Emek Partisi İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, 25 Ekim 2023 tarihinde Aydın’ın Efeler ilçesindeki Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (KYK) bağlı Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu'ndaki asansörün düşmesine neden olan ihmaller zincirini Meclis gündemine taşıdı. Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi hazırlayan Bayhan, son yıllarda git gide artan barınma krizinin eğitimi sermayenin ihtiyaçlarına göre düzenleyen iktidar politikalarının bir sonucu olduğuna değindi.

İktidarın politikalarının gençlerin yaşamını gözden çıkarılabilir hale getirdiğinin altını çizen Bayhan, bunun son örneğinin Aydın’ın Efeler ilçesindeki Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (KYK) bağlı Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu'nda asansörün düşmesi ile yaşandığını ifade etti. Kaza yerinde yapılan ilk incelemelere göre, Güzelhisar KYK Yurdu'ndaki asansörün 10 ay boyunca kullanıma uygun olmadığı anlamına gelen kırmızı etiketle çalıştırıldığını ve bakım firmasının temmuz ayında etiketi ‘uygundur’ anlamına gelen mavi renge dönüştürdüğünü ifade eden Bayhan, “öğrencilerin şikayetlerine rağmen asansör arızasının giderilmediği gibi etiketin maviye dönüştürülmesinin arkasındaki ihmal zincirleri nedir?” diye sordu.

 KAMUSAL NİTELİK TAŞIYAN ASANSÖRÜN DENETİMİ NEDEN ÖZELLEŞTİRİLMİŞTİR?

Yurtta kalan öğrencilerin de asansörün uzun süredir sorun çıkardığını ve bu durumu ilgili birimlere bildirdiklerini vurgulayan Bayhan, asansör arızasının öğrenciler tarafından kaç kez şikâyet edildiğini, bu şikayetler üzerine herhangi bir denetleme ve işlem gerçekleşip gerçekleşmediğini ve Türkiye’deki diğer KYK yurtlarında da benzer öğrenci şikayetlerine dair işletilen süreçleri yanıtlaması istemiyle Gençlik ve Spor Bakanına sordu.

Ayrıca, eğitim gibi kamu hizmetlerinden kamunun çekilerek özel şirket ve firmalara devredilmesinin hata ve ihmalin de önünü açtığının altını çizen Bayhan, “imalat, periyodik kontrol ve bakım gibi birbiri ile bağlantılı süreçlerin parçalanması sorumluluğun da parçalanmasına sebep olarak hata ve ihmalin önünü açmıştır. Kamusal nitelik taşıyan asansörün denetimi neden özelleştirilmiştir?” diye sordu.

Editör: Haber Merkezi