Kasım ayı, dünya genelinde erkek sağlığı farkındalığı ayı olarak öne çıkıyor. Erkek sağlığında prostat kanserinin erken teşhisi, önlenmesi ve işeme sorunlarının tedavisi için erkeklere yönelik sağlık tarama programları düzenleniyor. Kadın ürolog Op. Dr. Ayşe Veyhürda Dikmen, prostat kanserinden korunmanın erkek sağlığı için temel bir faktör olduğunu belirtti. Prostat kanseri riskinin 40 yaş ve üzerindeki kilolu erkeklerde arttığını vurgulayan Bayan Ürolog Op. Dr. Ayşe Veyhürda Dikmen, tüm erkeklerin 40 yaş sonrasında yılda bir kez PSA tahlili yaptırması, transrektal prostat muayenesi olması ve üriner sistem ultrasonografisi ile tetkik edilmesi gerektiğini ifade etti. Prostat muayenesinin prostat kanserinin erken teşhisinde kilit bir nokta olduğunu vurgulayan Üroloji uzmanı Dr. Ayşe Veyhürda Dikmen, kasım ayının erkek sağlığı farkındalık ayı olması nedeniyle tüm erkeklere prostat kontrolünü yaptırmalarını önerdi.

Prostat Kanseri Önlenebilir Bir Hastalık

Önlenebilir bir hastalık olması nedeniyle prostat kanserinden korunmak için sigaranın bırakılması, haftada üç gün düzenli spor yapılması ve kilo kontrolüne dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çeken Bayan Ürolog Dr. Ayşe Veyhürda Dikmen, "Doymuş yağ içeren kızartmalar ve karbonhidrat içeren tatlı ve unlu mamüllerin azaltılması, prostat kanseri riskini azaltır" dedi. Vücut kitle endeksinin 29'dan yüksek olmasının prostat kanseri açısından aşırı kilo faktörü nedeniyle bir risk oluşturduğunu belirten Kadın Ürolog Dr. Ayşe Veyhürda Dikmen, haftada üç gün iki saatlik yürüyüş ve günde üç litre su tüketiminin prostat sağlığı için gerekli olduğunu belirtti. Prostat kanserinden korunmak için likopen maddesi içermesi sebebiyle yemeklerle pişmiş domates tüketiminin arttırılması ve bol miktarda E vitamini içeren kuruyemiş tüketilmesinin önemli olduğunu ifade eden Bayan Ürolog Op. Dr. Ayşe Veyhürda Dikmen, "Tüm erkeklere, kasım ayında prostat kontrollerini yaptırmalarını hatırlatalım" dedi.

Canlı Cerrahi Sempozyumu Çukurova Üniversitesi Ev Sahipliğinde Tamamlandı Canlı Cerrahi Sempozyumu Çukurova Üniversitesi Ev Sahipliğinde Tamamlandı

İletişim

https://www.bayanurologdraysedikmen.com.tr/

Editör: Haber Merkezi