CHP’li Vekil Mahmut Tanal, Bakan Şimşek’e Sordu

CHP Şanlıurfa Milletvekili Av. Mahmut Tanal, esnaf ve sanatkarların Halkbank'tan kullandıkları kredilerdeki faiz oranlarının "güncelleme" adı altında artırılmasını Meclis gündemine taşıdı. Tanal, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e, esnafın mağduriyetinin giderilip giderilmeyeceğini sordu.

Faiz Güncellemeleri Meclis Gündeminde

CHP Şanlıurfa Milletvekili Av. Mahmut Tanal, Esnaf Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri aracılığıyla Halkbank tarafından esnaf ve sanatkarlara verilen hazine destekli kredilerin faiz oranlarının kademeli olarak artırılmasını TBMM'ye taşıdı. Tanal, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten bu durumla ilgili açıklama istedi.

Soru Önergesi Sunuldu

Tanal, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından cevaplandırılması talebiyle TBMM Başkanlığı'na sunduğu soru önergesinde, Esnaf Kefalet kredisi kullanan vatandaşların sayısına ve kredi faiz oranlarının son dönemde arttırıldığına dair iddialara ilişkin bilgi talep etti. 2020 yılı kredi faiz oranı ile 2024 yılı Mayıs ayında uygulanan kredi faiz oranlarının karşılaştırılmasını istedi.

Esnafın Mağduriyeti Giderilecek mi?

Tanal, 2020 yılı veya daha öncesinde kredi kullanan ve hala ödemelerine devam eden esnaf ve sanatkarların, kredi sözleşmelerini imzalarken ödemeleri gereken faiz oranlarının sözleşmeye aykırı olarak arttırıldığı iddialarına değindi. Bu durumun Anayasal güvence altına alınan çalışma ve sözleşme hürriyetine aykırılık teşkil ettiğini vurguladı.

CHP TARSUS İLÇE KADIN KOLLARI, KADIN VE ÇOCUKLARI DENİZ İLE BULUŞTURUYOR CHP TARSUS İLÇE KADIN KOLLARI, KADIN VE ÇOCUKLARI DENİZ İLE BULUŞTURUYOR

Tanal'ın Bakan Şimşek'e Yönelttiği Sorular:

  1. Şayet faiz oranları idarenin tek yanlı ve icrai işlemi ile arttırıldıysa, bu faiz artırımı yüzünden borç batağına düşen yurttaşlarımızın idare eliyle çaresiz bırakılmasının gerekçesi nedir?
  2. Kredi faiz oranının arttırıldığına ilişkin Bakanlığınızın ilgili, bağlı, ilişkili kurum ve kuruluşlarına yapılan şikayetler var mıdır? Şayet şikayetler varsa bakanlığınızca bu şikayetlere karşı hangi işlemler yapılmıştır? Herhangi bir işlem yapılmadı ise gerekçesi nedir?
  3. Esnaf Kefalet kredisi kullanan yurttaşlarımızın kredi oranının arttırılması nedeniyle uğradığı zararlar giderilecek midir? Giderilmeyecekse gerekçesi nedir?

CHP’li vekil Mahmut Tanal, esnafın yaşadığı bu mağduriyetin bir an önce giderilmesi gerektiğini belirterek, Bakan Şimşek'ten esnafın sorunlarına çözüm getirecek adımların atılmasını talep etti.

Editör: Haber Merkezi