Sonunda hayalinizdeki iş için bir görüşmeniz var. Düzinelerce başvuru, düzinelerce ret mektubu – ama şimdi gerçekten istediğiniz işi alma şansınız var.

Ama bilmediğin şey, bunların hiçbirinin önemi olmadığı. Görüşmeyi yapan kişi seni gördüğü anda, bu işi asla alamayacağın kadar beceriksiz ve güvenilmez göründüğüne karar verdiler. Çünkü ne yazık ki, yeni araştırmaların gösterdiğine göre, bir kişinin yüzüne hızlı bir bakışla aşırı kişilik özelliklerini yargılama eğiliminde olan bir grup insandan biri onlar.

Aşağıdaki iki yüze bakın. Bu insanları işe alır mıydınız? Kim daha zeki görünüyor? Bir aramayı cevaplamak için dışarı çıkarken, bir kafede dizüstü bilgisayarınızı izlemesi için herhangi bir kişiye güvenir miydiniz?

Ekran görüntüsü 2022-12-05 100238

Bu görüntüler psikolog Lisa DeBruine ve meslektaşları tarafından oluşturuldu. Aslında bunlar, her biri dört farklı yüzün birleştirilmesiyle oluşturulmuş bileşik görüntülerdir.

Bu yüzler gerçek olmasa da, yüz ifadelerine ve yapılarına göre her bileşik kişinin yetkinliği hakkında kesin bir yargıya varmış olabilirsiniz. Bunu her zaman yapıyoruz. Görüntülerdeki insanlar var olmasalar da, onlara hala özellikler yansıttık. Birine ne kadar güvenmemiz gerektiği, ne kadar baskın olabileceği veya ne kadar zeki olduğu hakkında hızlı kararlar vermek, kişiliğin yararlı tahminleri olabilir.

Ancak bu, ne yazık ki, klişeleştirmeye de yol açabilir - örneğin, belirli bir fiziksel özelliğe sahip insanların hepsinin güvenilmez olması gerektiğini düşünmek.

Sert yargılar

Japonya'daki araştırmacıların yakın tarihli çalışmaları , daha endişe verici bir şeye işaret ediyor; bazılarımızın, yalnızca yüz görünümüne dayanarak başkalarının özellikleri ve kişilikleri hakkında kesin sonuçlar çıkarma eğilimimiz var.

300'den fazla katılımcıyla yapılan bir dizi çevrimiçi çalışmada, Atsunobu Suzuki ve meslektaşları "yüze dayalı özellik çıkarımları" (FBTI'ler) dedikleri şeyi buldular. Temel olarak denekler, birinin yüzüne kısa bir bakış atarak bir dizi kişilik yargısı yaptılar. Herkes bir dereceye kadar FBTI yaparken, bazı insanların yalnızca aşırı yargılarda bulunduğunu (hem olumlu hem de olumsuz) gördüler. Bu, katılımcıların yaşı, cinsiyeti ve etnik kökeni kontrol edildiğinde bile geçerliydi.

Ekran görüntüsü 2022-12-05 100257

Sert gözleri ve erkeksi özellikleri olan belirli bir yüz tipi gördüğünüzü ve anında o kişinin son derece güvenilmez olduğu izlenimini edindiğinizi hayal edin . Ya da daha kadınsı hatlara ve daha büyük gözlere sahip birinin beceriksiz olduğunu . Suzuki ve meslektaşlarının dediği gibi, bu gerçekten sorunlu.

Sorunla yüzleşin

Yeni işe alımlar hakkında karar vermede bilinçsiz önyargının yaygın olduğunu zaten biliyoruz. 2018 yılında yapılan bir araştırma, 50 farklı işe başvurmak için neredeyse aynı özgeçmişlerin ayrı versiyonlarını gönderdi. Tek fark özgeçmişteki isimdi: Birinde Adam Smith, diğerinde Ravindra Thalwal. Ravindra , kulağa daha geleneksel gelen İngiliz ses ikizi ile karşılaştırıldığında yanıtların yaklaşık yarısını aldı .

İlk izlenim araştırmasının önde gelen isimlerinden biri olan Alexander Todorov, bize bu ani kararların tahmin edilebilir olduğunu ancak genellikle yanlış olduğunu söylüyor. Ayrıca, ilk izlenimlerin genellikle sarsılmasının zor olduğunu da biliyoruz. Dolayısıyla bu, yanlış kişilerin sıklıkla işler için işe alındığı anlamına gelebilir.

Bilinçsiz önyargı ile ilgili olan şey, bunu çoğu zaman yaptığınızın farkında olmamanızdır. Bazı şirketlerin bilinçsiz önyargı eğitiminde ısrar etmelerinin nedenlerinden biri de budur (bazı insanlar hala bunu yapmayı reddediyor olsa da ). Bilinçsiz önyargı eğitimi, ayrımcılık için her şeyi düzelten bir çare değildir, ancak kısa müdahalelerin bile insanların tutumlarını değiştirdiği gösterilmiştir .

Irk, cinsiyet, kilo gibi diğer fiziksel özelliklere yönelik önyargılar için bilinçsiz önyargı eğitimi tasarlayabilirsiniz. Ancak yüzcilik, etnik kökenleri, cinsiyetleri ve fiziksel görünümü aşan bir klişe gibi görünüyor.

Bir çözüm, Suzuki deneyine benzer bir test yaparak insanların aşırı FBTI'ler sergilediklerini fark etmelerini sağlamak olabilir. Araştırmalar , önyargılarınızın farkına varmanın kısa vadede zihniyet değişikliğine yol açabileceğini, ancak insanların herhangi bir gerçek davranış değişikliğini kalıcı kılmak için periyodik olarak ekstra müdahalelere ihtiyaç duyduğunu göstermiştir.

Belki de birinin yüz görünümüne göre aşırı kişilik yargılarında bulunduğunun farkına varması, bilinçsiz önyargıyı bilince çekmek için yeterli olacaktır. Kesinlikle denemek zorunda kalacağız; aksi halde gelecekte face-ism'in kurbanı olabilirsiniz.

Associate Professor, Department of Psychology, Durham University

Editör: Haber Merkezi