CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya; Öğretmenlerin yoğun talebiyle eğitim sendikalarının genel başkanları ve yöneticileri, Başkent Öğretmenevinde bir araya geldi.  Öğretmenlik Meslek Kanunu ve eğitimde yaşanan sorunları konuşarak ortak tavır aldılar. Toplantı sonunda da ise ortak karar tutanağını imzaladılar.

Öğretmenlerin Büyük Buluşması Gerçekleşti Sıra TBMM’de

Toplantıya katılıp bu kararın altına imza atan sendikaları da sizlerle paylaşmak istiyorum:  
Eğitim-İş, Eğitim-Sen, Teç-Sen, Hürriyetçi Eğitim-Sen, Eğitim Gücü-Sen, Anadolu Eğitim Sendikası, Özgür Eğitim-Sen, Eğitim Hak-Sen, Eksen Eğitim-Sen, İdeal Eğitim-Sen, Eğitim Söz-Sen, Eğitimde Birlik-Sen, Eşit Haklar Sendikası, TÖB-Sen…

Değerli Basın Emekçileri

Açıklamama geçmeden önce, Bartın Amasra maden ocağında hayatını kaybeden 41 madenci kardeşimizi saygıyla anıyor, ailelerine, tüm sevenlerine ve Türkiye’ye yeniden başsağlığı diliyorum. Yaralı madenci kardeşlerimize de acil şifalar diliyorum.
İnsan hayatını yok sayan, tedbirsizlikle, ihmalle gelen ölümler ne iş kazası ne de kaderdir. Bunun adı iş cinayetidir, katliamdır! Yönetim anlayışı değişmedikçe, bu zalim iktidar değişmedikçe işçilerimiz ölmeye devam edecek.

Bugün sizlere benim de büyük gurur duyduğum, öğretmenlerin büyük buluşmasını anlatacağım.

Öğretmenlik Meslek Kanunu “TBMM Milli Eğitim Kültür Gençlik ve Spor Komisyonu”nda görüşüldüğünde, komisyona davet ettiğimiz eğitim sendikalarının temsilcileri de söz alarak; kanunun taleplerini karşılamadığını, kariyer basamaklarını istemediklerini, uzmanlık sınavı istemediklerini açıkladılar. Buna rağmen Öğretmenlik Meslek Kanunu AKP ve MHP’li Milletvekillerinin oylarıyla komisyondan geçti. Genel Kurulda da aynı partilerin oylarıyla kanunlaştı.
Ancak Milli Eğitim Bakanı Sayın Mahmut Özer bir televizyon programında, “Biz sınav olmasın dedik öğretmen sendikaları ayağa kalktı kabul etmeyiz dediler.” açıklamasını yaptı. “Hangi sendikalar kabul etmedi, ayağa kalktı açıklayın…” dedik; TBMM’ye soru önergesi de verdik hala bir yanıt alamadık.

SENDİKALAR BÜYÜK BULUŞMAYI GERÇEKLEŞTİRDİ MAHMUT ÖZER’İN YALANI ORTAYA ÇIKTI

Öğretmenlerin yoğun talebiyle eğitim sendikalarının genel başkanları ve yöneticileri, 14 Ekim 2022 Cuma günü Başkent Öğretmenevinde bir araya geldi. Öğretmenlik Meslek Kanunu ve eğitimde yaşanan sorunları konuşarak ortak tavır aldılar. Toplantı sonunda da sendika genel başkanları ortak karar tutanağını imzaladılar.
Şimdi size 14 Ekim 2022 Cuma günü Başkent Öğretmenevinde Eğitim Sendikalarının Büyük Buluşmasının Karar Tutanağını okumak istiyorum:

19 Kasım 2022 tarihinde yapılacak kariyer basamakları sınavının derhal iptal edilmesi, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun, TBMM’de ivedilikle ele alınarak yeni bir meslek kanununun tüm eğitim sendikalarının ve öğretmenlerin görüşleri alınarak düzenlenmesi acil talebimizdir.
Eğitim-öğretim yılına hazırlık ödeneğinin ayrım gözetmeksizin tüm eğitim çalışanlarına bir maaş tutarında ödenmesi sağlanmalıdır.
Tüm eğitim çalışanlarının yoksulluk sınırının üzerinde bir ücret artışına ilişkin düzenlemeler yapılmalı ve 1. dereceye gelmiş tüm kamu çalışanlarına 3600 ek gösterge verilmelidir.

Eşit işe eşit ücret ilkesine uygun olarak farklı ücret ve istihdam şekillerine son verilmeli, kadrolu güvenceli istihdam sağlanmalıdır.
Kamuda mülakat uygulamasına son verilmelidir.

Tüm eğitim çalışanlarına sosyal devlet ilkesi gereği ayrım yapılmaksızın; giyim, ulaşım, barınma, beslenme, yakıt, kira yardımı yapılmalı ve aile çocuk yardımı tutarları iyileştirilmeli, vergi dilimi adaletsizliğine son verilmelidir.
Öğrencilerimizin en temel hakkı olan eğitim, barınma ve beslenme hakları, sosyal devlet anlayışıyla devlet güvencesine alınmalı ve kamusal eğitim sağlanmalıdır.

Bu taleplere ilişkin düzenlemelerin yapılmaması halinde:

1- 26, 27, 28 Ekim 2022 tarihlerinde iş yerlerinde kokart takılması,
2- 26 Ekim 2022 tarihinde, ilk teneffüs saatinde, öğretmenler odasında ortak bildiri metninin okunması,
3- Bu talep ve uyarılara rağmen bir düzenleme yapılmaması halinde; 2 Kasım 2022 tarihinde tüm eğitim çalışanlarının katılımı ile bir günlük iş bırakma eylemi yapılması kararları sendika genel başkanlarınca imza altına alınmıştır.
Toplantıya katılıp bu kararın altına imza atan sendikaları da sizlerle paylaşmak istiyorum:  
Eğitim-İş, Eğitim-Sen, Teç-Sen, Hürriyetçi Eğitim-Sen, Eğitim Gücü-Sen, Anadolu Eğitim Sendikası, Özgür Eğitim-Sen, Eğitim Hak-Sen, Eksen Eğitim-Sen, İdeal Eğitim-Sen, Eğitim Söz-Sen, Eğitimde Birlik-Sen, Eşit Haklar Sendikası, TÖB-Sen…
Sayın Mahmut Özer, hani öğretmen sendikaları ayağa kalkmıştı? Hani “İllaki uzmanlık sınavı istiyoruz” diyorlardı.
 
Eğitim sendikalarının büyük buluşmasına katılmayan Eğitim-Bir-Sen ve Türk Eğitim-Sen de “TBMM Milli Eğitim Kültür Gençlik ve Spor Komisyonu”na katılarak “Öğretmenlik Meslek Kanunu”nun bu şekliyle çıkartılmasına karşı görüş bildirmişlerdi…
Sayın Bakan, Komisyona katılmadığınız için bunu da bilmiyorsunuz.

TBMM ÖĞRETMENLERİN TALEPLERİNİ KARŞILAMALIDIR

Biz CHP olarak 23 Kasım 2018 yılında TBMM’ye “Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi”ni sunmuştuk. Bugün de öğretmenlerimize her türlü desteği vermeye hazırız.

Buradan başta AKP ve MHP olmak üzere Meclis’te grubu bulunan tüm partilere seslenmek istiyorum. Öğretmen sendikaları büyük buluşmayı gerçekleştirerek, tarihi bir karara imza attılar. Ortak taleplerini ve eylem planlarını açıkladılar.
Gelin TBMM olarak biz de büyük buluşmayı gerçekleştirelim.
Öğretmenlerin taleplerini karşılayalım…

Gerçek “Öğretmenlik Meslek Kanunu”nu 24 Kasım’a kadar çıkartalım.
Var mısınız?
Biz varız!
 
Atanmayan öğretmenlerin 2022 yılı bitmeden 100 bin öğretmen ataması için yoğun bir çalışmanın içine girdiğini hepimiz biliyoruz. Buradan söz veriyorum halkın iktidarında öğretmen açığını kapatacağız.
 
Yıldırım KAYA
CHP Ankara Milletvekili
19 Ekim 2022

Editör: Haber Merkezi