Norveç merkezli bir kuruluş olan İran İnsan Hakları (UST) yetkilileri, muhalefeti bastırmak için orantısız güç ve gerçek mühimmat kullanmakla suçladı.

Devlet medyası, çok sayıda güvenlik görevlisi de dahil olmak üzere ölü sayısını 41'e çıkardı ve "isyancıları" suçladı.

Ayrıca 20'si gazeteci yüzlerce kişi tutuklandı.

IHR direktörü Mahmood Amiry-Moghaddam, "Protestoculara yönelik işkence ve kötü muamele riski ciddi ve protestoculara karşı gerçek mühimmat kullanımı uluslararası bir suçtur" dedi. "Dünya, İran halkının temel haklarına yönelik taleplerini savunmalı."

BM insan hakları ofisi ayrıca yetkililerin şiddetli tepkisinden çok endişe duyduğunu söyledi ve onları barışçıl protesto hakkına saygı duymaya çağırdı.

Ekran görüntüsü 2022-09-28 083235

Hükümet karşıtı gösteriler, Mahsa Amini'nin 17 Eylül'deki cenazesinden bu yana İran genelinde 80'den fazla şehir ve kasabaya yayıldı.

Kuzeybatıdaki Saqez kentinden 22 yaşındaki Kürt kadın, 13 Eylül'de başkent Tahran'ı ziyaret ederken, ahlak polisleri tarafından kadınların saçlarını başörtüsü ile kapatmalarını gerektiren katı yasayı ihlal ettiği iddiasıyla tutuklandığında ya da başörtüsü.

"Eğitim" almak üzere bir gözaltı merkezine götürüldükten sonra bayıldı ve üç gün komada kaldıktan sonra hastanede öldü.

Polis, Bayan Amini'nin ani kalp yetmezliği geçirdikten sonra öldüğünü söyledi, ancak ailesi bunu reddetti ve memurlar tarafından dövüldüğünü iddia etti.

Ahlak polisine ve onun ölümüyle tetiklenen başörtüsü yasasına karşı protestolar hızla İran'ın Şii Müslüman din kurumunun yıllardır karşılaştığı en ciddi soruna dönüştü.

Sosyal medyada yayınlanan videolar, kadınların meydan okurcasına şenlik ateşlerinde başörtülerini yaktıklarını ve halk içinde saçlarını "Kadınlar, yaşam, özgürlük" ve "Diktatöre ölüm" - Dini Lider Ayetullah Ali Hamaney'e atıfta bulunarak tezahürat ve ilahiler eşliğinde kestiklerini gösteriyor. .

Pazartesi günü, Tahran'da ve ülkenin merkezindeki Yazd ve kuzeybatıdaki Tebriz ve Sanandaj da dahil olmak üzere bir dizi başka şehirde protestolar bildirildi. 20'den fazla üniversitede öğrenci ve öğretmenler de grev yaparak sınıflarından çıktı.

İran İnsan Hakları, Pazartesi günü 14 ilde altı kadın ve dört çocuk da dahil olmak üzere 76 protestocunun ölümünü kaydettiğini söyledi , ancak internetteki kısıtlamaların raporlamada gecikmelere neden olduğu konusunda uyardı.

Ölümlerin otuz beşinin Tahran'ın kuzeyindeki Mazandaran ve Gilan illerinde ve 24'ünün Kürt nüfuslu Batı Azerbaycan, Kirmanşah, Kürdistan ve İlam'da olduğu bildirildi.

UST, elde ettiği videoların ve ölüm belgelerinin güvenlik güçleri tarafından doğrudan protestoculara ateş edildiğini doğruladığını söyledi - İranlı yetkililer bunu yalanladı.

İranlı yetkililer de 1.200'den fazla kişinin tutuklandığını duyurdu.

İran devlet medyası, İran'ın eski cumhurbaşkanı Ekber Haşimi Rafsancani'nin kızı Faezeh Haşimi'nin Salı günü güvenlik ajanları tarafından tutuklandığını bildirdi.

Bayan Haşimi, İran düzeninin açık sözlü bir eleştirmenidir.

ABD merkezli Gazetecileri Koruma Komitesi, gözaltına alınan en az 20 gazeteci ve blog yazarının yanı sıra insan hakları savunucuları, avukatlar ve sivil toplum aktivistlerinin serbest bırakılmasını talep etti.

CPJ, "İran güvenlik güçleri, bu kritik hikayeyi anlatan gazetecilere yönelik baskıcı önlemlerini bırakmalı ve halkı bilgilendirmek için hayati önem taşıyan internet erişimini yeniden sağlamalıdır." Dedi.

BBC muhabiri Kasra Naji, huzursuzluğun güvenlik güçlerinin sınırlarını zorladığına dair haberler olduğunu, yargı erkinin bir videoda çevik kuvvet polisinin "24 saat" görevlendirildiğini ve "uyuyamadıklarını" söylediğini söyledi. dün gece ve önceki geceler."

Muhabirimiz, güvenlik personeli arasında protestocularla ilişki kurma konusunda ciddi şüphelerin olduğunu da sözlerine ekledi. Başkentteki çevik kuvvet komutanı, adamlarına, tıpkı İranlıların 1980'lerde işgalci Irak güçleriyle savaştığı gibi, tereddüt etmemelerini ve protestoculara karşı savaşmalarını söylerken görüntülendi.

Bu arada Cumhurbaşkanı Ebrahim Raisi, "ülkenin güvenliğine ve barışına karşı çıkanlara karşı kararlı adımlar atılması" gereğinden söz etti.

Editör: Haber Merkezi