İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi;  "Gerçeklerin karartılmasına seyirci kalmayacağız."

İHD İstanbul Şubesi konuyla ilgili şu açıklamayı gerçekleştirdi;

Oyuncu Merve Dizdar'ın Cannes Film Festivali'nde En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü almasının ardından, filmin konusu ile ilişkili olarak Türkiye’de kadınların maruz kaldığı  sorunlara atıf yaptığı kısa konuşması nedeniyle, maruz kaldığı linç kampanyasını kınıyor,  Merve Dizdar’ın ve şiddete ve cinsiyet ayrımcılığına uğrayan tüm kadınların yanında olduğumuzu kamuoyuna duyuruyoruz. 

Erkek egemen zihniyet tarafından sosyal medya ve basın yayın organları da kullanılarak giderek köpürtülen bu linç kampanyasının, Türkiye’de kadın cinayetlerini durduramayan, kadınlara ve kız çocuklarına cinsiyet ayrımcılığı ve şiddeti reva görenlerin gerçeklerin üzerini örtme, suçlarını gizleme çabası olduğu açıkça görülmektedir.

Nitekim, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkan Yardımcısı İbrahim Uslu’nun Merve Dizdar’ın konuşmasına tepki olarak "Önce kendi ülkene saygı duymayı öğreneceksin…” yaklaşımı,  yine bir oyuncu olan Erkan Petekkaya’nın instagram hesabından yaptığı “insan… kendi ülkesini başkaları önünde rencide etmez,… kol kırılır bizde kalır” paylaşımı ile  gerçek  anlamını bulmaktadır.

Bu linç kampanyasına katılanlara ve ülkeyi yönetenlere soruyoruz;  Gerçeklerin üzerini örterken kadın cinayetlerini çocuk istismarını meşrulaştırdığınızın,  yen içinde bırakmaya çalıştığınızın kadınların ve çocukların hayatı olduğunun farkında mısınız? 

Ödül  töreninde;  "Filmde canlandırdığım Nuray karakteri inandığı şeyler ve varoluşu için mücadele veren ve bu uğurda bedeller ödemek zorunda bırakılmış bir kadın. Onu tanımak ve anlamak için uzun uzun çalışmak isterdim ama ne yazık ki yaşadığım coğrafyada kadın olmak Nuray'ın, Nuraylar'ın duygusunu doğduğum günden beri ezbere bilmeyi gerektiriyor. Bu ödülü Nuray ve onun gibi kadınların mücadelesine güç verebilmek için ve kendisine layık görülenlere boyun eğmeyip eyleme geçen, bu uğurda her şeyi göze alan ve ne olursa olsun umut etmekten vazgeçmeyen tüm kız kardeşlerime ve Türkiye'de hak ettiği güzel günleri yaşamayı bekleyen tüm mücadeleci ruhlara armağan ediyorum." Diyen Merve Dizdar’ın yanındayız.

Gerçeklerin karartılmasına seyirci kalmayacağız.

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi  

 

Editör: Haber Merkezi