En son BM İklim Konferansı Mısır'da orta noktasına ulaştığında, müzakereler, dünyanın en büyük kirletici endüstrilerinin emisyonlarını azaltmayı amaçlayan çözümlerin paylaşılması ve iklim adaleti ve krizden etkilenen gelişmekte olan ülkeler için devam eden finansman çağrıları Cuma günü gündemdeydi. 

İklim Eylemi Genel Sekreteri Özel Danışmanı Selwin Hart bugün BM Haber'e verdiği demeçte, Paris Anlaşması'nın hedeflerine ulaşmak ve iklim krizinin en kötü etkilerini önlemek için dünyanın mümkün olan en kısa sürede fosil yakıtları terk etmesi gerektiğini söyledi .

“Bilimin etrafında hiçbir tartışma yok. Ancak elbette gelişmekte olan ülkelerin, özellikle de en yoksulların, yenilenebilir bir enerji geleceğine geçiş yapmak için yardıma ihtiyacı olacak” dedi.

Küçük bir ada ülkesi olan Barbados'tan olan ve geçmişte çeşitli BM İklim Konferansları'nda (COP) arabuluculuk yapmış olan Bay Hart, odak noktasının gelişmekte olan ülkelerin geçişlerini hızlandırmak için karşılaştıkları engellerin kaldırılmasına yardımcı olmaya odaklanması gerektiğinin altını çizdi. yenilenebilirlere.

“Örneğin, sermaye maliyeti. Yenilenebilir enerji yatırımları doğası gereği çok sermaye yoğundur. Yatırımın yüzde sekseni peşin olmalı, çünkü güneş panellerini ve pil deposunu ve kurulumu satın almanız gerekiyor ve bu maliyetli”, ancak buna gerek olmadığı için işletme maliyetlerinin sıfır olduğunu da sözlerine ekledi. yenilenebilir bir enerji istasyonuna güç sağlamak için herhangi bir yağ veya dizel satın alın.

Çarpıcı bir karşılaştırma

Uzman bize, gelişmekte olan ülkelerdeki ülkelerin enerji geçişi söz konusu olduğunda karşılaştığı adaletsiz koşulların çarpıcı bir örneğini verdi.

“Cezayir ve Danimarka'yı karşılaştıracağım. Danimarka, yenilenebilir enerji için en kötü potansiyellerden bazılarına sahipken, Cezayir'in yenilenebilir enerji potansiyeli muhtemelen 70 kat daha yüksek. Ancak Danimarka, Cezayir'den yedi kat daha fazla güneş paneline sahip. Sebebi sermaye maliyetidir” diye açıkladı ve işletmeye sermaye sağlayanların beklediği getiriye atıfta bulundu.

Uluslararası toplumun bu sorunu çözmek için “mutfak lavabosunu atması” gerektiğini belirtti.

Bay Hart için odak noktası, atıl varlıklara yatırım yapmaya veya borçları geleceğe aktarmaya yol açabilecek gerçek bir risk olarak gördüğü yeni fosil yakıt projelerine sermaye dökmek yerine geçişi gerçekleştirmek için gereken trilyonlarca doları harekete geçirmek olmalıdır. nesiller.

“Bir Genel Sekreterin dediği gibi, fosil yakıtlar bir çıkmaz sokak… Önümüzdeki sekiz yıl boyunca yenilenebilir enerji dağıtımını toplam enerji kapasitesinin yaklaşık yüzde 60'ına çıkarmamız gerekiyor, bu da kurulum kapasitesinin yaklaşık üç katına çıkması anlamına geliyor. bu on yılın seyri" diye ekledi.

Ve uzmanlar için bu mümkün olandan daha fazla, çünkü dünya son on yılda yenilenebilir enerji kapasitesini üç katına çıkardı.

“Sadece bu on yılda tekrar yapmamız gerekiyor. Teknolojiler orada, finans orada. Sadece doğru yerde, emisyonların olduğu, nüfus artışının ve enerji talebinin olduğu yerde konuşlandırılması gerekiyor” dedi.

Endüstrinin karbondan arındırılması

Karbondan arındırma , emisyonları azaltan ve toprağımızdaki ve bitki örtüsündeki karbonu yakalayan ve depolayan alternatif yaşam ve çalışma yolları bulmanın kısaltmasıdır. Her ne pahasına olursa olsun büyümeye odaklanan mevcut ekonomik modelimizde radikal bir değişiklik gerektiriyor.

Şarm El-Şeyh'teki COP27'de 'Dekarbonizasyon Günü' başlarken, Birleşmiş Milletler'den gelen yeni bir rapor, enerji yoğun ülkelerden kaynaklanan sera gazı emisyonlarıyla mücadele için hızlı ve büyük ölçekli eylemlerin öneminin altını çizdi; küresel olarak toplam CO2 emisyonunun yüzde 66'sını ve sanayi sektöründe yüzde 66'sını oluşturuyor.

Çalışma, çimento, demir ve çelik ile kimyasallar ve petrokimya endüstrilerini en önemli emisyon kaynakları olarak seçiyor ve karbonsuz bir ekonomiye geçiş için temel pratik önlemleri tanımlıyor.

“Yeni malzeme ihtiyaçlarını azaltmaya yardımcı olacak döngüsel ekonomi yaklaşımlarını benimsemek bu açıdan çok önemli olacak. BM Avrupa Ekonomik Komisyonu Genel Sekreteri Olga Algayerova yaptığı açıklamada, çözümler gecikmeden hayata geçirilmelidir” dedi.

Temel öneri, gerçekten de, karbon azaltımına, yakalama yeniden kullanımına ve uzaklaştırılmasına dayanan “döngüsel bir karbon ekonomisi”nin yanı sıra, şu anda en çok ihtiyaç duyulan yüksek sıcaklık ve kimyasal işlemlere duyulan ihtiyacın ortaya koyduğu zorluğun üstesinden gelmek için yenilik ve araştırmaya yönelik bir zorlamadır. fosil yakıtların yakılmasıyla verimli bir şekilde ulaşılır.

Diğer bir önemli öneri ise, “emisyonları paylaşmak” ve maliyetleri düşürmek, yeşil ve sürdürülebilir işler yaratmak için endüstriyel kümelerin oluşturulmasıdır. Bu konuda daha fazla bilgiyi buradan edinebilirsiniz .

'Çığır Açan Gündem'

Bu arada, enerji, karayolu taşımacılığı, çelik, hidrojen ve tarım olmak üzere beş ana sektörün karbonsuzlaştırılmasını hızlandırmak için sözde bir ana plan da bu Cuma COP27 Başkanlığı tarafından sunuldu.

Birleşik Devletler ve Birleşik Krallık da dahil olmak üzere küresel GSYİH'nın yarısından fazlasını temsil eden hükümetler, temiz teknolojilerin her yerde daha ucuz ve daha erişilebilir olmasına yardımcı olmak için COP28 tarafından gerçekleştirilecek 25 ortak eylemden oluşan 12 aylık bir eylem planı hazırladı.

Plan, geçen yıl Glasgow, İskoçya'da COP26 sırasında başlatılan bir girişim olan Sözde Atılım Gündemi'nin bir parçası olarak ortaya çıktı.

Plan aracılığıyla eylemler, küresel sera gazı emisyonlarının yüzde 50'sinden fazlasını oluşturan sektörleri hedefliyor ve gelecek yıl eklenecek yapı ve çimento sektörleriyle birlikte enerji maliyetlerini azaltmak ve gıda güvenliğini artırmak için de tasarlandı.

Ana hatlarıyla belirtilen Öncelikli Eylemler, düşük emisyonlu ve sıfıra yakın emisyonlu çelik, hidrojen ve sürdürülebilir piller için ortak tanımların geliştirilmesinin yanı sıra temiz altyapı projelerinin hızlandırılması, kirletici araçların aşamalı olarak kaldırılması ve yeşil enerjiye yönelik küresel talebin teşvik edilmesi için ortak bir hedef belirleme anlaşmalarını içeriyor. Sanayi ürünleri.

Bu girişim hakkında buradan bilgi edinebilirsiniz.

Moda endüstrisi de katkıda bulunabilir

Dekarbonizasyon potansiyeli nedeniyle dikkat çeken bir diğer sektör, küresel sera gazı emisyonlarının yüzde 18 ila 20'sinden sorumlu olan moda endüstrisiydi.

2018'de endüstri liderleri, 2050 yılına kadar net sıfır emisyon elde etme vizyonuyla İklim Eylemi için Moda Endüstrisi Sözleşmesi'ni oluşturdu.

COP27'deki bir yan etkinlikte, tüzüğün hedeflerine odaklanarak, hammadde üretiminden imalata ve dağıtıma kadar tüm moda tedarik zincirinde karbonsuzlaştırmanın önemi incelendi.

“Mesaj açık: markalara yalan söylemeyi bırakın, yeşil yıkamayı bırakın; ve tüketicilere, hızlı ve öfkeli bir şekilde satın almayı bırakın,” diye yalvardı Genel Sekreterin İklim Değişikliği Danışma Grubu üyesi Sophia Kianni, 'Sıfıra Yarış' etkinliğine değinerek.

Sivil toplum fosil yakıtları yerin altında tutmak için seferber oluyor

COP27'deki ülke ve sivil toplum pavyonları, dekarbonizasyon temasına odaklanan uzun bir yan etkinlik listesiyle Cuma günü yine yoğun bir gün geçirdi.

Net-sıfıra enerji geçişini simüle eden oda büyüklüğünde bir oyun da dahil olmak üzere birçok interaktif proje sunuldu ve katılımcılara doğru kararlar alınırsa geleceğin nasıl görünebileceği hakkında fikir vermeye çalıştı.

Protestocular, iklim değişikliğinin sağlık sonuçlarını sembolize etmenin bir yolu olarak Dünya'nın bir küresine CPR veren bir grup tıp doktorunun yanı sıra dans eden bir grup Afrikalı inanç temelli temsilci de dahil olmak üzere bugün yine yürürlükteydi. çevrelerde, “Artık fosil yakıt yok!” ve “şimdi” eylemi talep ediyor.

“COP28'e kadar belki Afrika Dubai'ye ceset getirir. Belki iklim değişikliği kıtayı yok edeceği için katılmayacağız. Cazip değiliz, değişen iklime çok az katkıda bulunan ya da hiç katkısı olmayan Afrika için iklim borcunun ödenmesini talep ediyoruz” dedi.

“Mesajımız basit: “Fosil yakıtları yerin altında tutun.”

Dekarbonizasyon için çözümler

Sivil toplumun diğer üyeleri de toplumlarımızı karbondan arındırmaya yardımcı olacak temel çözümleri teşvik ediyor.

Clever Carbon organizasyonunun kurucusu Michelle Li, sera gazı emisyonlarının azaltılmasını hızlandırmak, net sıfır hedeflerine daha hızlı ulaşmak ve ölçeklenebilir teknolojiler ve çözümler oluşturmak için karbon ayak izi okuryazarlığını teşvik ediyor.

“Karbon okuryazarlığı, diyetimizden işe gidip gelme şeklimize kadar günlük kararlarımızın karbon ayak izini bilmektir. Bir vejetaryen yemek ortalama 600 gr karbon salınımı, bir porsiyon tavuk 1300 gr, sığır eti porsiyonu 7.700 gr. Karbon okuryazarlığı aynı zamanda atmosferimizdeki CO2 konsantrasyonunun şu anda 420ppm olduğu bilgisidir. 450 ppm'yi aşarsak, 1.5C hedefini de aşacağız” dedi.

Bayan Li için karbon okuryazarlığı, hızla ölçeklenebilen ve gigatonlarca CO2'yi atmosferimizden çıkarabilen bir araçtır.

"Bu roket bilimi değil ve bugün konuşlandırılabilir. Karbonsuzlaştırmaya ve binaları güçlendirmeye ve enerjimizi dönüştürmeye bakarken, liderler, politika yapıcılar ve vatandaşlar için karbon okuryazarlığı, karbondan arındırmayı hızlandırmamıza ve daha ölçeklenebilir iklim çözümleri yaratmamıza yardımcı olabilir” dedi.

Müzakerelerin orta noktası

COP27 Mısır Başkanlığı Özel Temsilcisi Büyükelçi Wael Aboulgmagd, müzakerelerin birçok alanında “iyi ilerleme” olduğunu duyurmak için bir basın toplantısı düzenledi.

“Birkaç madde üzerinde müzakereler karmaşık. Azaltma çalışma programı, uyum konusundaki küresel hedef veya hasar kaybını ele almak için finansman düzenlemeleri gibi maddeler için, en azından tarafların çok çalıştığını ve bazı ilerlemeler kaydedildiğini görüyoruz” dedi.

Bay Aboulgmagd, müzakerecilerin, taraflara “anlamlı sonuçlar” elde etmeleri için ek süre vermek için müzakereleri artık her gün 18:00'in ötesine uzatmayı kabul ettiklerini söyledi.

Müzakereler, konferanstan önce üzerinde anlaşmaya varılan belirli gündem maddelerini ele alırken ve bu yıl çoğunlukla teknik uygulamaya dayalı olsa da, ülkeler tarafından üzerinde mutabık kalınacak nihai bağlayıcı belge olan 'kapak kararı' başka katkıları da içeriyor.

COP7 Başkanlığı temsilcisi, “Kapak kararları ile ilgili ilk toplantı tarafların beklentilerini dinlemek için yarın yapılacak” dedi.

Bakanların da gelecek hafta gelmesi bekleniyor, bu da Selwin Hart'a göre büyük resmin bazı siyasi sorunlarının çözülmesine ayrılan zaman olacak.

Bu arada, STK katılımcıları, nihai kararlarda teknik anlaşmalardan daha fazlasını sunmaları için müzakerecilere baskı yapmaya devam etti.

Sindra, "Afrika'dakiler de dahil olmak üzere savunmasız insanların bu özlemlerini ve umutlarını çekebilmemizin tek yolu, onların [müzakereciler] özellikle uyum, kayıp ve hasar ve adalet etrafında ilerlemeye yardımcı olacak kapsamlı bir vizyon ifade etmeleridir" dedi. Sharma, Uluslararası İklim Eylemi Küresel Politika Lideri.

Bayan Sharma, bu konuları ele almadan “Afrika COP” olmayacağını ve bu eylemin acilen gerekli olduğunu da sözlerine ekledi.

“Dünyanın gerçekte nasıl adım atacağına ve cephedeki bu topluluklara nasıl destek sağlayacağına dair net bir vizyon ortaya koymakla başlıyor” dedi.

CAN Canada'yı temsil eden Uluslararası İklim Diplomasisi Direktörü Eddy Perez, önlerinde engeller olduğunu bildiklerini, ancak bu “iklim adaleti COP'sinde” finansman konusunda bir karara varılmasının zorunlu olduğunu açıkladı.

“G77'nin [gelişmekte olan ülkeler müzakere bloğu] birliği güçlü ve tek bir mesaj gönderiyor: 'Bu COP27'den bir kayıp ve hasar fonu kabul ederek ayrılmamız gerekiyor.' Buraya çok ucuz bir teklifle gelen gelişmiş ülkeler aslında [yalnızca prosedürel olan] sonuçları dört gözle bekliyorlar. Bu, COP27 için yıkıcı bir sonuç olur” diye uyardı.

Biden; "İklim cehennemini" önlemek için hepimiz daha fazlasını yapmalıyız, 

Başkan Joe Biden, COP27 genel kuruluna hitaben yaptığı konuşmada, Amerika Birleşik Devletleri hakkında şunları söyledi: “BM Genel Sekreterinin bu hafta başlarında tutkuyla uyardığı iklim cehennemini önlemek için üzerimize düşeni yapmak için hızla ilerliyoruz.”

Bay Biden, göreve “Amerika Birleşik Devletleri'ni iklim konusunda güvenilir ve komite küresel lideri olarak yeniden kurmak için” kararlı bir şekilde geldiğini söyledi. Burada önünüzde dururken, bunu başarmak için çok büyük adımlar attık.”

ABD'deki ara seçimler nedeniyle bu yılki iklim zirvesinin açılışını kaçıran Bay Biden, ülkesinin, özellikle bazılarını içeren Enflasyon Azaltma Yasası'nın yürürlüğe girmesinin ardından, iklim konusunda küresel bir lider olarak geri döndüğünü söyledi. 370 milyar dolarlık temiz enerji teşvikleri ve sera emisyonlarını azaltmaya yönelik diğer eylemler.

Başkan Biden, 2030 yılına kadar ABD'nin belirtilen iklim hedeflerini karşılama sözü verirken, katılan sivil toplum katılımcılarının ve aktivistlerinin çoğu, savunmasız ülkelere halihazırda mevcut olan kayıp ve hasar fonları konusundan bahsetmediği için hayal kırıklıklarını ve onaylamadıklarını dile getirdiler. iklim değişikliğinden etkilendi.

Editör: Güven BOĞA