Çarşamba günü Ukrayna'nın başkenti Kiev'de konuşan Genel Sekreter, Başkan Volodymyr Zelenskyy'ye Birleşmiş Milletler'in "Ukrayna halkı ve dünya için çözümler ve adil bir barış aramaya devam edeceğine" dair güvence verdi.

Şartın ihlali

BM başkanı, "Sürekli olarak ifade ettiğim Birleşmiş Milletler'in konumu çok net: Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, BM Şartı ve uluslararası hukukun ihlalidir" dedi.

Ukrayna'nın egemenliğinin, bağımsızlığının ve bütünlüğünün, Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından 1991 yılında bağımsızlıkla kurulan tanınmış uluslararası sınırları içinde korunması gerektiğini bir kez daha yineledi.

Adil bir barış sağlanana kadar, BM'nin "Ukrayna halkı için çok büyük acılara neden olan- derin küresel sonuçları olan" bir savaşın etkilerini hafifletmek için çok çalışmaya devam edeceğini söyledi.

Genel Sekreter, BM'nin işgal boyunca sahada olduğunu ve milyonlara yardım ulaştırdığını kaydetti.

“Savaşın tüm kurbanlarıyla derin dayanışmamı ifade etmek istiyorum. Hayatını kaybedenlere ve sevenlerine. Umutlarının yıkıldığını gören veya hayatta kalmak için kaçmak zorunda kalanlara.

BM şefi, " Hepsine etkili bir hesap verme borcu var" dedi.

Geçen yıl yıkılan Mariupol kentindeki zarar görmüş Azovstal çelik tesisinden sivillerin tahliyesi de dahil olmak üzere, BM'nin hayat kurtarmak ve hatta potansiyel nükleer felaketten kaçınmak için devreye girdiği bazı önemli anları yaşadı.

BM başkanı, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın (UAEA), "Zaporijjia da dahil olmak üzere Ukrayna'daki nükleer santrallerin güvenliğini denemek ve korumak için tamamen seferber edildiğini " söyledi.

23 milyon ton tahıl

Genel Sekreter tarafından önerilen ve Rusya, Ukrayna, Türkiye ve BM arasında geçtiğimiz Temmuz ayında imzalanan anlaşmanın ardından uygulamaya konulan Karadeniz Tahıl Girişimi, şimdiden Ukrayna limanlarından 23 milyon ton tahıl ihracatını kolaylaştırdı.

Anlaşma, geçen Kasım ayında Avrupa limanlarında tutulan Rus gübre akışını artırma konusunda bir atılım yapıldığında uzatıldıktan sonra iki haftadan kısa bir süre içinde sona erecek.

Guterres, İstanbul'daki bir Ortak Koordinasyon Merkezi tarafından yönetilen anlaşma, küresel gıda maliyetinin düşürülmesine katkıda bulundu ve "bu savaş için yüksek bedeller ödeyen insanlara, özellikle gelişmekte olan ülkelerde kritik bir rahatlama" sağladı dedi.

Bay Guterres, Ukrayna'nın yanı sıra Rusya'nın gıda ve gübre ihracatının küresel gıda güvenliği ve fiyatları için gerekli olduğunu yineledi. Girişimin bu ay sona erdikten sonra da devam etmesinin kritik olduğunu söyledi.

Zaporizhia Nükleer Santrali konusunda Bay Guterres, tesisin normal faaliyete dönmesini sağlarken bölgenin tamamen silahsızlandırılması için arabuluculuğun kolaylaştırılmasının önemli olduğunu söyledi: “Birleşmiş Milletler iyi niyetini sunmaya hazır. ”

Editör: Haber Merkezi