ABD Başkanı Joe Biden, İsrail ve Lübnan hükümetlerinin onayıyla sağlanan ateşkes anlaşmasının bugün yerel saatle 04.00’te (Türkiye saatiyle 05.00) yürürlüğe girdiğini açıkladı. Ateşkes, bölgede uzun süredir devam eden gerilimi azaltmayı hedefliyor.

Ateşkesin Şartları

Anlaşma kapsamında:

  • Lübnan Silahlı Kuvvetleri, 60 gün içinde ülkenin güney sınırına konuşlanacak ve bu bölgenin kontrolünü devralacak.
  • Hizbullah, silahsızlandırılarak Litani Nehri'nin kuzeyine çekilecek.
  • İsrail askerleri ise 60 gün içinde kademeli olarak geri çekilecek.

Uluslararası Destek

Başkan Biden, ateşkesin sağlanmasında ABD ve Fransa'nın liderlik ettiği diplomatik girişimlerin önemli rol oynadığını belirtti. Anlaşmanın uygulanmasını desteklemek amacıyla uluslararası bir koalisyonun devreye gireceği ifade edildi.

İnsani Yardım ve Yeniden Yerleşim

Anlaşma, İsrail saldırıları nedeniyle yerinden edilen Lübnanlıların ve İsrail'in kuzeyindeki Yahudi yerleşimcilerin evlerine dönmesine olanak tanıyacak. Bu süreçte insani yardımın hızlandırılması hedefleniyor.

BM’nin Rolü ve Denetim Mekanizması

Anlaşma, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 1701 sayılı kararına uygun olarak, Lübnan'da silah satışlarının hükümet denetiminde olmasını öngörüyor. Böylece bölgede yeniden silahlanma engellenecek.

Avrupa'daki Suriyelilere, “Sınır Dışı Edilme Şoku” Avrupa'daki Suriyelilere, “Sınır Dışı Edilme Şoku”

Tartışmalı İddialar

Basında yer alan bazı iddialar arasında:

  • Litani Nehri’ne kadar olan bölgeye 5 bin ila 10 bin Lübnan askerinin konuşlanacağı,
  • ABD’nin, Hizbullah’ın ateşkesi ihlal etmesi durumunda İsrail’e yeniden saldırı düzenlemesi için destek sözü verdiği öne sürülüyor. Ancak bu taahhüdün resmi anlaşma metninde yer almadığı bildirildi.

Başkan Biden, süreçte Lübnan’da Amerikan askerlerinin görev almayacağını vurgularken, ateşkesin bölgedeki insani krizi hafifletmesi ve barış için bir fırsat sunması bekleniyor.

Editör: Haber Merkezi