BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk; İnsan haklarının evrenselliğini, insan haklarının bölünmezliğini yeniden kazanmamız ve dünyanın dört bir yanındaki gençleri motive edecek yeni bir enerji bulmamız gerektiği çok açık."

İnsan Hakları Günü, her yıl Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 1948'de İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'ni (İHEB) kabul ettiği gün olan 10 Aralık'ta kutlanır. İHEB, ırk, renk, din, cinsiyet, dil, siyasi veya diğer görüşler, ulusal veya sosyal köken, mülkiyet, doğum veya diğer statülere bakılmaksızın herkesin bir insan olarak sahip olduğu devredilemez hakları ilan eden bir dönüm noktası belgesidir. 500'den fazla dilde mevcuttur ve dünyanın en çok tercüme edilen belgesidir.

2022 Teması: Herkes İçin Onur, Özgürlük ve Adalet

İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin 75. yıldönümünü tanıtmak ve kutlamak için bir yıl sürecek bir kampanya için bize katılın.

İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin 75. yıl dönümü 10 Aralık 2023'te kutlanacak. Bu kilometre taşı öncesinde, bu yılki 10 Aralık 2022 İnsan Hakları Günü'nden başlayarak , İHEB'yi öne çıkarmak için bir yıl sürecek bir kampanya başlatacağız. 

1948'de İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin kabul edilmesinden bu yana geçen on yıllarda , insan hakları dünya çapında daha fazla tanınır ve daha fazla garanti altına alınır hale geldi. O zamandan beri, günümüzde engelli kişiler, yerli halklar ve göçmenler gibi savunmasız gruplara da odaklanan, genişleyen bir insan hakları koruma sisteminin temeli olarak hizmet etti.

Bununla birlikte, İHEB'nin haklarda onur ve eşitlik vaadi son yıllarda sürekli bir saldırı altındadır. Dünya yeni ve sürmekte olan zorluklarla - salgın hastalıklar, çatışmalar, patlayan eşitsizlikler, ahlaki açıdan iflas etmiş küresel finansal sistem, ırkçılık, iklim değişikliği - karşı karşıya kalırken, İHEB'de kutsal kabul edilen değerler ve haklar, kolektif eylemlerimiz için kimseyi geride bırakmayan yol gösterici olanaklar sağlar.

İnsan Hakları

İHEB tüm insanların haklarını kutsal sayar.

Eğitim hakkından eşit ücrete kadar, İHEB ilk kez tüm insanlığın bölünmez ve devredilemez haklarını tesis etti.

“Tüm insanlar ve tüm uluslar için ortak bir başarı standardı” olarak İHEB, uluslararası, ulusal ve yerel yasalar ve politikalar için küresel bir plan ve sürdürülebilir kalkınma için 2030 Gündeminin temel taşıdır.

Sürdürülebilir kalkınma için 2030 Gündemi, bunun İHEB'ye dayandığını ve insan haklarını gerçekleştirecek şekilde uygulanması gerektiğini açıkça kabul etmektedir.

İHEB, insan haklarının daha güçlü korunması için birçok mücadeleye ilham vermiş ve bunların daha fazla tanınmasına yardımcı olmuştur.

İHEB'nin ilanından bu yana geçen (yaklaşık) 75 yılda insan hakları ilerledi. Ancak ilerleme, hak ve eşitlik mücadelesinin hiç bitmediği anlamına gelmez. 

İnsanlığın değerleri ne zaman ve nerede terk edilirse edilsin, hepimiz daha büyük risk altındayız. Günümüzün en büyük krizlerine yönelik çözümlerin kökleri insan haklarına dayanmaktadır.

Hak ihlalleri sınırlar ve nesiller boyunca yankılanıyor. Bunlar topluca aşılabilir, aşılmalıdır.

Kendi haklarımıza ve başkalarının haklarına sahip çıkmalıyız.

İHEB herkesi insan hakları için ayağa kalkmaya çağırıyor. Hepimizin oynayacağı bir rol var.

İnsan haklarına yatırım yapan ve herkes için çalışan bir ekonomiye ihtiyacımız var.

Güveni yeniden inşa etmek ve adil ve sürdürülebilir bir kalkınma yolunda ortak ve kapsamlı bir insan hakları vizyonunu benimsemek için Hükümetler ile halkları arasındaki ve toplumlar içindeki sosyal sözleşmeyi yenilememiz gerekiyor.

Editör: Güven BOĞA