Türkiye'den Suriye'nin kuzeybatısına çok ihtiyaç duyulan gıda, ilaç ve diğer yardımları taşıyan kamyonlar, Pazartesi günü BM Güvenlik Konseyi'nde yapılacak oylamanın ardından altı ay daha hayat kurtaran yolculuklarına devam edecek.

Büyükelçiler, sınır ötesi mekanizmanın süresinin dolmasına bir gün kala yenilenmesine izin veren bir kararı oybirliğiyle kabul ettiler. 

BM Genel Sekreteri António Guterres'in Sözcüsü , insani yardım operasyonunu bölgedeki yaklaşık 4,1 milyon insan için "vazgeçilmez bir cankurtaran halatı" olarak nitelendiren  bir açıklamada , gelişmeyi not ettiğini söyledi .

İnsani erişimi genişletin 

Açıklamada, "Bu yetkinin altı ay daha uzatılmasının onaylanması kararı, insani ihtiyaçların çatışmanın başladığı 2011'den bu yana en yüksek seviyelere ulaştığı, Suriye'deki insanların sert bir kış ve kolera salgınıyla boğuştuğu bir dönemde alındı" denildi. .   

"Sınır ötesi ve sınır ötesi operasyonlar da dahil olmak üzere Suriye genelinde insani erişim  genişletilmeli ve erken iyileştirme projelerine yatırım yoluyla insani faaliyetler genişletilmelidir." 

2672 sayılı Karar, yaklaşık dokuz yıl önce kurulan bir mekanizma aracılığıyla Bab al-Hawa üzerinden yardım taşımacılığını kolaylaştırıyor. 

İhtiyaç sahibi Suriyelilere ulaşmak 

Taslak, Brezilya ve İsviçre tarafından sunuldu ve geçen Temmuz ayında altı ay boyunca veya 10 Ocak 2023'e kadar operasyonlara izin veren bir karar öneren önceki kalem sahipleri İrlanda ve Norveç'in çalışmalarına devam edildi. . 

Oylamanın ardından konuşan İsviçre Büyükelçisi Pascale Baeriswyl, "Bu karar, başta Birleşmiş Milletler ve kuruluşları olmak üzere insani yardım aktörlerinin koordineli ve dikkatli bir şekilde izlenen bir şekilde ihtiyaç sahiplerine ulaşmaya devam etmesine izin veriyor" dedi. 

"Hızlı, engelsiz ve sürdürülebilir erişime ihtiyaç var" diye ekledi. Tüm tarafları insani yardımın ulaştırılmasını kolaylaştırmaya çağırıyoruz” dedi. 

ABD Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield'a göre oylama "Suriye halkının rahat bir nefes almasına izin verirken" çok daha fazlası yapılabilirdi. 

Geçen Temmuz ayında, Konsey mekanizmayı "doğrudan 12 ay" uzatamadı, bu da yardım çalışanları için işleri daha zor ve daha maliyetli hale getirdi. 

Thomas-Greenfield, "Bu Konsey'in bugün bir araya gelmesi önemli olsa da, kendimize karşı dürüst olalım: Bu karar asgariyi temsil ediyor" dedi. 

“Aslında bu kararın yenilenmesi asla tartışma konusu olmamalıydı. Yapmamız gereken tartışma, daha fazla yardımla daha fazla insana ulaşmak için mekanizmayı nasıl güçlendireceğimizdir.” 

Rusya, Suriye'nin egemenliği konusunda  

Büyükelçi Vasily Nebenzya yaptığı açıklamada, Rusya'nın kararın kabul edilmesini desteklemek için "zor bir karar" aldığını belirterek, insani yardımın "teröristlerle dolu bir Suriye yerleşim bölgesine" aktığını belirtti. 

Karar şu anki haliyle, Güvenlik Konseyi'nden etkili insani çabaların yanı sıra Suriye'nin toprak bütünlüğüne ve egemenliğine saygı gösterilmesini -sözde değil fiilen- bekleyen Suriye halkının özlemlerini yansıtmıyor" dedi. , bir tercüman aracılığıyla konuşuyor. 

"Evrensel olarak tanınan insani yardım normlarına tecavüz eden sınır ötesi mekanizmanın sürdürülmesi, bu hedefi ilerletmeye hiçbir şekilde yardımcı olmuyor." 

Editör: Haber Merkezi