Fransa'nın Cezayir'de nükleer denemelerine başlamasından bu yana 60 yıldan fazla bir süre geçmesine rağmen, mirasları Kuzey Afrika ulusu ile eski sömürge hükümdarı arasındaki ilişkileri zehirlemeye devam ediyor.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Salı günü Fransız Polinezyası'nda yaptığı açıklamada, Paris'in 1966 ve 1996 yılları arasında Güney Pasifik bölgesine atom testleri nedeniyle "borçlu" olduğunu söylemesinin ardından konu yeniden gündeme geldi.

Eski kolonilerde mega patlamaların insanlara ve doğaya verdiği zarar, ayrımcı sömürgeci tutumların ve yerel yaşamlara saygısızlığın kanıtı olarak görülen derin bir kızgınlık kaynağı olmaya devam ediyor.

Cezayirli kurbanların destek grubu El Gheith El Kadem'in başkanı Abderahmane Toumi, "Radyoaktiviteyle ilgili hastalıklar nesilden nesile miras olarak geçiyor" dedi.

"Bölge kirlendiği sürece tehlike devam edecek," dedi ve doğum kusurları ve kanserlerden düşük ve kısırlığa kadar sağlık üzerindeki ciddi etkilerine dikkat çekti.

Fransa, 1960 yılında Cezayir Sahra'nın derinliklerinde ilk başarılı atom bombası testini gerçekleştirerek ABD, Sovyetler Birliği ve İngiltere'den sonra dünyanın dördüncü nükleer gücü oldu.

Bugün, Cezayir ve Fransa acılı ortak tarihleriyle başa çıkmak için mücadele ederken, radyoaktif bölgelerin tanımlanması ve dekontaminasyonu ana anlaşmazlıklardan biri olmaya devam ediyor.

Tarihçi Benjamin Stora, Fransız sömürge yönetimi ve 1954-62 Cezayir Savaşı hakkındaki dönüm noktası niteliğindeki raporunda, "Cezayir'deki nükleer testlerin yerlerini ve sonuçlarını" inceleyen ortak çalışmaların sürdürülmesini tavsiye etti.

1960'larda Fransa, Cezayir bomba testlerinden çıkan tüm radyoaktif atıkları çöl kumlarına gömme politikasına sahipti ve on yıllar boyunca yerlerini açıklamayı reddetti.

- 'Radyoaktif serpinti' -

Cezayir'in eski gaziler işleri bakanı Tayeb Zitouni geçtiğimiz günlerde Fransa'yı "bugüne kadar keşfedilmemiş kirletici, radyoaktif veya kimyasal atıkların mezar alanlarını" belirleyecek topografik haritaları yayınlamayı reddetmekle suçladı.

Zitouni, "Fransız tarafı, siteleri temizlemek için teknik olarak herhangi bir girişimde bulunmadı ve Fransa, kurbanları tazmin etmek için herhangi bir insani eylemde bulunmadı." Dedi.

Paris, Cezayir ve Fransa'daki Silahlı Kuvvetler Bakanlığı'na göre, artık "bütün konuyu devletin en üst düzeyinde ele alıyor".

Bakanlık, "Fransa, Cezayir makamlarına elindeki haritaları sağladı" dedi.

1960 ve 1966 yılları arasında Fransa, başkent Cezayir'den 1.200 kilometre (750 mil) uzaklıktaki Reggane kasabası yakınlarında ve o zamanlar In Ekker olarak adlandırılan bir bölgede dağ tünellerinde 17 atmosferik veya yeraltı nükleer testi gerçekleştirdi.

Bunlardan 11'i, Cezayir'e bağımsızlık veren ancak Fransa'nın 1967'ye kadar siteleri kullanmasına izin veren bir makaleyi içeren 1962 Evian Anlaşmalarından sonra yapıldı.

Ülkenin resmi APS haber ajansının 2012'de tahminlerine göre, 1962'deki bir testten gelen radyoaktif bir bulut en az 30.000 Cezayirliyi hasta etti.#foto3

2013 yılında gizliliği kaldırılan Fransız belgeleri, Batı Afrika'dan Güney Avrupa'ya önemli ölçüde radyoaktif serpinti ortaya çıkardı.

Cezayir, geçen ay eski Fransız nükleer test sahalarının rehabilitasyonu için ulusal bir ajans kurdu.

Nisan ayında, Cezayir ordusu genelkurmay başkanı General Said Chengriha, o zamanki Fransız meslektaşı General Francois Lecointre'den tüm haritalara erişim de dahil olmak üzere desteğini istedi.

- 'Ölülerimize saygı duyuyoruz' -

Savunma bakanlığı dergisi El Djeich'te yazan kıdemli bir ordu subayı General Bouzid Boufrioua, haritaları almanın "Cezayir devletinin, testlerin Cezayirli kurbanları için tazminat sorununu unutmadan şiddetle talep ettiği bir hak olduğunu" vurguladı.

"Fransa tarihsel sorumluluklarını üstlenmeli" dedi.

Ancak Başkan Abdelmadjid Tebboune herhangi bir tazminat talebini reddetti ve Le Point'e haftalık olarak "Ölülerimize o kadar saygı duyuyoruz ki maddi tazminat bir küçümseme olur. Biz dilenen bir halk değiliz" dedi.

Fransa, 2010 yılında, "Cezayir Sahra ve Polinezya'da 1960 ve 1998 yılları arasında gerçekleştirilen nükleer testlerden kaynaklanan radyasyona maruz kalmanın neden olduğu hastalıklardan muzdarip insanlar için bir tazminat prosedürü sağlayan" bir yasa çıkardı.

Ancak Uluslararası Nükleer Silahları Kaldırma Kampanyası (ICAN), o zamandan beri iddialarda bulunan 50 Cezayirliden yalnızca birinin, bölgelerden birinde konuşlanmış olan Cezayirli bir askerin "tazminat alabildiğini" söylüyor.

Uzak çöl bölgesinin hiçbir sakinine tazminat ödenmedi, dedi.

Bir yıl önce yayınlanan "Kum Altında Radyoaktivite" adlı bir çalışmada, ICAN France, Paris'i Cezayir'e defin alanlarının tam bir listesini vermeye ve bunların temizlenmesini kolaylaştırmaya çağırdı.

2017 Nükleer Silahların Yasaklanması Anlaşması, devletleri nükleer silahların kullanımından veya test edilmesinden etkilenen bireylere yeterli yardımı sağlamakla yükümlü kılar.#foto5

Anlaşma 122 BM üyesi ülke tarafından imzalandı - ancak nükleer güçlerin hiçbiri tarafından imzalanmadı. Fransa, anlaşmanın "nükleer silahsızlanmaya gerçekçi ve ilerici bir yaklaşımla bağdaşmadığını" savundu.

ICAN France yaptığı çalışmada "insanlar 50 yılı aşkın süredir bekliyor. Daha hızlı gitmeye ihtiyaç var.

"Hâlâ mümkün olan en kısa sürede ele alınması gereken önemli bir sağlık ve çevre sorunuyla karşı karşıyayız."

Editör: TE Bilisim