Zahran'da her gece genişleyen protestolara yanıt olarak, İran "ahlak" polisi tarafından "uygunsuz" görülen başörtüsü taktığı için işkence gören bir kızın ölümüyle ilgili protestolarla bağlantılı olarak İran başkentinde büyük bir internet kesintisi gözlemlendi.

Ayrıca aktivistler tarafından iletişim sitelerinde dolaşan videolar, Cuma günü, başkent Tahran'ın merkezinde gösterilerin patlak verdiğini; Mahsa Amini adlı genç kadının İran "Al-İrşad" polisi tarafından işkence gördükten sonra öldürülmesini protesto etmek için; Göstericiler İran rejimine karşı "Hameney'e ölüm" ve "Diktatöre ölüm" sloganları attı.

Sosyal medyada dolaşan videolar, İran polisi tarafından kötü muameleye maruz kaldıktan sonra çok sayıda protestocunun tutuklandığını da gösterdi.

Olaylar, Tahran'daki "ahlak" polisinin genç kadına "uygunsuz peçe" takma bahanesiyle gerçekleştirdiği saldırıyla başladı. Mağdur, polis nezaretindeyken işkence gördü ve bu da kritik bir durumda hastaneye nakledilmesini gerektirdi.

Gözaltı merkezinde işkence

"Iranware" ve "Sharq" gazetesi de dahil olmak üzere Farsça konuşan medya, ailesinin, tutuklanmasından birkaç saat sonra bu hafta komada hastaneye kaldırıldığını ve şu anda öldüğünü söylediğini aktardı.

"1500 Görüntü" hesabı, genç kadın Gina (Mahsa) Amini'nin İran Kürdistanı'nın Saqqaz kentinden ailesiyle birlikte akrabalarıyla buluşmak için başkent Tahran'a geldiğini açıklamıştı.

Sosyal medyada yayınlanan haberlere göre Amini, Salı akşamı "Shahid Haqqani" metro istasyonu yakınında, yanında kardeşiyle birlikte "Al-Irshad" devriye görevlileri tarafından tutuklandı.

"Ahlaki Güvenlik" Bölümü

Erkek kardeşi ayrıca rehberlik polisinin, kız kardeşinin "ahlaki güvenlik" bölümüne nakledildiğini ve yaklaşık bir saat süren "manevi rehberlik" seansından sonra onu serbest bırakacaklarını bildirdiğini bildirdi.

Polis, kızın aniden kalp rahatsızlığı yaşadığını ve hemen hastaneye kaldırıldığını iddia etti.

"Ona saldırdılar"

Buna karşılık gazeteci Sajjad Khoda Karmi, "Iran International" kanalına verdiği röportajda, yanında rehberlik devriye arabasında bulunan kadın tutuklulardan birinin "saldırıya uğradığını ve genel durumunun kötü olduğunu" doğruladığını söyledi.

Raporlar, gözaltı görevlilerinin genç kadının durumunu görmezden geldiğini, ancak diğer tutukluların protestosunun doktorlara göre onu kalp krizi ve felç geçirdiği hastaneye nakletmeye zorladığını belirtti.

Amini'nin ölümü, ahlak polisinin davranışları konusunda İran'ın içinde ve dışında büyüyen bir tartışmanın ortasında geldi.

Editör: Güven BOĞA