Bay Guterres, Dünya çapındaki hükümetlere, anlamlı iklim eylemiyle iklim değişikliğini ciddi şekilde ele alma söz konusu olduğunda 2023'ü "tamircilik değil, dönüşüm" yılı yapma mücadelesini ortaya koydu.

'Eşiğe daha yakın'

Genel Sekreter António Guterres, "Küresel ısınmayı 1,5 santigrat derecenin altında tutmak için her yıl yetersiz eylem,  bizi eşiğine daha da yaklaştırıyor, sistemik riskleri artırıyor ve iklim felaketine karşı direncimizi azaltıyor " dedi.

İklim değişikliğinin sıcak hava dalgalarını, kuraklıkları, selleri, orman yangınlarını ve kıtlıkları yoğunlaştırdığı konusunda uyarıda bulunurken, eriyen buzullar ve giderek artan aşırı hava koşulları nedeniyle deniz seviyeleri yükselirken alçakta bulunan ülkeleri ve şehirleri sular altında bırakma tehdidinde bulunuyor.

Bay Guterres, bunun birleşik etkisinin daha fazla türün neslinin tükenmesine yol açacağını söyledi.

Bu yılın teması,  Nesiller Boyunca Hava , İklim ve Suyun Geleceği, gelecek nesillere karşı  “ hepimizi sorumluluklarımızı yerine getirmeye zorluyor” diye ekledi.

Azaltma ve uyum

"Bu, sıcaklık artışını 1,5 dereceyle sınırlamak için, ölçeklendirilmiş hafifletme ve uyum önlemleri yoluyla hızlandırılmış eylemler anlamına geliyor . Bu, enerji ve ulaşım sistemlerimizi kökten dönüştürmek, fosil yakıtlara olan bağımlılığımızı kırmak ve yenilenebilir enerjiye adil bir geçişi benimsemek anlamına geliyor.”

Gelişmiş ülkelerin artık tüm ülkelerin karbon emisyonlarını azaltmasına, su ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynaklarını yaygınlaştırarak geleceğe uyum sağlamasına ve iklim şoklarına karşı direnç geliştirmesine yardımcı olabilecek finansal ve teknik bir "devrime" öncülük etme yükümlülüğü olduğunu söyledi.

Adres kaybı ve hasarı

Guterres, bunların başında, iklim değişikliğinden kaynaklanan ve en az başa çıkabilen - ve en az kusurlu olan - ülkeleri etkileyen kayıp ve hasarın acilen ele alınması gerektiğini  söyledi.

“Ve bu, iklim felaketlerine karşı erken uyarı sistemlerinin dünyadaki herkesi kapsamasını sağlamak için  geçen Dünya Meteoroloji Günü'nde verilen sözü yerine getirmek anlamına geliyor . Bu yıl hızlandırılmış uygulama için otuz ülke belirlendi.

BM başkanı, " Doğaya karşı sürdürülen amansız ve anlamsız savaşı sona erdirmenin ve iklimimizin ihtiyaç duyduğu, çocuklarımız ve torunlarımızın hak ettiği sürdürülebilir geleceği sağlamanın zamanı geldi" diye sözlerini tamamladı.

Editör: Haber Merkezi