Adana'da İnsan Hakları Derneğinde Mücadele Birliği Platformu tarafından "Hüseyin Durmaz’a Özgürlük!" başlıklı basın açıklaması gerçekleştirildi.

Platform adına basın açıklamasını Gizem Salata okudu. Daha sonra Barış Kaya cezaevleri deneyimini ve hasta tutukluların hangi koşullarda yaşadıklarını özetledi. Son olarak Ruken Ecer tarafından Hüseyin Durmaz'ın cezaevinden durumunu anlatan mektubu okundu.

Mücadele Birliği Platformu adına Gizem Salata tarafından okunan basın açıklaması şu şekilde;

Hüseyin Durmaz, yaklaşık 19 senedir zindanlarda yatan bir devrimci tutsak. Mücadele hayatı boyunca dönem dönem tutsak, dönem dönem özgür olan Hüseyin Durmaz’a, geçtiğimiz günlerde “Kemik İliği Kanseri” tanısı kondu...

53 yaşındaki Hüseyin Durmaz, şu an hala bulunduğu Kırıklar 2 Nolu F Tipi Cezaevi’nde tedavisini sürdürmeye çalışıyor.

Hüseyin Durmaz, 15 Mayıs 1969 Tokat, Turhal'da doğdu. 8 çocuklu bir ailenin çocuğu olan Durmaz, devrimci mücadeleye lise yıllarında, memleketi Tokat’ta başladı. 1990 Kasım’ında İstanbul’da yayınlanmaya başlayan Devrimci Emek dergisinin ilk Yazı İşleri Müdürü oldu. 1991 Nisan'ında Devrimci Emek dergisinin de yayınlandığı Emek Yayınları’nı devralarak 1993 Haziran’ına kadar sahipliği ve Yazı İşleri Müdürlüğünü devam ettirdi.

1992 yılında İzmir Belediye İşçilerinin Ankara’ya yaptığı "Ölüm Yürüyüşü"nde muhabir olarak işçilerle yürüdü. 1992 Kasım’ında da bu deneyimini anlattığı “Ölüm Yürüyüşü Güncesi” adlı kitabını yayınladı.

Hüseyin Durmaz, 1995 Eylül’ünde TKEP/L’ye yönelik bir operasyon sırasında tutuklanarak cezaevine girdi. 1996 Ölüm Oruçlarının ilk ekibinde yer alarak 69 günün sonunda eylemi kazanımla tamamladı ve Ekim ayında da tahliye oldu. 1998 Eylül’ünde ise aynı gerekçeli operasyonla tutuklanarak Ümraniye Zindanı’na gönderildi.

WhatsApp Image 2022-09-20 at 13.28.45

19 Aralık 2000 zindanlar katliamını Ümraniye Zindanı’nda yaşadı. Dört gün süren savaşımın ardından Kandıra 1 Nolu F Tipi Zindanına gönderildi.

Mahkemesi devam eden Hüseyin Durmaz, “Uzun tutukluluk” gerekçesi ile AİHM’de açtığı davayı kazanarak, 2011 yılı Ocak ayında tahliye edildi. Müebbet hapis cezası ile yargılanan Hüseyin Durmaz, cezası Yargıtay’da onaylanınca, Temmuz 2014’te yeniden polis tarafından aranmaya başlandı. 2017 Aralık ayında bir kez daha tutuklanarak Kırıklar 2 Nolu F Tipi Cezaevi’ne gönderildi.

Halen aynı cezaevinde tutsak olan Hüseyin Durmaz, 2021 yılı Temmuz ayında sol kaburgasına yapışık bir kitle farketti. Covid-19 önlemleri nedeniyle ancak 6 Ekim 2021’de ilk kez Dahiliye uzmanı tarafından görüldü. Göğüs Cerrahisi, Ortopedi uzmanı muayene ve tetkiklerinden sonra 13 Haziran 2022'de PET çekimi yapıldığında, malign (kanser) şüphesi ortaya çıktı.

Cezaevi gidiş gelişlerindeki sevk zincirinde uzamalar sonucu ve bir dizi tahlilden sonra bu tanı ancak 30 Haziran’da netleşti ve 9 Ağustos'ta "Multiple Miyelom" ön tanısıyla kemik iliği biyopsileri yapıldı. Biyopsi sonucu tanı kesinleşti ve Hüseyin Durmaz Kemik İliği Kanseri tanısıyla 30 Ağustos’ta kemoterapi almaya başladı.

Hüseyin’in şu anda hem hastalığından hem de kemoterapiden dolayı savunma sistemi tehdit altında. Doktorlarının önerisi, yüksek düzeyde gıda ve çevre hijyeninin sağlanması ve en az temas olması... Aynı zamanda kemik dokusu eridiği için, kemik kırıkları olma ihtimali de çok yüksek.

Doktorlarının Hüseyin Durmaz için önerisi, infaz tehiri yapılarak, komplikasyon gelişmeden tedavi şansını en yüksek seviyeye çıkartmak.

Hüseyin’in bu zorlu hastalıkla baş edebilmesi için tedavi sürecinin sağlıklı ve temiz bir ortamda sürdürülmesi ve komplikasyonlardan korunması gerekiyor. Bu koşulların cezaevinde sağlanması imkansız. Bir an önce infazı ertelenmeli ve tahliye edilmelidir.

Hüseyin Durmaz’a ve tüm hasta tutsaklara özgürlük!

Zindanlar Yıkılsın Tutsaklara Özgürlük!

Editör: Güven BOĞA