Onbinlerce İsrailli, Cumartesi günü Başbakan Binyamin Netanyahu'nun Yüksek Mahkeme üzerindeki denetimleri sıkılaştırmaya yönelik şiddetle tartışılan planlarına karşı ülke çapındaki protestolara katıldı.

Hükümete Yüksek Mahkeme'ye yargıçların atanması konusunda kontrol verecek ve parlamentonun birçok kararı geçersiz kılmasına izin verecek olan planlı revizyon, muhaliflerin İsrail'de şimdiye kadar görülen en büyük sokak protestolarından bazılarını organize etmesinden sonra ara verildi.

Hükümet, aktivist yargıçları parlamentonun rolünü giderek daha fazla gasp etmekle suçluyor ve yargı ile seçilmiş politikacılar arasındaki dengeyi yeniden sağlamak için revizyona ihtiyaç olduğunu söylüyor.

Ekran görüntüsü 2023-05-07 095444

Eleştirmenler, bunun demokratik bir devletin temelini oluşturan hayati kontrol ve dengeleri ortadan kaldıracağını ve kontrolsüz gücü hükümete vereceğini söylüyor.

İsrail kamu yayın kuruluşu tarafından Cuma günü yayınlanan bir ankete göre, aşırı sağ koalisyonun görev süresinin beşinci ayında, İsraillilerin %74'ü hükümetin kötü işlediğini düşünüyor.

Onbinler, İsrail demokrasisine varoluşsal bir tehdit olarak gördükleri planlara karşı Cumartesi günü Tel Aviv'in merkezinde toplandılar.

İsrail'in Kanal 12'si, ülke genelindeki şehirlerde düzenlenen diğer gösterilerle birlikte, yalnızca Tel Aviv'de 110.000 kişinin gösteri yaptığını tahmin ediyor.

Tel Aviv'de Reuters'e konuşan 60 yaşındaki protestocu Bental Shamir, "Ülkem için çok endişeliyim." "Yozlaşmış bir ülke istemiyorum."

Planlanan revizyon, büyük ölçüde törensel bir rol oynayan İsrail Devlet Başkanı Isaac Herzog'a, koalisyon ile muhalefet arasında mevzuatın yumuşatılabileceği bir uzlaşmaya aracılık etmesi için zaman tanımak amacıyla askıya alındı, ancak şimdiye kadar uzlaşma görüşmeleri gerçekleşmedi. doğan meyve

35 yaşındaki avukat Dor Lasker, uzlaşma görüşmeleriyle ilgili olarak Reuters'e "Tahmin edebileceğimizden daha yakın olduğumuzdan eminim." "Bunun olabileceğinden eminim."

Protestocular, son üç aydır protestoların alamet-i farikası haline gelen mavi ve beyaz İsrail bayraklarını salladı.

Editör: Haber Merkezi