Kuzey Kore, Kore Savaşı'nın patlak vermesinin 73. yıldönümünü protesto ederken, Pyongyang'da ABD "emperyalizmini" kınayan ve bir "intikam" sözü veren kitlesel mitingler düzenledi.

Devlet haber ajansı KCNA'nın Pazartesi günü bildirdiğine göre, başkent genelinde düzenlenen mitinglere yaklaşık 120.000 genç ve işçi katıldı. İktidardaki Kore İşçi Partisi'nin sekreterleri de katıldı.

Fotoğraflar, çoğu beyaz gömlek giyen insanlarla dolu bir stadyumu gösteriyordu. Bazıları yürüyor ve sağ elleriyle havaya yumruk atıyordu. Diğerleri ise "ABD anakarasının tamamı atış menzilimizin içinde" ve "Emperyalist ABD barışı yok edendir" yazan pankartlar taşıyordu.

Ekran görüntüsü 2023-06-26 074044

Kore Savaşı, 25 Haziran 1950'de Kuzey Kore’nin, Kore Yarımadası'nı Pyongyang altında yeniden birleştirmek amacıyla Güney Kore'yi işgal etmesiyle başladı. İşgal, tahminen 2 milyon insanı öldüren, Sovyet ve Çin destekli kuzey birliklerini ABD önderliğindeki Birleşmiş Milletler güçleriyle karşı karşıya getiren üç yıllık bir savaşa yol açtı.

Barış anlaşması yerine ateşkesle sonuçlanan savaşın Pazar günkü yıldönümü, nükleer silahlı Kuzey Kore'nin ilk askeri casus uydusunu yörüngeye yerleştirme girişimi de dahil olmak üzere bir dizi silah testi yapmasının ardından geldi. Bu çaba 31 Mayıs'ta başarısızlıkla sonuçlandı ancak Pyongyang, belirsiz bir tarihte ikinci bir fırlatma denemesi yapma sözü verdi.

KCNA, Kuzey Kore'nin artık "ABD emperyalistlerini cezalandırmak için en güçlü mutlak silaha" sahip olduğunu ve "bu topraklardaki intikamcılar, düşmandan intikam almak için yılmaz bir iradeyle yanıp tutuştuğunu" söyledi.

Lider Kim Jong Un, orduyu modernize etme ve her zamankinden daha güçlü bir silah cephaneliği geliştirme planında ilerlerken, bu yılki silah testleri, Pyongyang'ın ilk katı yakıtlı kıtalararası balistik füzesini de içeriyordu.

Kim, Güney Kore ve ABD tarafından düzenlenen askeri tatbikatlara işaret ederek, takviyenin Kuzey Kore'nin kendini savunması için gerekli olduğunu savundu.

Ayrı bir dışişleri bakanlığı raporunda Kuzey Kore, ABD'nin "bir nükleer savaşı ateşlemek için umutsuz çabalar sarf ettiğini" iddia etti ve Washington'u bölgeye stratejik varlıklar göndermekle suçladı.

Nükleer silahlardan arındırma görüşmeleri, Kim ile dönemin ABD Başkanı Donald Trump arasındaki yüksek profilli zirvenin yaptırımlar nedeniyle çöktüğü 2019'dan bu yana durmuştu.

Editör: Haber Merkezi