BÜYÜKŞEHİR’İN FİZYOTERAPİ HİZMETİ İLE KADINLARIN HAYAT KALİTESİ ARTIYOR

GÜCER: “BURAYA GELDİĞİM ZAMAN KENDİMİ BULMUŞ GİBİ OLUYORUM, ÇOK MUTLU OLUYORUM”

KURTGÜCENMEZ: “DAHA GEÇ YORULUYORUM, DAHA RAHAT UYUYORUM, SIRTIMDAKİ AĞRILAR AZALDI”

KADIN SAĞLIĞI DANIŞMA MERKEZİ’NİN FİZYOTERAPİ HİZMETİ İLE KADINLAR DAHA MUTLU   (3)

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Sağlık İşleri Dairesi bünyesinde bulunan Kadın Sağlığı Danışma Merkezi’nde verdiği hizmetlerle kadınların hayat kalitesini artırmaya devam ediyor. Bu hizmetlerden biri de omurga ve kas problemi veya hastalığı olan kadınlara destekleyici/ tamamlayıcı hizmet olarak verilen ‘Fizyoterapi Hizmeti’

Sağlık İşleri Dairesi ile Dış İlişkiler ve Projeler Şube Müdürlüğü’nün iş birliğinde, Uluslararası Göç Örgütü’nün (IOM) desteğiyle 2021 yılında faaliyetine başlayan ve yerel yönetimler arasında Türkiye’de ilk olan merkez, kadınların hayatını kolaylaştırmaya ve güzelleştirmeye devam ediyor.

Psikolojik danışmanlık ve diyetisyen desteğinin yanı sıra kadınların en çok tercih ettiği alanlardan biri de egzersiz danışmanlığı. Bu kapsamda verilen fizyoterapi hizmeti, skolyozdan fibromiyalji hastalarına kadar pek çok omurga ve kas rahatsızlığı olan kadınları kapsıyor. Bugüne kadar 1765 kez verilen fizyoterapi hizmetinden yüzlerce kadın faydalandı. Hizmetten faydalanan kadınların ağrı şikayetleri ve uyku problemleri azalırken hayat kaliteleri artmaya başladı. Merkeze severek gelen kadınlar, daha sağlıklı ve daha mutlu ayrılıyor.

Merkezden haftaiçi her gün sabah 8.00 akşam 17.00 arası 15 yaş üzeri hem mülteciler hem de Mersinli vatandaşlar faydalanabiliyor. Mezitli Merkez Mahallesi 39078. Sokak’ta yer alan merkez hakkında bilgi almak isteyen vatandaşlar TEKSİN Alo 185’i arayabilir.

KADIN SAĞLIĞI DANIŞMA MERKEZİ’NİN FİZYOTERAPİ HİZMETİ İLE KADINLAR DAHA MUTLU   (2)

“Kişinin hastalığına yönelik bir egzersiz programı belirliyoruz”

Büyükşehir Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire’sine bağlı Kadın Sağlığı Danışma Merkezi’nde Fizyoterapist olarak görev yapan Ayşe Deniz, gelen talepleri değerlendirerek ihtiyaca göre program oluşturduklarını belirtti. Deniz, “Öncelikle danışanlarımızı ön görüşmeye çağırıyoruz. Görüşmede gerekli MR sonuçları ve tahlillerini değerlendirip kişinin hastalığına yönelik bir egzersiz programı belirliyoruz. Bel fıtığı, boyun fıtığı, skolyoz gibi omurga problemi, iskelet kas sistemi hastalıkları, dizlerde kireçlenme, fibromiyalji hastalarına yönelik egzersiz programı çiziyoruz. Onları aletli pilates uygulamasıyla kuvvetlendirmeye çalışıyoruz” dedi.

“Ağrılarında ciddi azalmalar olduğunu belirtiyorlar”

Geri dönüşlerin oldukça güzel olduğunu ve danışanların hayat kalitelerinin arttığını ifade ettiklerini aktaran Deniz, “Dizlerinden kaynaklı oturamayan kişiler oturduğunu dile getiriyor. Günlük yaşam aktivitelerini daha rahat yaptıklarını, daha kaliteli bir uykuya sahip olduklarını ve ağrılarında ciddi azalmalar olduğunu belirtiyorlar. Bunlar da bizi daha mutlu ve motive ediyor. Tamamen ücretsiz bir hizmettir. Herhangi bir omurga rahatsızlığı, eklem rahatsız olan bütün kadınlarımız gelebilir. Bu hizmetten faydalanabilirler” diye konuştu.

“Daha geç yoruluyorum, daha rahat uyuyorum, sırtımdaki ağrılar azaldı”

Kadın Sağlığı Danışma Merkezi’nden faydalanan Serpil Kurtgücenmez, merkeze gelmeden önceki ve sonraki durumunu değerlendirerek, “Buraya gelmeden önce sırt ağrılarım vardı ve uyku düzensizliğim vardı. Geceleri sebepsiz yere uyanıyordum ama devam ettiğim süre içinde hem vücudunda esneme oldu, daha geç yoruluyorum, daha rahat uyuyorum, sırtımdaki ağrılar azaldı. Bu konuda çok memnunum. Ücretsiz olması ayrıca güzel. Herkesin erişim imkanı olması da çok güzel. Belediyenin bu hizmette bulunması ayrıca güzel. Herkese çok teşekkür ediyorum. Buraya gelecek kadınlara tavsiyem; şimdiye kadar evde durdukları kabahat, mutlaka gelsinler. Özellikle rahatsızlıkları varsa mutlaka gelsinler. Çünkü biz kadınlar evde hem ev işleri hem dışarıda kendi mesleğimizi yaptığımız için ekstra yoruluyoruz ve vücudumuzun esnemeye ihtiyacı var. Mutlaka gelmelerini tavsiye ederim” dedi.

“Bir ayın sonunda şikayetlerimin birçoğu bitti”

Merkezden hizmet alan bir diğer isim de Suzan Çamak Güler. Ağrı şikyetleri ile geldiğini ve bu şikayetlerden bir ay içerisinde kurtulduğunu belirten Güler, “Yaklaşık bir aydır burada haftada iki gün fizyoterapi hizmeti alıyorum. Sırt ağrıları ve ayaklar krampları şikayetiyle geldim. Bir ayın sonunda bu şikayetlerimin birçoğu bitti. Vücudumda inanılmaz bir esneme oldu. Ayşe hanım ve diğer çalışanlar gerçekten çok ilgili ve güler yüzlüler. Ücretsiz olması ayrıca çok güzel. Bütün kadınların bundan faydalanması gerektiğini düşünüyorum. Günlük hayatta kendimize minicik de olsa bir zaman ayırmak, sağlığımıza önem vermek için bence kesinlikle bütün kadınlar buraya gelmeliler. Her şey çok güzel burada. Hiçbir sorunum kalmadı, ben çok memnunum” diye konuştu.

KADIN SAĞLIĞI DANIŞMA MERKEZİ’NİN FİZYOTERAPİ HİZMETİ İLE KADINLAR DAHA MUTLU   (1)

“Geldim ve çok faydasını gördüm”

Güneykent Mahallesi’nden gelen Emsal Işıklı, arkadaşlarından duyup geldiğini belirterek,“Çok memnun kaldım. Çok iyiyim şu anda. Ayaklarımda sorun vardı, 10 dakika yürüyünce yoruluyordum. Sonra burayı tavsiye ettiler, geldim ve çok faydasını gördüm. Şu anda gayet iyiyim. Oturmam, kalkmam, duruşum her şeyiyle iyi bir sonuç aldım. Güzel bir şey oldu. Vücudumda ve sağlığında ilerlemeler var. Bütün bayanlara, rahatsızlığı olan ev hanımlarına öneririm. Kendilerine zaman ayırsınlar. Yani söylemek istediğim son olarak. Ben çok uzaktan geliyorum. 1.5 saatlik yoldan geliyorum. Toroslar’da oturuyorum. Oralara da yapılmasını istiyorum” ifadelerini kullandı.

“Buraya geldiğim zaman kendimi bulmuş gibi oluyorum, çok mutlu oluyorum”

Kanser hastası olduğunu ve 10 yıldır tedavi gördüğünü belirten Havva Gücer, kaslarında zayıflama olduğunu kaydetti. Büyükşehir’in fizyoterapi hizmetinden faydalananan Gücer, Gücer, “10 yıldan bu yana kanser tedavisi görüyorum. Haliyle kaslarda sorunlar oluşmaya başladı. Ücretsiz olması çok cezbedici bir şey. Dışarıda bir sürü paralar ödemek zorunda kalıyoruz. O yüzden ben belediyemize çok teşekkür ediyorum. Çok güzel bir hizmet” ifadelerine yer verdi.

Kadınlara gelmeleri yönünde tavsiyede bulunan Gücer, “Hiç evde oturmasınlar, koşa koşa gelsinler. Çünkü hem güler yüzlü bir hocamız var hem de burada hiç olmazsa hareket ediyoruz. Evde yapamıyoruz, ev işlerinin haricinde hiçbir hareket yapmıyoruz ama buraya geldiğim zaman kendimi bulmuş gibi oluyorum. Çok mutlu oluyorum. Mutlu bir şekilde evime gidiyorum. Ben buraya gelmekten çok mutluyum” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi