7.600'den fazla adadan oluşan bir takımada olan Filipinler, yılda ortalama 20 tropikal fırtına görüyor.

Yetkililer, Manila da dahil olmak üzere ana ada Luzon'un güçlenmeye devam eden 3. kategori bir tayfun için hazırlık yapması nedeniyle Filipin makamlarının Pazar günü kıyı bölgelerinden insanları tahliye etmeye başladığını ve yüzlerce kişinin deniz yoluyla seyahat edemediğini söyledi.

Felaket ajansı bir danışma belgesinde, Noru Tayfunu'nun Cumartesi akşamı 120 km/s'den saatte 185 km'ye (115 mil) yükselen sürekli rüzgarlarla "patlayıcı bir yoğunlaşma döneminden sonra" bir süper tayfun haline geldiğini söyledi.

Yoğunlaşmaya devam edecek ve Pazar öğleden sonra veya akşam 185 ila 205 kph (115 ila 127 mph) sürekli rüzgarla karaya inebilir.

Quezon eyaleti valisi Helen Tan, DZRH radyo istasyonuna verdiği demeçte, "Belediye başkanlarımızdan katı önleyici tahliyelere uymalarını istedim." Kıyı topluluklarındaki balıkçıların denize açılmasının yasaklandığını söyledi.

Bu yıl Filipinler'i vuracak 11. tropik siklon Noru, Pazar öğleden sonra başkent bölgesi ve yakın illerde şiddetli ve sağanak yağışlar getirecek.

Afet ajansı sözcüsü Bernardo Rafaelito Alejandro, "Umarım bu tayfun güçlü rüzgarlar getirse de hızlı hareket eder" dedi. Yetkililer toprak kayması, sel ve yıkıcı rüzgarlar için teyakkuzda” dedi.

Filipin Sahil Güvenlik, 1.200'den fazla yolcu ve 28 geminin başkentin güneyindeki limanlarda mahsur kaldığını söyledi.

Noru batıya doğru ilerliyordu ve Pazar günü geç saatlerde veya Pazartesi başında Güney Çin Denizi üzerinde ortaya çıkması muhtemel.

7.600'den fazla adadan oluşan bir takımada olan Filipinler, yılda ortalama 20 tropikal fırtına görüyor.

Editör: Güven BOĞA