Balkan ülkesini sarsan ve çok sayıda çocuk da dahil olmak üzere 17 kişiyi öldüren iki toplu silahlı saldırıdan bu yana Cuma günü düzenlenen ikinci büyük protestoda on binlerce insan Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da yürüdü ve bir ana köprüyü bloke etti.

Protestocular, hükümet karargahı tarafından dosyalanmadan önce Parlamento binası önünde ve akşam taşıtlarının sıkışıp kalmamak için araçlarını döndürmek zorunda kaldığı Sava Nehri üzerindeki bir otoyol köprüsünde toplandılar. Sütunun başında "Şiddete Karşı Sırbistan" yazan siyah bir pankart vardı.

Göstericiler hükümet binalarının önünden geçerken, çok sayıda kişi, ülkede bir umutsuzluk ve bölünme atmosferi yaratmakla suçladıkları ve dolaylı olarak kitlesel infazlara yol açtığını söyledikleri Sırbistan'ın popülist cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic'i kınayan sloganlar attılar.

Belgrad'da ikamet eden Nevena Matic, "Şu anda etrafımızı saran her şeye, ama öncelikle son ... günlerde meydana gelen ve son yıllarda etrafımızı saran şiddete karşı belli bir tür isyanı ifade etmek için buradayız." dedi. 

Miting, daha önce Belgrad'da düzenlenen ve ülke genelindeki küçük kasaba ve şehirlerde binlerce kişinin ve gösterilerin katıldığı bir protestodan yaklaşık bir hafta sonra geldi. Bu protestoda göstericiler, bakanların istifasını ve devlete yakın ve şiddeti teşvik eden iki özel televizyon kanalının yayın lisanslarının geri alınmasını talep ettiler. Programlarında genellikle hüküm giymiş savaş suçlularını ve suç figürlerini ağırlarlar.

İki gün arayla meydana gelen iki silahlı saldırıda 17 kişi öldü, 21 kişi yaralandı. 3 Mayıs'ta 13 yaşındaki bir çocuk, babasının silahıyla Belgrad'ın merkezindeki okuluna ateş açtı. Ertesi gün, başkentin güneyindeki kırsal bir bölgede 20 yaşındaki bir adam rastgele insanlara ateş açtı.

Muhalefet partileri, Vucic'in popülist hükümetini tüm kurumları ele geçirirken hoşgörüsüzlüğü ve nefret söylemini körüklemekle suçladı. Vucic bunu yalanladı. 26 Mayıs'ta Belgrad'da düzenleyeceği mitingin "şimdiye kadarkilerin en büyüğü" olacağını söyledi.

Vucic, "İnsanların duygularıyla oynamak için spontan mitingler düzenlemiyoruz" diye ısrar etti. Önemli siyasi kararları açıklayacağımız zaman bizimki bir birlik mitingi olacak” dedi.

Vuciç ayrıca gazetecilere, polisin insanlara ruhsatsız silah ve mühimmat teslim etmeleri veya bu süreden sonra olası hapis cezalarıyla karşı karşıya kalmaları için bir aylık af ilan etmesinden bu yana vatandaşların 9 binden fazla silahı teslim ettiğini söyledi.

Birçoğu 1990'lardaki savaşlardan kalan kişi başına düşen silah sayısı söz konusu olduğunda Sırbistan'ın Avrupa'nın en iyi ülkeleri arasında olduğu tahmin ediliyor. Atışlardan sonraki diğer silah karşıtı önlemler arasında yeni silah ruhsatlarının yasaklanması, silah sahipleri ve atış poligonları üzerinde daha sıkı kontroller ve yasadışı silah bulundurmaya yönelik daha sert cezalar yer alıyor.

Editör: Haber Merkezi