Bir İsrail askeri mahkemesi, Filistinli bir adama işkence yapmak ve olayın soruşturulmasını engellemek suçundan üç İsrail askerini kısa süreli hapis cezasına çarptırdı; bu, ordunun kendi kuvvetlerine karşı verdiği ender bir cezadır.

İsrail güçleri tarafından öldürülen yüzlerce Filistinli vakası ne soruşturulur ne de cezalandırılırken, insan hakları örgütleri İsrail'i düzenli olarak İsrail askerlerinin Filistinlilere karşı işlediği iddia edilen suçların yalnızca bir kısmı için ceza davası başlatmakla suçluyor.

İsrail ordusu Çarşamba günü yaptığı açıklamada, askerlerin tacizden ve bir üçüncüsünün ayrıca yetkisini aşmak ve bir adamın hayatını veya sağlığını tehlikeye atmakla suçlandığını söyledi.

İddianamede, üç askerin yanı sıra dördüncü bir askerin Filistinli adamı dört çeker bir askeri araçla alıp kimliği belirsiz bir "uzak yere" sürdükleri belirtildi. Açıklamada, sürüş sırasında ve sonrasında "mağdura şiddet uygulandığı" ve ücra bir yerde bırakıldığı belirtildi.

Açıklamada, kimlikleri açıklanmayan askerler, "[askeri yetkililerin] soruşturma açmasını engellemek amacıyla olayın ayrıntılarını komutanlarından sakladılar ve olayın ayrıntılarıyla ilgili açıklamalarını koordine ettiler" denildi.

Askerlerden ikisi tacizden 60 gün hapis cezasına çarptırılırken, üçüncüsü yetkisini aşmak ve Filistinli adamın hayatını veya sağlığını tehlikeye atmak suçundan 40 gün hapis cezasına çarptırıldı. Açıklamada, hepsinin rütbelerinin indirildiği ve mahkeme işlemlerini engellemekten ertelenmiş ek cezalar verildiği belirtildi.

Saldırı, ağırlaştırılmış koşullar altında taciz, tehdit ve ek suçlardan yargılanan dördüncü bir asker halen yargılanmayı bekliyor.

İnsan hakları grubu Yesh Din tarafından elde edilen İsrail askeri verilerine göre, 2017 ile 2021 arasındaki beş yılda ordu, İsrail askerleri tarafından Filistinlilere karşı işlendiği iddia edilen 1.260 dava aldı ve bunların 409'u Filistin halkının öldürülmesiyle ilgiliydi.

Yesh Din, İsrail ordusunun bu şikayetlere yanıt olarak olası suistimal vakalarına yönelik sadece 248 ceza soruşturması açtığını söyledi - bu, toplamın yüzde 21,4'ü. Araştırılan sayıdan sadece 11'i bu beş yıllık süre içinde iddianame sunmuştu.

İsrail ordusu, askerlere karşı Yesh Din'in bildirdiğinden daha fazla suçlama yapıldığını iddia etti.

Editör: Haber Merkezi