BM Genel Sekreteri , Perşembe günü Uluslararası Biyolojik Çeşitlilik Günü dolayısıyla yayınladığı mesajda , doğal dünyanın "yıldırım hızında" bozulduğu konusunda uyarıda bulundu.
Guterres, " Biyolojik çeşitlilik yaşamın temeli ve sürdürülebilir kalkınmanın temel taşıdır " dedi.
“ Ancak insanlık , kirliliğin, iklim krizinin, ekosistem tahribatının ve nihayetinde doğal dünyamızın sürdürülemez kullanımını körükleyen kısa vadeli çıkarların sonucu olarak biyolojik çeşitliliği ışık hızında yok ediyor .”
Hiçbir ülkenin, "ne kadar zengin veya güçlü olursa olsun" krize izole bir şekilde yaklaşamayacağını veya Dünya'daki yaşamı tanımlayan ekolojik zenginlik olmadan gelişemeyeceğini vurguladı.
Alarm zilleri çalıyor
Uluslararası Gün, geleceğe yönelik ciddi endişelerin yaşandığı bir dönemde kutlanıyor: Bir milyon tür yok olma tehlikesiyle karşı karşıya, kara ekosistemlerinin yüzde 75'i ve deniz ortamlarının üçte ikisi insan faaliyetleri nedeniyle önemli ölçüde değişikliğe uğradı.
Ayrıca, mevcut eğilimler devam ederse, 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi'nden (SKH) sekizine doğru ilerleme tehlikeye girebilir.
Guterres, 2030 yılına kadar doğa kaybını durdurmak ve tersine çevirmek için kabul edilen çığır açıcı anlaşma olan Kunming-Montreal Küresel Biyoçeşitlilik Çerçevesi'nin acilen uygulanması çağrısında bulundu.
Bunlara ulusal biyolojik çeşitlilik eylem planlarının uygulanması, koruma için finansmanın ölçeklendirilmesi, zararlı sübvansiyonların değiştirilmesi ve yerel toplulukların, yerli halkların, kadınların ve gençlerin desteklenmesi dahildir.
Doğayla uyum içinde yaşayın
Biyolojik çeşitlilik gıda güvenliğinin, geçim kaynaklarının, sağlığın ve iklim dayanıklılığının temelini oluşturur.
Yaklaşık üç milyar insan hayvansal protein alımının yüzde 20'sini balıktan karşılıyor ve gelişmekte olan ülkelerdeki kırsal nüfusun yüzde 80'i bitkisel ilaçlara güveniyor.
Ancak doğal yaşam alanlarının tahribi, zoonotik hastalıkların bulaşma riskini de artırıyor ve bu da biyolojik çeşitliliğin korunmasını küresel sağlıkta önemli bir faktör haline getiriyor.
Guterres, bu yılki temayı hatırlatarak, "Doğayla uyum içinde yaşamak ve sürdürülebilir kalkınma, insanlığın herkes için daha iyi bir dünyaya giden yoludur " dedi.
"Hep birlikte alalım."
Uluslararası Gün
BM, biyolojik çeşitlilik konusundaki anlayışı ve farkındalığı artırmak amacıyla 2000 yılında 22 Mayıs'ı resmen Uluslararası Biyolojik Çeşitlilik Günü olarak ilan etti.
Bu tarih, Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi'nin 1992 yılında kabul edildiği tarihi işaret ediyor.