İranlı üniversite öğrencileri, 1979 devriminden bu yana en büyük protestolardan bazılarını desteklemek için Salı günü oturma grevlerine devam ederek, seçkin güvenlik güçlerinin sert uyarılarını ve kanlı bir baskıyı görmezden geldi.

İranlı-Kürt kadın Mahsa Amini'nin yedi hafta önce ahlak polisi tarafından "uygunsuz" sayılan kıyafetler giydiği için tutuklanmasının ardından ölmesinden bu yana, İslam Cumhuriyeti hükümet karşıtı gösterilerle karşı karşıya kaldı.

HRANA haber ajansı, dini lider Ayetullah Ali Hamaney'in ölümünü talep eden halk ayaklanmasının bir parçası olarak Tahran ve İsfahan da dahil olmak üzere birçok şehirde oturma grevlerinin gerçekleştiğini söyledi.

İran'ın din adamları liderlerine on yıllardır en cesur meydan okumalardan biri olan protestolar, giderek daha fazla güç kazanıyor ve huzursuzluk için suçu İran'ın yabancı düşmanlarına ve onların ajanlarına yüklemeye çalışan yetkilileri sinirlendiriyor, bu çok az İranlının inandığı bir hikaye.

Democracy for the Arab World Now (DAWN) kıdemli İran analisti Omid Memarian, "İnsanlar sokağa çıkmak için hayatlarını riske atıyor ancak rejimi yenebileceklerine dair umutları korkularından çok daha büyük" dedi.

Ülkenin 1980'lerde Irak'la olan ihtilafından bir savaş kahramanının kızı olan Asieh Bakeri, İran'ın yöneticilerine ateş püskürdü.

Evet şehitler bize bakıyor ama sizin devlet hazinesi hırsızlığınızı, zimmete para geçirmenizi, ayrımcılığınızı, baskınızı, masumların kanını akıtmayı da izliyorlar” dedi. 

"Savaş silahlarıyla insanlara ateş ediyorsunuz... gazetecileri casusluk suçlamalarıyla taciz etmeyeli yıllar oldu."

Hayatın her kesiminden protestocular, öğrenciler ve kadınların başörtüsü sallayarak ve yakarak önemli bir rol oynadığı yer aldı.

Analistler, protestoların İran'ın dini yöneticilerini devirebileceğinden şüphe duyuyorlar ancak huzursuzluğun sonunda dramatik siyasi değişime yol açabilecek bir adım olarak görüldüğünü söylüyorlar.

Kraliyet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü müdür yardımcısı Sanam Vakil, "Bu protestolar değişimi zorlamak için bir fırsat olarak görülüyor ... bu onların üzerine inşa etmeyi umdukları bir an" dedi.

HRANA, Pazartesi günü yaşanan olaylarda 46'sı küçük olmak üzere 287 protestocunun öldürüldüğünü söyledi. Güvenlik güçlerinin 36 üyesi de öldürüldü. 133 il ve ilçede ve 129 üniversitede düzenlenen protestolarda 300'ü öğrenci olmak üzere 14 bin 160 kişi tutuklandı.

HRANA, Sanandaj kentindeki Bahonar Ortaokulundan en az dört öğrencinin güvenlik güçleri tarafından tutuklandığını söyledi.

İran'ın katı yargısı, Tahran'da huzursuzlukla suçlanan yaklaşık 1000 kişinin halka açık duruşmalarını düzenleyerek haftalarca süren gösterileri bastırma çabalarını yoğunlaştıracak.

Editör: Güven BOĞA