"Her yıl işçiye ödenen performans primi ve emekliliğe teşvik amaçlı verilen teşvik primlerine İSDEMİR tarafından el mi koyulmuştur? Konuyla ilgili neden işçilere açıklama yapılmamaktadır?"

İskenderun Demir Çelik’te (İSDEMİR) işçilere yılın ilk aylarında idari ve teknik personele performans primi adıyla yapılan ödemelerin henüz yapılmadığı ve emekli olan işçilere verilen teşvik primlerinin de verilmediği basına yansımıştır.

Her yıl bitiminde “kıstelyevm” (bir günlük kazanç) usulüne göre hesaplanan performans primlerinin hâlâ dağıtılmadığını belirten bir İSDEMİR işçisi, “Geçtiğimiz yıl mart ayında dağıtılmıştı performans primleri, bir önceki yılda da nisan ayında dağıtmışlardı. Mart ayının sonundayız, primler henüz dağıtılmadığı gibi dağıtılıp dağıtılmayacağına dair bir açıklama da yapmadılar. Emekliliği teşvik amaçlı verilen teşvik primi de bu süreçte kendi isteğiyle emekli olan arkadaşlarımıza verilmedi. Depremden sonra verdikleri 10 bin liralık yardımı da emekli olan arkadaşlarımızdan geri almaları hepimizin kafasında ‘Performans primlerine de mi göz koydular’ sorusunu yaratıyor” ifadelerini kullanmıştır.

Bu bağlamda;

 1.      İSDEMİR’de deprem gerekçesi ile işçilerin haklarının gasp edildiği iddiası doğru mudur?

2.      Her yıl işçiye ödenen performans primi ve emekliliğe teşvik amaçlı verilen teşvik primlerine İSDEMİR tarafından el mi koyulmuştur? Konuyla ilgili neden işçilere açıklama yapılmamaktadır? 

3.      İşçiler arasında sözleşmelerinden doğan ücret farklılıkları olduğu doğru mudur?

4.      İşçilerin içinde bulunduğumuz ekonomik kriz koşullarında ve depremin ardından geçim maliyetlerini karşılayabilmek üzere istedikleri zam oranını alabilmeleri için Bakanlığınızca girişimde bulunulmuş mudur?

5.      Deprem bölgelerinde çalışan işçilere yönelik hak ihlallerini engellemek üzere özel çalışmalarınız olmuş mudur?

6.      Sendikaya üye olma hakkı başta olmak üzere sendikal haklara dönük yasadışı uygulamaların önüne geçmek için çalışmalarınız var mıdır?

Editör: Haber Merkezi