BM Genel Sekreteri António Guterres, Pazartesi günü Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'nin ( IPCC ) yeni oturumunun açılışında yaptığı video mesajında, dünya liderlerinin küresel ısınmayı acilen azaltmak için sağlam bilimsel rehberliği dinlemesi ve buna göre hareket etmesi gerektiğini söyledi.

"Küresel ısınmayı soğuk, sert gerçeklerle acilen bitirme ihtiyacının" altını çizerek, panelin Kasım ayında Dubai'de yapılacak bir sonraki BM İklim Değişikliği Konferansı ( COP28 ) öncesinde yayınlanacak raporunun çok önemli bir zamanda geldiğini söyledi.

'Devrilme noktasının ucu'

"Dünyamız bir yol ayrımında ve gezegenimiz hedef noktasında" dedi. “ Küresel ısınma için uluslararası düzeyde kabul edilen 1,5 santigrat derece sınırını aşmak üzere geri dönüşü olmayan bir noktaya yaklaşıyoruzBir devrilme noktasının ucundayız.”

İklim değişikliği ile ilgili bilimi değerlendiren bir BM organı olan panel, on yıllardır insanların ve gezegenin iklim tahribatından nasıl etkilendiğine dair açık kanıtlar ortaya koyuyor. Yeni değerlendirmesi, 2015'te kabul edilen Paris İklim Değişikliği Anlaşması'ndan bu yana ilk kapsamlı rapor olacak .

Guterres, "İklim değişikliği bilimini ve iklim eyleminin aciliyetini ortaya koyarak davayı oluşturdunuz" dedi. "Kanıtlar açık, ikna edici ve çürütülemezdi."

Panel bulgularının şimdi harekete geçme ihtiyacının altını çizdiğini belirtti. Yakın tarihli birkaç IPCC raporuna atıfta bulunarak, 2021'deki kanıtların ilk kez Dünya'nın okyanusları, buzları ve kara yüzeyindeki bazı değişikliklerin geri döndürülemez olduğunu gösterdiğini söyledi.

Bu rapor aynı zamanda değişikliklerin "kesin olarak" insan faaliyetlerinden kaynaklandığını, ezici bir şekilde fosil yakıtların yakılmasından ve benzeri görülmemiş seviyelerde sera gazı yaratılmasından kaynaklandığını söyledi.

İlerleme mümkün

2022 IPCC raporuna göre, dünya nüfusunun neredeyse yarısı iklim etkilerinin tehlike bölgesinde yaşıyor . Uyum yatırımlarının artırılması gerektiğine dikkat çekilen raporda, küresel ekonominin tüm sektörlerinde hızlı ve derin emisyon azaltımları ile küresel ısınmayı 1,5 santigrat derece ile sınırlamanın mümkün olduğuna da yer verildi.

Panelde "Gerçekler söz konusu değil, eylemlerimiz söz konusu" dedi.

COP28'e yaklaşırken, IPCC'yi liderlere "insanlar ve gezegen için doğru kararları vermeleri için sağlam, samimi, ayrıntılı bilimsel rehberlik" sağlamaya teşvik etti.

Liderler, “gecikmenin muazzam sonuçlarını ve fosil yakıtlardan aşamalı olarak vazgeçmeyi hızlandırmak ve emisyon açığını kapatmak, karbonsuz, yenilenebilir bir gelecek için yarışmak ve iklim adaletini güvence altına almak için zorlu ama temel seçimler yapmanın muazzam temettülerini anlamalılar" dedi.

Editör: Haber Merkezi