Kanal tedavisi ya da diğer adıyla endodonti, dolgunun yetersiz kaldığı durumlarda dişteki çürüğü iyileştirmek için uygulanan bir tedavi yöntemidir. Eğer dişinizde ağrı, sızı ve iltihap varsa, endodonti ile sorunlarınız çözülebilir. Ancak dişte oluşan her çürük, bu tedavi yönteminin uygulanması gerektiği anlamına gelmez. Çürüğün yanı sıra dişinizde sebepsiz ağrılar oluşuyor ve diş etinizde şişlikler bulunuyorsa, kanal tedavisine uygun bir aday olabilirsiniz.

Kanal tedavisi sanıldığının aksine çok karışık ve uzun süren bir işlem değildir. Bu tedavi, dişte bulunan ‘’pulpa’’ isimli sinirlerin çıkarılıp dişin temizlenmesi ve açılan boşluğun geri doldurulmasıyla gerçekleşir. Dişte kanal açılarak çürük temizlenir ve dolgu yapılır. Bu sırada kullanılan lokal anestezi yöntemi sayesinde ağrı oluşması önlenir. Hastalar genelde bir iki güne iyileşir ve normal hayatlarına geri dönebilirler.

Kanal Tedavisi Nedir?

“Kanal tedavisi nedir?” diye merak ediyorsanız, bilmeniz gereken ilk ve en önemli şeylerden biri, kanal tedavisinin neden yapıldığıdır. Bu tedavi yöntemi ileri düzey çürükleri iyileştirmekte kullanılır. Dişteki sinirlere ilerleyen çürük, ağrı ve hassasiyete sebep olur. Bu aşamada dişe müdahale edilmezse, çürük sinirlere daha fazla yaklaşır ve şiddetli ağrılara sebep olur. Ağrılar ağrı kesici gibi yöntemlerle geçmediği için alanında uzman birine gitmeniz gerekir. Çünkü dişi çekmeden tedavi edebilmenin tek yolu endodonti yaptırmaktır.

Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Endodonti sadece çürüklerde değil, aynı zamanda apne tedavisinde de kullanılır. Diş hekimi, çürük ve apneyi tedavi etmek için genelde kanal tedavisi yapar. Tedavi sırasında uyguladığı adımlar şunlardır:

·         Kanal tedavisinin ilk adımı röntgen çekerek kök kanallarının durumunu görmek ve enfeksiyon olup olmadığına bakmaktır.

·         Sonrasında lokal anestezi yardımı ile işlem yapılacak bölge uyuşturulur.

·         Çürüğün olduğu bölge temizlenir ve tükürük oluşmasını engellemek için lastik tabaka yerleştirilir.

·         Kök kanalına erişmek için delik açılır ve çürük temizlenilir.

·         Solüsyonlar yardımı ile temizlendikten sonra açılan delik kapatılır.

·         Enfeksiyon şüphesi yoksa son işlem olarak dolgu yapılır.

Tedavi, kişiden kişiye değişiklik gösterse de genelde uygulanan adımlar yukarıdaki şekildedir. Tedavisi süresi ise hastanın dişinin durumuna ve iltihap kapıp kapmadığına bağlı olarak değişim gösterir.

Kanal Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Kanal tedavisi günümüzde en çok uygulanan endodontik tedaviler arasında yer almaktadır. Bu sebeple internet üzerinden bu konuyla alakalı pek çok soru bulunmaktadır. En sık sorulan sorulardan biri ise “Kanal tedavisi ne kadar sürer?” oluyor.

Sorunun cevabı, tedaviden tedaviye göre değişiklik gösterir. Çünkü 30-90 dakika süren bir işlem olsa da bazı hastalar için 2-3 seans gerekli olabilir. Yani kanal tedavisinin süresi bazı hastalarda yarım saat sürebilirken, bazılarında 2 saati bulabilir. Daha kronik vakalarda ise bir seans yeterli olmadığı için bu süre bir haftaya çıkabilir.

Kanal Tedavisi Fiyatları

Kanal tedavisi fiyatları, klinikten kliniğe değişiklik gösterebilir. Ayrıca klinikte yapılacak olan işlemlerin ne kadar tutacağı hesaplanırken; tedavinin durumu, hasta için kaç seans gerekeceği ve dişte bulunan kök kanallarının sayısını göz önünde bulundurmak gerekmektedir.

“Kanal tedavisi ne kadar?” sorusunu merak ediyor ve fiyatlar hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız, Dr. Özlem Özcan'ın web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Alanında uzman olan Dr. Özlem Özcan’a, sitesinde bulunan iletişim bilgileri kısmından ulaşabilir ve kanal tedavisi hakkında merak ettiğiniz her şeyi sorabilirsiniz.

Alanında fark yaratmayı başaran Dr. Özlem Özcan, hastaları ile birebir ilgilenmekte ve kapsamlı tedaviler uygulayarak sağlığınızı ön planda tutmaktadır.

Editör: Haber Merkezi