BM başkanı Pazartesi günü yaptığı açıklamada , toplumsal cinsiyet eşitliğinin temelde bir güç sorunu olmaya devam ettiğini , ancak erkek egemenliği kültürünü değiştirmek ve denge getirmek için liderlik, karar verme ve her düzeyde katılım açısından eşitliğe ihtiyacımız olduğunu söyledi.

Genel Sekreter  António Guterres, görevdeki ilk döneminin önemli bir önceliği olan ve şimdi de öyle kalan Cinsiyet Eşitliği Stratejisinin Beşinci Yıl Dönümü münasebetiyle BM Cinsiyet Eşitliği Dostları Grubu toplantısında konuştu.

Birleşmiş Milletler'in temsil ettiği değerleri - Şart'ta yer alan değerleri - temsil etmesinin ve örnek teşkil etmesinin hayati önem taşıdığını söyledi. Personelimizde cinsiyet eşitliği, çalışmalarımızda cinsiyet eşitliğini sağlamanın tek yoludur” dedi.

Sağlam ilerleme

Genel olarak “uzun bir yol kat ettiğimizi” ekledi ve iki yıl önce BM tarihinde ilk kez üst düzey liderlik grubu içinde eşitliğe ulaşmak gibi bazı önemli ilklere imza attı.

Bu, artık barış operasyonlarının başkanları ve başkan yardımcıları arasında da geçerli. Beş yıl önce, bu rollerdeki kadınların oranı sadece yüzde 25'ti.

2018'de 130 Yerleşik Koordinatör arasında eşitlik sağlandı ve genel merkez lokasyonlarında kadınların temsili artık eşitliğe ulaşırken, en az yüzde 50 kadın personele sahip BM kuruluşlarının sayısı beşten 26'ya yükseldi.

'Boşluklar devam ediyor'

"Aynı zamanda boşluklar devam ediyor" diye uyardı.

Ana ofislerden uzakta, insani yardım ve barışı koruma operasyonlarında “ ilerleme yavaştı ve bazı durumlarda geriye gittik” dedi . Sahada giriş seviyesi Sekreterlik pozisyonlarına alınan kadınların sayısındaki azalmadan özellikle endişe duymalıyız. Bunun gelecekte parite beklentileri üzerinde ciddi bir etkisi olabilir.”

Genel olarak Sekreterlik personeli, son teslim tarihinden üç yıl önce olan 2025'te "profesyonel" dereceler arasında eşitliğe yakın olmalıdır, ancak bu rakam, sahada eşitliğin sağlanmasının 2028'e kadar süreceği gerçeğini gizlemektedir.

Bu, genel Stratejinin artık bu alandaki ilerlemeyi sürdürmeye odaklanması gerektiği anlamına geliyor, dedi.

Yetenek boru hattı

“2014 yılından bu yana çoğu sahada olmak üzere yaklaşık 60 kıdemli kadının atanmasına yol açan Kıdemli Kadın Yetenek Hattını desteklemeye ve Genel Hizmet personeli ile Ulusal Görevlilerin Profesyonel iş kategorilerine geçişini kolaylaştırmaya devam edeceğiz” . 

Guterres, "Ve bu, Genel Kurulun onayını gerektiren bir alandır ve bu arkadaş grubunun bu konuda çok aktif olacağına güveniyorum çünkü bu alanda kadınları profesyonel pozisyonlara getirmek için kilit bir araçtır" dedi. .

İşyeri kültürünün de gelişmesi gerektiğini söyledi. Ve klişeler ve işyeri önyargısı kontrol edilmezse, cinsiyetçilik ve ırkçılığa müsamaha gösterilirse, "hizmet ettiğimiz insanları yüzüstü bırakacağız."

Cinsel taciz de dahil olmak üzere her türlü ayrımcılığı sona erdirecek adımlar atmaya kararlı olduğunu söyledi.

İyileştirme için yer

BM başkanı, iyileştirilmesi gereken üç alan belirledi. Birincisi, tamamlayıcı hedefler olarak toplumsal cinsiyet ve coğrafi çeşitliliğe odaklanmak "Sekretaryadaki Afrika bölgesinden profesyonel personelin sadece yüzde 36'sı kadın ve bu değişmeli."

İkincisi, kadınları saha görevlerine alma çabalarını güçlendireceğiz , dedi ve üçüncüsü, BM'yi kadınlar için daha çekici bir işveren haline getirmek için politikalarımızı ve araçlarımızı ikiye katlamalıyız .

"Örgütümüzün her seviyesinde tüm ülkeleri ve toplulukları yansıttığımızdan emin olmak için Üye Devletler ve özellikle Küresel Güney'den sivil toplumla yakın çalışmaya devam edeceğiz."

"Hizmet verdiğimiz insanların beklentilerini karşılamak ve herkes için daha sürdürülebilir, adil, kapsayıcı, barışçıl ve müreffeh bir dünya inşa etmek için" cinsiyet eşitliğinin esas olduğunu yineledi .

Editör: Güven BOĞA