Kolombiya kongresi Salı günü, Güney Amerika ülkesinde tartışmalı ama popüler bir eğlence olan ve her yıl binlerce seyircinin katıldığı yüzlerce etkinliğin yapıldığı boğa güreşini yasaklayan bir yasa tasarısını kabul etti.

Ekran Görüntüsü 2024 05 29 094343

Geçmişte boğa güreşine yönelik kısıtlamaları destekleyen solcu Başkan Gustavo Petro tarafından onaylanması halinde yasak 2027'de yürürlüğe girecek.

Alt meclis tasarıya 93'e 2 oyla yeşil ışık yaktı.

Kolombiyalı Senatör Andrea Padilla, X'teki bir gönderisinde "Belli ki boğa güreşçileri dava açacak" dedi ve kararı "tarihi bir adım" olarak nitelendirdi.

"Onu savunmak için orada olacağız!" o ekledi.

Ekran Görüntüsü 2024 05 29 093531

Andrea Padilla Villarraga; 2007, 2009, 2016, 2020... ve dolayısıyla Kolombiya'da acımasız boğa güreşlerini yasaklamak için yüzlerce insanla birlikte durdurulamaz bir mücadelenin düzinelerce faaliyetinin yüzlerce kaydı var.

Bugün, 28 Mayıs, tarihi bir adım atıyoruz: Üç yıl içinde (2027) ülkede gösterilerde boğaların öldürülmesi yasaklanacak!

Açıkçası, boğa güreşçileri, tıpkı o zamandan beri bizi Bogota'daki "boğa güreşi sezonundan" kurtaran 2020 tarihli 775 sayılı Anlaşmamızda yaptıkları gibi, yasaya dava açacaklar. Elbette onu savunmak için orada olacağız!

Hayvan savunucuları: mücadele devam ediyor. Hayvanlara yönelik şiddetin devirmemiz gereken pek çok cephesi var; kaçınmamız gereken pek çok haksız acı var. Kutlayalım ve gardımızı düşürmeyelim! Artık şiddet yok!

Ekran Görüntüsü 2024 05 29 094410

Yasa, Kolombiya’yı, aralarında Brezilya, Şili, Arjantin, Uruguay ve Guatemala'nın da bulunduğu, boğa güreşini yasaklayan bölgedeki diğer ülkelerle aynı seviyeye getirecek.

2027 yılına kadar devletin, gelirlerini doğrudan veya dolaylı olarak boğa güreşinden elde ettiği tahmin edilen on binlerce kişiye alternatif istihdam seçenekleri bulunmasına yardımcı olması gerekecek.

Adana Barosu adına Avukat Özge Buğa; Sokak Hayvanlarının Ölüm Fermanını Düzenleyen Yasaya Hayır! Adana Barosu adına Avukat Özge Buğa; Sokak Hayvanlarının Ölüm Fermanını Düzenleyen Yasaya Hayır!

Ayrıca ülkenin sahalarının diğer spor ve kültürel faaliyetlere de uyarlanması gerekecek.

2018'de Anayasa Mahkemesi boğa güreşlerini Kolombiya'nın kültürel geleneğinin bir parçası olarak tanıdı.

Ancak Amerika'nın en eski boğa güreşi şehirlerinden biri olan başkent Bogota, o zamandan beri boğaların yaralanmasını veya öldürülmesini yasakladı ve sonunda kanlı spora bir son vereceğini umduğu gösterinin en kanlı kısmını ortadan kaldırdı.

Medellin şehri de kısıtlamalar getirdi ancak boğa güreşi Cali ve Manizales gibi şehirlerde popüler olmaya devam ediyor.

Kolombiya, dünyada hala boğa güreşlerinin yapıldığı sekiz ülkeden biri: Ekvador, Fransa, Meksika, Peru, Portekiz, İspanya ve Venezuela. 

Ekvador'un başkenti Quito'da boğayı öldürmek yasak.

22 yaşındaki boğa güreşçisi Johan Andres Paloma, oylama öncesinde AFP'ye verdiği demeçte, birçok Kolombiyalı için "kimlik sembolü" olarak tanımladığı mesleğinden "gurur duyduğunu" söyledi.

(AFP)

Editör: Haber Merkezi