Bir üst meclis milletvekili ve eski bakan olan Mori, Başbakan'a doğum oranı sorununun yanı sıra LGBTQ sorunları hakkında tavsiyelerde bulunuyor.

Yetkili, ülkenin Sağlık Bakanlığı'nın ölümler ve doğum oranlarına ilişkin yıllık istatistikleri açıklamasından kısa bir süre sonra yaptığı bir röportajda bu sözleri söyledi ve oldukça kasvetli bir tablo çizdi. 1.58 milyon ölümle karşılaştırıldığında 799.728 doğumla ülkede doğanların iki katı insan öldü.

Mori, "Böyle devam edersek ülke yok olacak. Kaybolma sürecini yaşamak zorunda kalan insanlar büyük zarar görecek. Bu, o çocukları etkileyecek korkunç bir hastalık" dedi .

Doğum oranı rakamı 2022'de ilk kez 800.000'in altına düşse de, rakamlar Japonya'nın on yıllık nüfus düşüş eğilimini sürdürüyor. Japonya'nın nüfusu da yaşlanmaya devam etti ve ortalama yaş 49 olarak bildirildi. 65 yaş üstü insan sayısı %29'un üzerine çıkarak Japonya'yı dünyanın en yaşlı nüfusa sahip ikinci ülkesi haline getirdi ve yalnızca Avrupa mikro devleti Monaco tarafından geçildi.

Mori, negatif eğilimin devam etmesi halinde Japonya'nın toplumunun tamamen çökmesi riskini taşıdığını belirterek, doğum oranlarının her yıl daha da endişe verici hale geldiğini de sözlerine ekledi. "Kademeli olarak düşmüyor, dümdüz aşağı gidiyor" dedi.

Mori , "Kaybolma sürecini yaşamak zorunda kalan insanlar çok büyük zarar görecek. Bu, bu çocukları etkileyecek korkunç bir hastalık" dedi. "Hiçbir şey yapılmazsa, sosyal güvenlik sistemi çöker, endüstriyel ve ekonomik güç geriler ve Öz Savunma Kuvvetleri'nin ülkeyi korumaya yetecek kadar askeri olamaz."

Alarm verici açıklamalar, Mori'nin patronunun Şubat ayı sonlarında yaptığı açıklamaları tekrarladı. O zamanlar Kishida, doğum oranı durumunu Japon toplumu için acil bir risk olarak tanımladı, doğumu teşvik etmek için daha fazla harcama sözü verdi ve çocuklara ödenekleri önemli bir önlem olarak artırdı.

O sırada "Japonya, bir toplum olarak işlev görmeye devam edip edemeyeceğimizin eşiğinde duruyor" dedi. "Çocuklara ve çocuk yetiştirmeye ilişkin politikalara ağırlık verilmesi, ertelenemeyecek ve ertelenemeyecek bir konudur."

Editör: Haber Merkezi