İtalya, Alman bandıralı kurtarma gemisindeki küçüklerin ve 'korunmasız' mültecilerin karaya çıkmasına izin veriyor, ancak yaklaşık 900 kişiyi taşıyan diğer üç gemi için güvenli limana yanıt vermiyor.

Kurtarma görevlilerine ve bir İtalyan yasa koyucuya göre İtalya, 179 mülteci ve göçmeni taşıyan bir kurtarma gemisinin Sicilya'daki bir limana girmesine ve çocukları, hasta veya "savunmasız" kişileri karaya çıkarmaya başlamasına izin verdi.

Ancak Başbakan Giorgia Meloni'nin aşırı sağ hükümeti, yakındaki sularda yaklaşık 900 kişiyi taşıyan diğer üç geminin güvenli liman taleplerine Pazar günü yanıt vermeyi reddetmeye devam etti.

Alman yardım kuruluşu SOS Humanity tarafından yönetilen Humanity 1, İtalyan yetkililerin küçüklerin ve tıbbi yardıma ihtiyacı olan kişilerin karaya çıkması için Katanya limanına gelmesinin söylendiğini söyledi, ancak hükümetin “savunmasız” mültecileri ve göçmenleri ayırt etme hamlesine meydan okudu. gemideki insanların çoğu denizde kurtarıldı ve onları uluslararası hukuka göre güvenli bir liman olarak nitelendiren tek şey bu.

İtalya'nın alt meclisteki tek Siyah yasa koyucusu Aboubakar Soumahoro, Humanity 1 ile Katanya limanında bir araya geldi ve hükümetin limanları sivil toplum kuruluşu (STK) gemilerine kapatmasını “utanç” olarak nitelendirdi.

Soumahoro, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Şu anda Katanya limanında seçici bir gemiden iniş yapılıyor" dedi. "Soğuk, yorgunluk, travma ve işkenceden bitkin düşmüş kazazedelerin yıpranmış bedenleri Giorgia Meloni hükümeti tarafından nesneler olarak görülüyor."

İçişleri Bakanı Matteo Piantedosi Cuma günü yaptığı açıklamada, Humanity 1'in İtalyan sularında ancak reşit olmayanları ve acil tıbbi bakıma ihtiyacı olan insanları karaya çıkarmaya yetecek kadar izin verileceğini söyledi. Tedbir, Almanya ve Fransa'nın İtalya'ya mülteci ve göçmenlere güvenli bir liman verme çağrısı yapması ve İtalya'nın yükü tek başına üstlenmemesi için sığınmacıların bir kısmını alacaklarını belirtmesinin ardından onaylandı.

Diğer üç gemiye böyle bir hüküm teklif edilmedi. 572 mülteci ve göçmen taşıyan Norveç bayraklı Geo Barents ve 93 ile Alman tarafından işletilen Rise Above, fırtınadan şişmiş denizlerden korunmak için bu hafta sonu Sicilya'nın doğusundaki İtalyan sularına girdi, ancak İtalya'dan onay veya yanıt almadan. güvenli bir bağlantı noktası için tekrarlanan istekler.

Avrupa yardım kuruluşu SOS Mediterranee tarafından işletilen ve 234 mülteci ve göçmenin bulunduğu Ocean Viking, Messina Boğazı'nın güneyinde uluslararası sularda kaldı. Liman talepleri de cevapsız kaldı.

Sınır Tanımayan Doktorlar tarafından işletilen Geo Barents'in misyon başkanı Juan Mattias Gil, "Hayatta kalan 572 kişiyi karaya çıkarmak için güvenli bir yer için 10 gündür bekliyoruz" dedi. Medya danışmanı Candida Lobes, Al Jazeera'ya suyun karneyle dağıtıldığını ve gıda kaynaklarının da azaldığını söyledi. Aşırı kalabalık nedeniyle solunum ve cilt enfeksiyonlarının da yayıldığını söyledi.

Lobes, "Durum kesinlikle kabul edilemez" dedi.

Humanity 1'i işleten SOS Humanity, güvenli bir liman için 19 talepte bulunduğunu ve yanıtsız kaldığını söyledi. Grubun operasyon şefi Till Rummenhohl, teknenin 100 refakatsiz çocuk ve yedi aylık bebekleri taşıdığını söyledi.

Rummenhohl, kurtarma gemisinde Al Jazeera'ya verdiği demeçte, küçükler “akıl sağlıklarıyla çok mücadele ediyor” dedi. Önlerinde boğulan insanları, akrabalarını ve arkadaşlarını gördüler” dedi.

İtalyan hükümetinin geminin limana girmesine izin verme kararından önce yaptığı açıklamada, “Geceler soğuyor, yağmur bize çarpıyor, rüzgar bize çarpıyor ve insanlar güvertede uyuyor… Bu insanlara yiyecek, battaniye, giyecek sağlayabiliriz. , su ve temel tıbbi destek. Ancak bunu zaten iki haftadır yapıyoruz ve onlara denizde kurtarılmaları için ihtiyaç duyacakları herhangi bir güvenliği sağlayamayacağımız açık.”

“Malzemelerimiz önümüzdeki haftanın başına kadar sürecek. O zaman yiyeceğimiz biter.”

İtalya'nın yeni hükümeti, yardım kuruluşları tarafından işletilen gemilerin bayrağını taşıdığı ülkelerin mülteci ve göçmenleri kabul etmesi konusunda ısrar ediyor . Cuma günü geç saatlerde düzenlediği basın toplantısında konuşan Piantedosi, bu tür gemileri bayrak ülkelerinin yetkisi altındaki “adalar” olarak nitelendirdi.

Mülteci ve göçmenlerin çoğu, Avrupa'da daha iyi bir yaşam arayışıyla denize açılmaya elverişli olmayan teknelerle yola çıktıkları Libya üzerinden seyahat etti ve yol boyunca genellikle insan tacirlerinin suistimalleriyle karşılaştı.

İnsani yardım gemilerinin güvenli bir limana girmesi engellenirken, geçen hafta binlerce mülteci ve göçmen, ya balıkçı teknelerinde kendi başlarına ya da İtalyan makamları tarafından denizde kurtarılarak İtalya kıyılarına ulaştı. Cumartesi günü, 59'u yine iki ceset taşıyan petrol gemisi Zagara'da olmak üzere 147 kişi Augusta'ya ulaştı.

Alman STK Mission Lifeline tarafından işletilen Rise Above'daki durumun, nispeten küçük 25 metrelik (82 fit) bir teknede 93 kişinin toplandığı özellikle umutsuz olduğu söylendi.

Sözcü Hermine Poschmann, yolcuların karayı gördükleri ve neden yanaşmadıklarını anlamadıkları için uçakta “çok büyük gerilimlere yol açan çok kritik bir durum” olduğunu söyledi.

Gemideki misyon şefi Clemens Ledwa, kötü hava koşulları ve küçük geminin sınırlı kapasitesini gerekçe göstererek derhal güvenli bir liman talep etti.

"Bu bir dilek değil. Bu herkesin hakkıdır'' dedi Cuma gecesi.

KAYNAK : EL CEZİRE VE HABER AJANSLARI

Editör: Güven BOĞA