Amerika, zorlu bir ilk iki yılın ardından, Juneteenth'in federal olarak tanınan bir tatil olmasının üçüncü yıldönümüne ulaştı. 2021'de Amerikalılar COVID-19 konusunda yüksek alarmdayken, birçok kutlama Zoom ile sınırlıydı. Geçen yıl şirketler, Afro-Amerikan İngilizcesinde "Bu benim için özgürlük" gibi şaşırtıcı sloganlar kullanan ürünler ve Walmart'ın kötü karşılanan ve bildirildiğine göre Juneteenth dondurması da dahil olmak üzere Juneteenth ürünleriyle ilgili tartışmalara yol açtı.

Juneteenth'i kutlamak için en çok ihtiyaç duyulan şey bir tarih dersidir. Bunun yerine, aralarında Donald Trump ve Florida Valisi Ron DeSantis'in de bulunduğu kişiler, halk eğitiminde Afro-Amerikan tarihini küçültme suçlamasına öncülük ettiler. Trump'ın başkanlığının sonlarına doğru yönetimi, köleliğin mirasını en aza indirmek için propagandacı "vatansever" eğitimi zorladı. DeSantis altında, Florida hükümeti okullarda ırkın öğretilme şeklini kısıtladı.

19 Haziran 1865'te Teksas, Galveston'da Siyahların özgürleşmesini kutlayan bir ulusal bayramı, köleliğin tarihi ve özgürlükte eğitimin rolüyle yüzleşmeden kutlamak imkansızdır.

Siyahları, kadınları ve yoksul toplulukları eğitmek, tarihsel olarak beyaz üstünlüğüne doğrudan bir tehdit olmuştur. Güney Carolina'da Stono İsyanı başarısız olduktan sonra, eyalet yetkilileri 1740 tarihli Köle Kanunu'nu oluşturdu. Köleleştirilmiş insanların geçimlerini sağlamaları, kendi yiyeceklerini yetiştirmeleri, gruplar halinde toplanmaları, özgürce hareket etmeleri veya okuma yazma öğrenmeleri, okuryazarlığı suça bağlamaları yasaklandı. . Köleleştirilmiş bir kişi, okumaya teşebbüs ettiği için şiddetle zarar görebilir ve hatta ailelerinden satılabilir.

Diğer koloniler, Kuzey'de bile Güney Carolina'nın örneğini izledi. 1835'te beyaz bir kölelik karşıtı olan George Kimball, Canaan, NH'de ırklar arası Noyes Akademisi'ni kurdu. Birinci sınıfta 28 beyaz öğrenci ve 14 Siyah öğrenci vardı. Entegre eğitimden öfkelenen 300 kişilik bir kalabalık, okulun çevresini zincirlerle sardı ve "n—okulunu temelinden ve şehrin içinden sürükleme" sözü verdi. Okulu nehre sürüklemek için 90'dan fazla öküz kullandılar. Bazıları binanın kalıntılarını ateşe verdi - bu, Kuzey'in Güney'i geri kalmış olarak görmeye devam etmesine rağmen, sakinlerinin ahlaki olarak yüksek bir ata oturamayacaklarını hatırlatıyor.

İç Savaş sona erdiğinde ve kölelik kaldırıldığında, daha önce köleleştirilmiş insanların aile üyeleri ve toprak mülkiyetine ek olarak aradıkları ilk şeylerden biri eğitimdi. Yeniden Yapılanmanın büyük bir yararı, 1860'larda kurulan evrensel devlet okulu sistemiydi.

Kuzeyliler, daha önce köleleştirilmiş insanları eğitmek amacıyla misyonerlere benzer öğretmenleri Güney'e gönderdiler. Bu öğretmenler arasında Penn School'da yeni özgürlüğe kavuşmuş Afrikalı Amerikalılara ders vermek için Philadelphia'dan Güney Karolina'nın Deniz Adalarına seyahat eden Siyahi kölelik karşıtı Charlotte Forten Grimke de vardı. Grimke, “Geçmişin uzun, karanlık gecesi, tüm acıları ve korkularıyla birlikte unutuldu; ve Gelecek için - bu özgür çocukların gözleri içinde bulut görmüyor. Güneş ışığıyla dolu olduğunu düşünüyorlar ve ona mükemmel bir şekilde güveniyorlar. Grimke, eğitimle gelen umudu, özgürlüğün geleceğinin sonunda Siyah çocukların kendileri için hayal ettikleri herhangi bir biçimi alabileceği vaadini tanımladı.

Bu dönemde inanılmaz hızlı iki şey oldu. Birincisi, Siyahlar özgürlüklerini ülkeyi ilerletmek için kullandılar. Birkaç yıl içinde, önceden köleleştirilmiş kişiler seçilmiş yetkililer oldular; Yeniden Yapılanma sırasında 1.500'den fazla Siyah görevde görev yaptı. İlk kez Siyahlar özgürlüğe, vatandaşlığa, oy haklarına ve siyasi nüfuza sahipti. İkincisi, Siyahların ilerlemesine beyazların tepkisi hemen oldu.

Siyah özgürlüğü üzerindeki kısıtlamalar, 1865 gibi erken bir tarihte Kara Kodlar aracılığıyla yeniden canlandırıldı. Çok geçmeden General Nathan Bedford Forrest, Tennessee'de Ku Klux Klan'ı yarattı. Klan'ın Siyah topluluklara uyguladığı terör, Başkan Ulysses S. Grant'i grubun şiddetini ve siyasi sindirmeyi yasaklayan 1871 tarihli Ku Klux Klan Yasasını çıkarmaya zorladı. Ancak yasa, ülkenin gerilemesini durdurmaya yetmedi.

Bu, Amerika'nın mirasının bir parçasıdır ve kitapları yasaklama veya çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık için devlet fonlarını kaldırma çabaları gerçeği değiştiremez. Siyahların tarihini marjinalleştirmeye ve silmeye yönelik politikalar, kölelik sırasında uygulanan eğitim karşıtı ideolojiyi kopyalayarak, özgürlüğü azaltarak demokrasimizi de zayıflatıyor.

Yazın millete neyin tehlikede olduğunu hatırlatmanın bir yolu var. Sezonun federal tatil günleri — Anma Günü, Juneteenth,4 Temmuz ve İşçi Bayramı - bizi şehit düşen askerleri, özgürlüğe kavuşan son köleleştirilmiş insanları, bir ulusun doğuşunu ve ilçemizin işçilere olan güvenini hatırlamaya çağırın.

Juneteenth için, Siyah toplulukların kutlamalarının hayaller ve zevkler içerdiğini de hatırlamalıyız. Kurtuluş Günü toplantılarında hiçbir şey Siyahi ailelere, çocuklarının insanlıklarını onaylayan bir bildiri, şiir veya kutsal kitabı okumak için ayağa kalkması kadar gurur veremez. Daha yaşlı topluluk üyeleri, hayatta kalmanın ve özgür olmanın - köleliğe tamamen zıt hayatlar yaşamak, kendi kişiliğini, hareketliliğini ve eğitimini kontrol etmek - ne anlama geldiğine dair tanıklıklarını sunabilirler.

Politikacılar ve ebeveynler, öğrencilerin öğrenebileceklerini sınırlayarak bu ideallerden ne kadar saparsa, köleliği anımsatan bir yönde o kadar geriye gidiyoruz.

Kellie Carter Jackson is an associate professor of Africana Studies at Wellesley College and the award-winning author of “Force and Freedom: Black Abolitionists and the Politics of Violence.” @kcarterjackson

Editör: Haber Merkezi