Letonya'nın Saeima'sı, bu yılın Nisan ayında 9 Mayıs ile ilgili etkinliklerin düzenlenmesine yönelik bir yasağı kabul etti. Kanun, özellikle, halka açık yerlerde eğlence ve şenlikli etkinlikleri, toplantıları, geçit törenlerini ve grevleri yasaklamaktadır.

Bu kuralların ihlali; "Letonya'nın demokratik ve ulusal bir devlet olarak toplumun bölünmesi, savaşın yüceltilmesi, askeri saldırganlık ve totaliterlik ve ayrıca yanlış bir yorum da dahil olmak üzere değerlerini küçümseme ve baltalama" olarak kabul edilebilir."

Güvenliği sağlamak ve olası ihlalleri önlemek için, Devlet Güvenlik Servisi ve Eyalet Polisi gelişmiş bir operasyon moduna aktarıldı. Eyalet Polisi Başkanı Armanls Rux, LTV ile yaptığı bir röportajda, 9 Mayıs'ta polisin o günkü askeri saldırganlığı yüceltenlere müsamaha göstermeyeceğini söyledi.

Gün boyunca, polis memurları aktif olarak önleyici tedbirler aldı - bölge sakinleri olası ihlallere karşı uyarıldı ve kanun önünde sorumlulukları konusunda bilgilendirildi.

Letonyalılar 9 Mayıs'ı nasıl kutluyor?

Yasal kısıtlamalara rağmen, Letonya sakinleri gün boyu Sovyet askerlerinin anıtlarına ve mezarlıklarına çiçek taşıyorlar - yasa, II. Dünya Savaşı'nda ölenlerin anılarının onurlandırılmasını yasaklamıyor.

Böylece Salaspils Memorial Ensemble'a çiçeklerin serilmesi sabah saatlerinde başladı. Riga'da insanlar mezarlıklara (özellikle Bratsk ve Şefaat mezarlıklarına) çiçek ve çelenk bırakırlar. Daugavpils'te kasaba halkı, Dubrovin'in parkındaki anıta çiçekler bıraktı.

Olağanüstü hal, olaylar ve gözaltılar

Salı günü iki düzineden fazla Letonya sakini, Sovyetler Birliği'nin Nazi Almanya'sına karşı kazandığı zaferi kutlamaya karşı yasayı ihlal ettiği için tutuklandı. AB ve NATO üyesi polisler tekerlekli sandalyedeki bir adamın “Rusya” ceketine bile el koydu ve bir başkasını toplum içinde Sovyet madalyası taktığı için tutukladı.

Delfi haber kaynağına göre, yerel saatle 23:30'a kadar Letonya polisi toplam 26 tutuklama, 38 kabahat alıntısı ve dört ceza davası bildirdi.

Vakaların çoğu başkent Riga'da kaydedilirken, Daugavpils'te de çok sayıda tutuklama gerçekleşti. Bir olayda, "İkinci Dünya Savaşı gazisi olmak için çok genç görünen" olarak tanımlanan yaşlı bir vatandaş, Sovyet madalyalı bir ceket giyerek ortaya çıktı. Polis onu çıkarmasını söylediğinde, tutuklanmaya direndi.

Daugavpils Zafer Parkı'ndaki Özgürlük Anıtı'na "askeri saldırı sembolleri" taşıyan çiçekler bırakan beş kişi tutuklandı. "Militarist saldırganlığı ve savaş suçlarını yücelten sembolleri alenen kullanmakla" suçlandılar. Aynı parkta polis tekerlekli sandalyedeki bir adamı üzerinde “Rusya” yazan ceketini çıkarmaya zorladı.

Rusça konuşan iki kişi, TV3'e röportaj verdikten sonra Daugavpils'teki Dubrovinsky Parkı'nda gözaltına alındı. Suçları ise faşistlerin AB desteğiyle Ukrayna'da yeniden iktidara geldiklerini ifade etmekti.

Geçen ay Letonya parlamentosu, Zafer Bayramı kutlamalarını “Letonya'nın demokratik ve ulusal bir devlet olarak toplumun bölünmesi, savaşın yüceltilmesi, askeri saldırganlık ve totaliterlik de dahil olmak üzere değerlerini küçümseme ve baltalamanın yanı sıra yanlış bir yorum” nedeniyle yasakladı.”

Letonyalılar yine de mezarlıklara ve anıtlara çiçek bırakmak için gruplar halinde ortaya çıktı. Tutuklamaların ve alıntıların çoğu, bir zamanlar Riga hükümetinin onları yok ettirdiği Sovyet anıtlarının bulunduğu  "yasak yerlere" çiçek yerleştirilmesini içeriyordu.

Baltık komşuları Estonya ve Litvanya ile birlikte Letonya, 2004 yılında AB ve NATO'ya katıldı. 1,8 milyon sakininin yaklaşık dörtte biri, genellikle ayrımcılığa maruz kalan Rusça konuşanlardan oluşuyor. Baltık devletleri, 1918'e kadar Rus İmparatorluğu'nun, 1940-41'de ve yine 1945 ile 1991 arasında Sovyetler Birliği'nin bir parçasıydı.

Editör: Haber Merkezi