Geçmesi 10 yıl süren yasa, istismara dayalı evlilikler de dahil olmak üzere cinsel şiddet mağdurlarına koruma sağlıyor.

  bir tokmak darbesiyle meclisten geçti.

Milletvekilleri Salı günü uzun zamandır beklenen yasanın geçişini alkışlamak için ayağa kalkarken, Meclis Başkanı Puan Maharani gözle görülür bir şekilde etkilendi.

Mevzuatın “tüm Endonezyalı kadınlara bir hediye” olduğunu söyledi.

RUU TPKS olarak bilinen yasa tasarısı uzun zaman önce geldi.

İlk olarak 2012'de teklif edilen yasa, adından yasanın içeriğine kadar her şeyi tartışan 

Medan kentindeki Santo Thomas Katolik Üniversitesi'nde ceza hukuku öğretim görevlisi Elizabeth Ghozali, El Cezire'ye tasarının sonunda mağdurların haklarını ilk sıraya koyan önemli bir mevzuat parçası olduğunu söyledi.

“Daha önce Endonezya yasaları yalnızca cinsel şiddet vakalarında cezalandırmaya odaklanıyordu. Bu, yasanın tüm kapsamı ve görevini yerine getirdiğinin bir işareti olarak görüldü” dedi.

Endonezya'da kurbanları düşünen ve onların haklarını gözeten ilerici yasalara ihtiyacımız var” dedi.

Meclis Başkanı Puan Maharani, Endonezya parlamentosu cinsel şiddete karşı dönüm noktası yasasını kabul ettikten sonra el sallıyor [Galih Pradipta/Antara Foto via Reuters]

Kanun neleri kapsıyor?

Yeni yasa, fiziksel ve fiziksel olmayan cinsel istismar, zorla doğum kontrolü, zorla kısırlaştırma, zorla evlendirme, cinsel işkence, cinsel sömürü, cinsel kölelik ve elektronik yollarla cinsel istismar dahil olmak üzere dokuz farklı cinsel istismar türünü ortaya koyuyor.

Fiziksel cinsel istismar suçları için 12 yıla kadar, cinsel istismar için 15 yıl, çocuk yaşta evlilik dahil olmak üzere zorla evlendirmeler için dokuz yıl ve rıza dışı cinsel içeriğin dolaşımı için dört yıla kadar hapis cezasına izin veriyor.

En önemlisi, yasa aynı zamanda hem evlilik içinde hem de dışında cinsel istismarı tanır. Endonezya'nın mevcut Ceza Kanunu evlilik içi tecavüzü kabul etmiyor.

Yasa ayrıca tecavüz, müstehcenlik, çocuklara yönelik cinsel şiddet, pornografi ve zorla fuhuş gibi diğer cinsel istismar biçimlerini de kabul ediyor, ancak bunlar aynı zamanda Endonezya Ceza Yasası'nın farklı bölümleri ve Endonezya'nın Çocuk Koruma Yasası gibi diğer özel yasalar kapsamında da yer alıyor.

Yasa ayrıca cinsel şiddet mağdurlarının tazminat almalarını ve danışmanlık hizmeti almalarını şart koşuyor.

Endonezya Af Örgütü başkanı Usman Hamid'e göre, yasa "Endonezya'da cinsel şiddet mağdurlarının haklarını korumak için geç kalınmış bir adımdır".

“Bu tarihi an, ancak sivil toplum kuruluşlarının, özellikle de kadın hakları gruplarının, cinsel şiddete maruz kalanlar ve ailelerinin, konunun aciliyeti hakkında neredeyse bir yıldır sürekli olarak farkındalık yaratmaya çalışan ısrarı ve sıkı çalışması sayesinde elde edilebilir" dedi.

Yeni yasa tecavüzü veya zorla kürtajı kapsamıyor, ancak tecavüzü bir tür cinsel istismar olarak kabul ediyor.

Bazı gruplar bu ihmalleri eleştirirken, her iki suç da Endonezya Ceza Kanunu kapsamında zaten.

Yeni yasa neden gerekli görüldü?

Endonezyalı kadın hakları aktivisti Tunggal Pawestri'ye göre, yeni yasaya şiddetle ihtiyaç vardı.

Al Jazeera'ya “Kurbanlara destek açısından gerçekten eksiktik” dedi.

Yeni yasadaki temel değişikliklerden biri, delillerin sunulmasına nasıl yaklaşıldığıdır. Endonezya yasalarına göre, bir ceza davasında genellikle iki (veya daha fazla) kanıt sunulmalıdır, ancak yeni yasa tasarısı, mağdurların ifadesine ek olarak bir kanıtın sunulmasına izin vermektedir.

Ayrıca kullanılabilecek kanıt türüyle ilgili değişiklikler de vardır.

"Mağdurlar için bir psikologdan gelen bir ifadeyi kanıt olarak kabul etmek gibi kapsamlı bir desteğimiz olmadı ve fiziksel olmayan cinsel tacizi tanımadık, bu nedenle bu yasa mağdurlara yasal, ekonomik ve psikolojik destek sağlamak için gerçekten önemli." dedi Pawestri.

"Ayrıca, kolluk kuvvetlerinin cinsel şiddet vakalarının mağdurlarına muamele etme şeklini de değiştirecek."

Yeni yasa, psikolojik ve tıbbi raporlar gibi bir dizi yeni kanıtın sunulmasına izin vermenin yanı sıra, Endonezya polisinin bir cinsel istismar raporunu reddetmesine izin verilmediğini ve soruşturma yapmakla yükümlü olduğunu şart koşuyor.

Bir davanın mahkemeye gitmesini önlemek için mali bir anlaşmaya varılabileceği onarıcı adalete artık cinsel şiddet davalarında da izin verilmiyor.

Neden geçmesi 10 yıl sürdü?

Endonezya Programı'nda araştırma görevlisi olan Alexander Arifianto, "Halkın Temsili Konseyi'ndeki (DPR) muhafazakar İslamcı partiler, özellikle de İslamcı Müreffeh Adalet Partisi (PKS), yasanın ilk tanıtılmasından bu yana beş yıldan fazla bir süre boyunca yasayı engelledi" dedi. Singapur'daki S Rajaratnam Uluslararası Çalışmalar Okulu, Al Jazeera'ya söyledi.

Ancak yasa, ılımlı İslami partiler, özellikle Endonezya Ulusal Uyanış Partisi (PKB) ve onun ana kurucu örgütü, Endonezya'nın en büyük İslami örgütü olan Nahdlatul Ulama (NU) tarafından desteklendi.”

“NU'nun eski lideri merhum Abdurrahman Wahid'in kızı ve Endonezya'nın 4. Başkanı olan Yenny ve Alissa Wahid gibi kıdemli NU kadınları, onu yeniden canlandıran TPKS tasarısına destek verdiler.”

PKS'nin tasarıya karşı çıkmasının nedenlerinden biri, partinin, eşlerin aile ilişkilerinde kocalarına itaat etmelerini zorunlu kılan İslam hukukunu ihlal edebileceğini iddia ettiği evlilik içinde ve dışında cinsel kölelik ve cinsel istismara atıfta bulunmasıydı.

PKS ayrıca, aslen RUU PKS olan ve siyasi partiye yanlışlıkla atıfta bulunulmasını önlemek için RUU TPKS olarak değiştirilmesi gereken tasarının adına da itiraz etti.

Sonra ne olur?

Yasa, Salı günü geçer geçmez yürürlüğe girdi, ancak insanlar şimdi takımadalarda nasıl uygulandığını yakından izleyecek ve mevcut mevzuatta daha fazla revizyon yapılması için baskı yapacak.

Af Örgütü'nden Hamid, "Tasarı hoş karşılanan bir mevzuat parçası olsa da, mükemmel değil" dedi.

“Hükümeti ve Temsilciler Meclisini, Ceza Yasası revizyon taslağında tecavüzle ilgili maddelerin cinsel şiddet karşıtı yasa tasarısıyla uyumlu olmasını sağlamaya ve mağdurların haklarını ilk sıraya koymaya çağırıyoruz.”

Editör: TE Bilisim