Güney Afrikalı apartheid karşıtı lider Chris Hani'nin katili, ülkenin en yüksek mahkemesinin şartlı tahliye ile serbest bırakılmasına karar vermesinden günler sonra hapishanede bıçaklandı.

Islah Hizmetleri Departmanı Salı günü yaptığı açıklamada, 1993 cinayetinden yaklaşık otuz yılını hapiste geçiren Janusz Waluś'nin dahil olduğu "talihsiz bir bıçaklanma olayını doğrulayabildiğini" söyledi.

69 yaşındaki Waluś, anayasa mahkemesinin geçen hafta verdiği kararla Perşembe gününe kadar serbest bırakılacaktı. Hapishane servisi, durumunun stabil olduğunu ve gerekli sağlık hizmetlerini aldığını söyledi.

Waluś'nun aynı lojmandan başka bir mahkûm tarafından bıçaklandığı iddia ediliyor.

Waluś, son derece popüler bir figür ve apartheid rejiminin şiddetli rakibi olan Hani'yi öldürmekten ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

Hani, Güney Afrika'nın ilk çok ırklı seçimlerinden bir yıl önce evinin garaj yolunda vurularak öldürüldü. Çatışmalar tam da apartheid rejimini sona erdirme müzakereleri son aşamasına girerken meydana geldi ve bazılarının iç savaşa dönüşmesinden korktuğu gerilimleri körükledi.

Geçen hafta, Güney Afrika'nın yüksek mahkemesi tartışmalı bir şekilde, o zamanlar komünist olan Polonya'dan göç etmiş olan Waluś'nun şartlı tahliye ile serbest bırakılmasına karar verdi .

Karar, Hani'nin dul eşi tarafından "şeytani" olarak nitelendirildi ve apartheid'a karşı mücadelede ön saflarda yer alan iktidardaki Afrika Ulusal Kongresi (ANC) ve Güney Afrika Komünist Partisi'nin (SACP) şiddetli protestolarına yol açtı.

Hafta sonu, Hani'nin Johannesburg'un doğusundaki bir banliyöde bulunan mezarlığı ve anıtı tahrip edildi.

ANC ve SACP, sendikalarla yaptıkları ortak açıklamada saldırıyı kınadı ve bunun "pişmanlık duymayan apartheid faillerini memnun eden" bir karar bağlamında geldiğini söyledi.

İçişleri bakanlığı Pazartesi günü Waluś'nun şartlı tahliyesini Güney Afrika'da çekmek zorunda kalacağını duyurdu ve "işlenen iğrenç suç" nedeniyle Polonya'ya evine dönmesine izin verilmemesi gerektiğini söyledi.

Editör: Haber Merkezi