İsrailli milliyetçiler tarafından Perşembe günü Kudüs'te düzenlenen Bayrak Yürüyüşü, Filistin halkı ve yetkilileri arasında öfke ve kınamalara yol açtı.

Filistin cumhurbaşkanlığı sözcüsü Nebil Ebu Rudeineh, Batı Şeria'daki Ramallah'ta gazetecilere verdiği demeçte, "Kudüs, bağımsız Filistin devletinin ebedi başkentidir ve öyle olacaktır."

Perşembe öğleden sonra, İsrail'in sıkı güvenlik önlemleri arasında "Kudüs'ün Birleşmesi"ni anmak için on binlerce İsrailli yürüyüşe katıldı.

İsrail bayrakları sallayan ve Filistin karşıtı sloganlar atan katılımcılar, kentin batı kesiminden yürüyerek Eski Kent'in İslami Mahallesi'nden geçerek Mescid-i Aksa yakınlarındaki Ağlama Duvarı'na ulaştı.

Ebu Rudeineh, yürüyüşü "İsrail provokasyonu ve gerilimi tırmandırmak" olarak kınayarak, "Kudüs'te İsrail veya ABD'nin değil, Filistin halkının meşruiyeti var" dedi.

İsrail hükümetini "yalnızca Kudüs'te değil, tüm bölgede daha fazla tırmanışa ve gerilime yol açacak olan bu tırmanıştan ve bunun yansımalarından tamamen sorumlu" tuttu.

Resmi Filistin haber ajansı (WAFA), "İsrail polis memurları tarafından korunan yürüyüşe katılan İsrailli katılımcıların, eski Kudüs kentinde çok sayıda Filistinliye saldırdığını" bildirdi.

Raporda, İsrail polisinin, yürüyüşü engellemek için şehirdeki sokaklardan birini kapattığı için 10 Filistinliyi tutukladığı da eklendi.

İsrail Radyosu'na göre Perşembe sabahı İsrail, yürüyüşü güvence altına almak için Kudüs şehri boyunca 3.000'den fazla polis görevlendirdi.

Gazze Şeridi'nde yüzlerce Filistinli, İsrail bayrağının yürüyüşünü reddetmek için doğu Gazze Şeridi ile İsrail arasındaki sınırların çitinin yakınında gösteri yaptı.

Görgü tanıkları, Filistin bayraklarını sallayıp İsrail aleyhine sloganlar atarken, lastikleri yakıp düzinelerce Filistin bayrağını sınır tellerine astılar.

Filistin İslami Cihad (PIJ) hareketi lideri Halid El Batş, göstericilere "düşmanın şehirdeki varlığını binlerce bayrağını sallayarak kanıtlayamayacağını" söyledi.

"Bütün tarihsel kanıtlar, Kudüs şehrinin İslami, Arap ve Filistinli olduğunu gösteriyor" dedi.

Filistinli sağlık görevlileri, sınırda konuşlanmış İsrail askerlerinin attığı göz yaşartıcı gazı soluduktan sonra yedi Filistinli göstericinin yaralandığını ve düzinelercesinin boğulduğunu söyledi.

Bu arada Gazze Şeridi'ni yöneten İslami Direniş Hareketi'nin (Hamas) politbüro başkanı İsmail Haniyeh yaptığı basın açıklamasında "İsrail varlığının Bayrak Yürüyüşü'nü korumak için seferber olması İsrail'in güvenlik kırılganlığını yansıtıyor" dedi.

Haniyeh, "Düşmanla yüzleşme fasılları devam ediyor ve halkımız hesabı ancak Kudüs dahil toprakları ve geri dönüş hakkını özgürleştirmekle kapatacaktır."

İsrailli milliyetçiler sözde "Kudüs Günü"nü kutlamak için her yıl Bayrak Yürüyüşü düzenliyorlar. İsrail, 1967 savaşı sırasında Kudüs'ün kontrolünü ele geçirdi ve kısa bir süre sonra, uluslararası toplumun çoğu tarafından kabul edilmeyen bir hareketle onu ilhak etti.

Editör: Haber Merkezi