• Tahliye konvoyu Kudüs hastanesine ulaşamadı
  • Han Yunus'taki iki hava saldırısında 14 kişi öldü
  • BM, öldürülen 101 personeli için saygı duruşunda bulundu

İsrail güçleri, Gazze Şeridi'nin kuzey yarısının kontrolünü ele geçirmek için yaptıkları savaşın birincil hedefi olan Gazze Şehri'nin ana hastanesinin kapısına ulaştı; burada sağlık görevlileri, yeni doğmuş bebekler de dahil olmak üzere hastaların yakıt yetersizliğinden öldüğünü söyledi.

Sağlık görevlilerinin, aralarında yeni doğmuş bebeklerin de bulunduğu hastaların öldüğünü söylediği Gazze Şeridi'nin kuzey yarısının kontrolünü ele geçirme mücadelesinin birincil hedefi olan İsrail güçleri, Pazartesi günü Gazze Şehri'ndeki ana hastanenin kapısına ulaştı. yakıt eksikliği nedeniyle.

El Şifa hastanesinde bulunan Gazze Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref El-Kidra, hastanenin kuşatılması ve elektriğinin kesilmesi sonucu son üç gün içinde üçü yeni doğmuş bebek olmak üzere 32 hastanın öldüğünü söyledi.

En az 650 hasta hâlâ içerideydi ve Kızıl Haç ya da başka bir tarafsız kuruluş tarafından başka bir tıbbi tesise tahliye edilmek için çaresiz durumdaydı. İsrail, hastanenin, hastaları kalkan olarak kullanma kötü durumundan sorumlu olan Hamas savaşçılarının karargahının bulunduğu tünellerin üzerinde yer aldığını söylüyor ancak Hamas bunu reddediyor.

“Tanklar hastanenin önünde. Tam abluka altındayız. Tamamen sivil bir alan. Sadece hastane tesisi, hastanedeki hastalar, doktorlar ve hastanede kalan diğer siviller. Hastanedeki cerrah Dr. Ahmed El Mokhallalati telefonla yaptığı açıklamada, birinin bunu durdurması gerektiğini söyledi.

"Su tanklarını bombaladılar, su kuyularını da bombaladılar, oksijen pompasını da bombaladılar. Hastanedeki her şeyi bombaladılar. O yüzden zar zor hayatta kalıyoruz. Herkese söylüyoruz, hastane tedavi için güvenli bir yer değil" Hastaları burada tutarak onlara zarar veriyoruz."

İsrail'in Lübnan ile olan kuzey sınırındaki çatışmaların artması ve ABD'nin komşu Suriye'deki İran bağlantılı milis hedeflerine hava saldırıları düzenlemesi ile savaşın Gazze'nin ötesine yayılabileceğine dair yeni endişeler de mevcuttu.

İsrail, Hamas savaşçılarının İsrail'in güneyine saldırıp sivilleri öldürmesinin ardından, Gazze Şeridi'ni yöneten militan grup Hamas'ı yok etme kampanyasını geçen ay başlattı. İsrail'in 75 yıllık tarihinin en kanlı gününde, İsrail'in hesaplarına göre yaklaşık 1.200 kişi öldü, 240 kişi de rehin olarak Gazze'ye sürüklendi.

O zamandan bu yana İsrail'in amansız askeri harekâtı nedeniyle binlerce Gazzeli öldürüldü ve nüfusun yarısından fazlası evsiz kaldı. İsrail, Gazze'nin kuzey yarısının tamamen boşaltılması emrini verdi. Gazze sağlık yetkilileri, yaklaşık %40'ı çocuk olmak üzere 11.000'den fazla kişinin öldürüldüğünün doğrulandığını söylüyor.

İsrail kara kuvvetleri Ekim ayı sonlarında Gazze'ye girip hızla Gazze Şehri'ni kuşattığından beri çatışmalar, bölgenin en büyük hastanesi olan El Şifa çevresinde giderek daralan bir çember halinde yoğunlaştı.

Gazze sağlık bakanlığı sözcüsü Qidra, İsrail tankının artık hastane kapısına yerleştirildiğini söyledi. İsrailli keskin nişancılar ve insansız hava araçları hastaneye ateş açarak sağlık görevlilerinin ve hastaların hareket etmesini imkansız hale getiriyordu.

"Kuşatıldık ve bir ölüm çemberinin içindeyiz" dedi.

İsrail sivillere bölgeyi terk etmelerini, sağlık görevlilerine de hastaları başka yerlere göndermelerini söyledi. Bebekleri yenidoğan koğuşundan tahliye etmeye çalıştığını ve hastane girişindeki acil durum jeneratörlerine güç sağlamak için 300 litre yakıt bıraktığını ancak tekliflerin Hamas tarafından engellendiğini söylüyor.

Qidra, 300 litrenin hastaneye sadece yarım saat yeteceğini ve Şifa'nın Kızıl Haç veya uluslararası bir kuruluş tarafından sağlanan günde 8.000-10.000 litre yakıta ihtiyacı olduğunu söyledi. İsminin açıklanmasını istemeyen İsrailli bir yetkili, yalnızca acil servisin çalışır durumda olması nedeniyle 300 litrenin birkaç saat yetebileceğini söyledi.

Cerrah Dr. El Mohallalati, normalde bireysel kuvözlerde bulunan prematüre bebeklerin bir yatağa sekiz sıra halinde dizildiğini ve kalan güçle sıcak tutulduğunu söyledi.

Biden, Çin yapımı elektrikli araçların ABD'de yasaklanması çağrısında bulundu Biden, Çin yapımı elektrikli araçların ABD'de yasaklanması çağrısında bulundu

Üçü öldükten sonra yenidoğan ünitesinde 36 kişinin hayatta olduğunu söyledi. "Gün geçtikçe daha fazlasını kaybetmeyi bekliyoruz."

Gazze'nin kuzeyindeki ikinci büyük hastane olan Kudüs'ün de faaliyetleri durduruldu. Filistin Kızılayı, bölgenin yoğun silah sesleri altında olduğunu ve hastaları ve personeli tahliye etmek için gönderilen Kızılhaç araçlarından oluşan konvoyun buraya ulaşamadığını söyledi.

BM kuruluşları, Pazartesi günü şu ana kadar öldürülen 101 personel için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu; bu, BM'nin İkinci Dünya Savaşı'nın külleri üzerinde kurulmasından bu yana herhangi bir savaşta insani yardım çalışanlarının en büyük kaybı oldu. Birleşmiş Milletler, sakinlerinin çoğunun mülteci olduğu Gazze'de nesillerdir büyük bir operasyon yürütüyor.

KUTUPLU DÜNYA

Bir aydan fazla süren çatışma dünyayı kutuplaştırdı; birçok ülke Hamas saldırılarının şok edici vahşetinin bile İsrail'in kuşatma altındaki kalabalık bir bölgede bu kadar çok sivili öldüren tepkisini haklı çıkarmadığını söylüyor.

İsrail Hamas'ı yok etmesi gerektiğini söylüyor ve sivillere verilen zararın sorumluluğu onların arasında saklanan savaşçılara ait. Ateşkes taleplerini reddetti ve bunun yalnızca Hamas'a yeniden toparlanma şansı vererek acıları uzatacağını söyledi. Washington bu pozisyonu destekliyor ancak yine de müttefikine sivilleri koruması için baskı yaptığını söylüyor.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, "ABD, masum insanların ve tıbbi bakım alan hastaların çapraz ateş altında kaldığı hastanelerde çatışma görmek istemiyor ve bu konuda İsrail Savunma Kuvvetleri ile aktif istişarelerde bulunduk" dedi.

İsrail'in ayrılma emrine rağmen yüz binlerce sivilin Gazze'nin kuzey kesiminde kaldığına inanılıyor. İsrail ayrıca güneyi de düzenli olarak bombalıyor. Sağlık yetkilileri, Gazze'nin güneyindeki ana şehir Han Yunus'ta düzenlenen iki ayrı saldırıda en az 14 kişinin öldüğünü söyledi. Nasser Hastanesi'nde özel araçtaki kişiler aralarında çocukların da bulunduğu yaralılara neden oldu.

Adamlardan biri, "Enkazın altında cesetler var, ambulansa ihtiyacımız var" diye bağırdı.

Çatışma daha geniş bir yangın korkusunu artırdı. Hamas gibi İran tarafından desteklenen Lübnan merkezli Hizbullah da İsrail'le füze saldırıları alışverişinde bulundu. Irak ve Suriye'deki diğer İran destekli gruplar ABD kuvvetlerine en az 40 drone ve roket saldırısı düzenledi.

ABD'li bir savunma yetkilisi, ABD'nin pazar günü İran bağlantılı gruplara karşı Suriye'de iki hava saldırısı düzenlediğini söyledi.

Gazze'de Nidal al-Mughrabi, Kudüs'te Dan Williams ve Reuters büroları tarafından raporlanan Yazan: Peter Graff Düzenleyen: Nick Macfie

Editör: Haber Merkezi