Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği ( ESÇEVDER ) 2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Gününü buruk kutladığını kamuoyuna açıklamaktadır.

1971 yılında Ramsar da imzaya açılan 1994 yılında imzalayan  Türkiye ve   172 Ülke  sulak alanların korunacağını taahhüt etmişlerdir. Bu taahhütler sonucunda sulak alanların korunacağına yönelik yasal düzenlemeler yapılmış, koruma proğramları geliştirilmesine rağmen Ülkemiz de dahil olmak üzere pek çok ülkede sulak alanların yok oluşu durdurulamamıştır.

Yeryüzünde en değerli ekosistemleriolmasına karşın sulak alanlar Dünya nın en çok tehdit altında olan ekosistemlerdir. Ormanlardan 3 kat daha hızla yok olmaktadır. 1700 lü yıllardan bu güne yeryüzündeki sulak alanların %80 i son 70 yılda ise % 60 i ,son 50 yılda ise % 35 i yok olmuştur.

Eskişehir’i incelediğimiz de Musaözü , Kunduzlar, Çatören, Sarıyer, Gökçekaya  vb vede  Porsuk barajlarındaki; Yukarı Kartal, Karaören, Kanlıpınar, Yukarı söğüt, Aslanbeyli, Kızılcaören vb göletlerin  su seviyelerinin çok düştüğünü üzülerek ve kaygıyla gözlemiyoruz.

Türkiye de 59 Ulusal öneme sahiplerin içinde bulunan Eskişehir’in gözbebeği  kuşların, balıkların ve canlıların üreme alanı Balık damına sahip çıkarak onunda kurumasına, yok olmamasına çaba sarfetmeliyiz.

Eskişehir Çevre Derneği olarak Sulak alanların korunması konusunda elimizden geleni yaptığımıza ve yapacağımıza halkımızın yanında yer alacağımıza dernek yönetim kurulu olarak söz vermekteyiz.

2 Şubat Dünya Sulak alanlar günü nedeniyle sulak alanlarımıza , suyumuza, toprağımıza, ormanlarımıza sahip çıkmaya tüm halkımızı  çağırıyoruz.

Eskişehir Çevre Derneği ( ESÇEVDER ) olarak çevreye olan sevgi ,saygı ve hoşgörünün tüm bireylere yansımasını ve tüm halkımızın çevre kirliğinin önüne geçilmesi ve geri dönüşümün önemini kavrayarak geleceğe yaşanabilir bir Türkiye bırakmak olduğunu  ve tüm halkımızı çevreyi kirletmemeyi ve kirletenleri uyarmayı kendilerinde görev olarak görmeleri gerektiğini bir kez daha vurguluyoruz..

Editör: Haber Merkezi