Genel Sekreter António Guterres, Pazartesi günü BM Genel Kurul Salonunda kadın sivil toplum liderleriyle yaptığı diyalog sırasında, interneti kadınlar ve kızlar için daha güvenli hale getirmenin ve onların küresel korumada eşit katılımcılar olmalarını sağlamanın kritik ihtiyacını duydu. 

Sivil toplum kuruluşlarından (STK) temsilcilerin katıldığı belediye binası, her Mart ayında New York'ta toplanan BM Kadının Statüsü Komitesi'nin ( CSW ) yıllık oturumunun bir parçası olarak düzenlendi.

CSW67 olarak bilinen ve Cuma gününe kadar sürecek olan son iki haftalık oturumu, dijital çağda yenilik, teknolojik değişim ve eğitim temasına odaklanıyor. 

Sivil toplum, BM'de daha fazla temsil, Ukrayna'daki savaşın sona ermesi ve cinsiyete dayalı her türlü şiddetin ortadan kaldırılması gibi kadınlar ve kız çocukları için kritik olan diğer konularda daha fazla eylem çağrısında bulundu.

Erkek egemen bir dünya 

Diyalogdan önceki konuşmalarında Genel Sekreter, yıllarca artan ilerlemenin ardından   dünya çapında kadın ve kız çocuklarının haklarındaki gerilemeden bahsetti.

“Çatışmalardan iklim kaosuna ve yaşam maliyeti krizine kadar bugün karşı karşıya kaldığımız zorlukların çoğu , erkek egemen bir kültüre sahip erkek egemen bir dünyanın, dünyamıza yön veren önemli kararları almanın sonucudur. dedi.

Yeni keşfedilen ayrımcılık 

Bay Guterres, ağırlıklı olarak erkeklerin olduğu bir endüstrinin ürünü olan dijital teknolojinin yeni bir ayrımcılık ve önyargı kaynağı oluşturduğunu belirtti. 

"Gerçekleri sunmak ve önyargıları ele almak yerine, eksik verilere ve kötü tasarlanmış algoritmalara dayalı teknoloji, cinsiyetçiliği dijitalleştiriyor ve ölümcül sonuçlarla büyütüyor" dedi.  

“Aslında erkeklerden alınan verilere dayanan tıbbi kararlar kadınların sağlığına zarar verebilir. Erkek vücuduna dayalı güvenlik özellikleri, kadınların hayatını, yani otomobil endüstrisinde riske atabilir” dedi. 

Cinsiyete dayalı dijital uçurum, hızla cinsiyet eşitsizliğinin yeni yüzü haline geliyor, diye devam etti. İnternette saldırıya uğradıkları, hedef alındıkları veya aşağılandıkları için çevrimiçi alanlar kadınlar ve kızlar için güvenli değil. 

Ayrıca, "Ay'da 12 erkek yürüdüyse de, tek bir kadın bile yürümedi" dedi ve "kızları bilim, mühendislik ve matematik okumaktan uzaklaştıran ve kadın bilim insanlarının kariyerlerini boğan"  klişelere işaret etti.

ilerlemeye devam et 

Bay Guterres, durumun değişmesi gerektiğini ve "ataerkil geri itme" karşısında uluslararası toplumun kadınlar, kızlar ve dünya için ilerlemesi gerektiğini söyledi .   

“Politika yapıcılar , kadınların ve kızların eşit hak ve öğrenme fırsatlarını teşvik ederek dönüştürücü bir değişim yaratmalı ve bazı durumlarda yaratmayı desteklemelidir ; bariyerleri sökerek ve cam tavanları kırarak” dedi. 

Ayrıca tüm liderleri, diğer önlemlerin yanı sıra insan hakları ve toplumsal cinsiyet eşitliği ile uyumlu algoritmaların yanı sıra kadınlar ve kız çocukları için dijital becerilerde eğitim ve öğretimi teşvik eden BM tavsiyelerini acilen uygulamaya çağırdı.  

Siber suçları cezalandırın 

Moderatörlüğünü BM Kadın Birimi İcra Direktörü Sima Bahous'un üstlendiği diyaloğun başlangıcında Genel Sekreter, katılımcıların kendisine yalnızca soru sormakla kalmayıp aynı zamanda yorum, öneri ve fikir de sunmaları konusunda ısrar etti.   

Onlarla üçlü gruplar halinde etkileşime girdi, önce müdahalelerini bir bütün olarak dinledi ve ardından ortaya koydukları bireysel sorunlara yanıt verdi. 

İlk konuşan STK CSW New York Başkanı Houry Geudelekian oldu. Ülkelerin, kadınları ve kız çocuklarını hedef alan çevrimiçi şiddetten   failleri sorumlu tutmanın bir yolunu bulması gerektiğini vurguladı.

Siber suçlar, diğer suçlar gibi cezalandırılmalıdır” dedi. "Üye Devletler ve özel sektör, toplumsal cinsiyet eşitliğindeki gerilemeyi tersine çevirme ve kadınları ve kız çocuklarını tüm çeşitlilikleriyle yükseltme gücüne sahiptir." 

Kendi şahsi sıfatıyla konuşurken, uluslararası toplumu askeri harcamaları yüzde beş oranında azaltmaya ve bunun yerine finansmanı sürdürülebilir kalkınma çabalarına yönlendirmeye çağırdı. 

Genç kadınlar değişim istiyor 

Gençlik Vakfı YP İcra Direktörü Prabhleen Tuteja, Genel Sekreter'den özellikle "feminist, kesişimsel ve nesiller arası liderliği" sağlamak için  BM'de genç kadınların daha fazla temsil edilmesini istedi.

Bu arada, Fas'tan Rania Harrara, genç liderlerin, belediye binasının gençlik temsilcileri için bir diyalogla aynı zamanda gerçekleşmesinden "oldukça hayal kırıklığına uğradığını" bildirdi.   

BM tesislerine erişimle ilgili diğer endişelerin altını çizdi ve Küresel Güney'den birçok gencin finansman eksikliği ve vize sorunları gibi engeller nedeniyle sohbete    katılamayacağını ekledi.

"Eşitlik ve anlamlı gençlik katılımı, tüm çeşitlilikleriyle tüm ergen kızlar için dijital erişim, dijital okuryazarlık ve dijital güvenlik ile ilgilidir" dedi. "Ergen kızlar simgeleştirilmekten bıktı ve politika oluşturmanın bir parçası olmamız gerekiyor." 

BM 'gençleştirme' 

Genel Sekreter, talimatlar tüm katılımcıların BM tesislerine girmesine izin vermek olduğundan, bu engelleri duyduğuna şaşırdığını söyledi. 

Vizelerle ilgili olarak, bunların BM tarafından değil ev sahibi ülke tarafından verildiğini açıkladı. Bununla birlikte, gelecekte durumun tekrarlanmaması için konunun ABD makamlarına iletilebilmesi için belirli durumlardan örnekler istedi. 

Gençlerin katılımına ilişkin daha geniş bir konuyu ele alan Bay Guterres, BM'nin toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda bir stratejisi olmasına rağmen, Örgütün “gençleşmesi” konusunda henüz bir strateji benimsemediğini belirtti. 

"Daha genç bir BM'ye ihtiyacımız var" diye ısrar etti. "Genç nesiller, örneğin küresel olarak yönetişimin gerçekleşme biçimindeki dijital teknolojilerin etkilerini araştırmaya benden daha hazırlıklı." 

Genel Sekreter ayrıca Bayan Geudelekian'ın kadınlara ve kız çocuklarına yönelik siber saldırılar için daha fazla hesap sorulması çağrısına katıldı ve bunun BM Üye Devletlerinin ciddi şekilde incelemesi gerektiğini söyledi .  

Ukrayna ile ilgili iddia 

Ukraynalı kadınları temsil ettiğini söyleyen bir katılımcı, savaşın anavatanındaki aileleri nasıl etkilediğine dair duygusal tanıklık yaptı.  

Ukraynalı kadınlardan oluşan bağımsız delegasyonun geçen Ekim ayında Genel Sekretere yazarak kendisinden "Birleşmiş Milletlerin statüsünü derhal değiştirmesini" talep ettiğini bildirdi. 

Tüm ülkeleri saldırganlıktan korumak için yeni bir küresel mekanizmanın geliştirilmesine desteğin altını çizdi ve salondan alkış aldı. 

Bay Guterres, çatışmanın İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en büyük mülteci krizini yarattığını ve Ukrayna'dan kaçanların çoğunluğunun kadın ve çocuklar olduğunu hatırlattı.

"Kadınlar gerçekten de bu trajediyle bağlantılı olarak tamamen orantısız bir şekilde acı çekiyor" dedi. 

Genel Sekreter, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin uluslararası hukuk ve BM Tüzüğü'nün ihlali olduğunu onayladı ve " bu ABD tarafından çok net bir şekilde ifade edildi ." 

Ayrıca, süresi birkaç gün içinde dolacak olan Karadeniz Tahıl Girişimi'ni yenileme çabaları da dahil olmak üzere BM'nin devam eden insani yardım ve desteğinin altını çizdi. 

Editör: Haber Merkezi