SAVAŞ: BÖYLE BİR COĞRAFYADA ÜÇ DÖNEMDİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI YAPMAK OLDUKÇA GURUR VERİCİ

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, bir televizyon programının canlı yayın konuğu oldu.

 “ŞEHRİMİZDEKİ RENKLERİN BİZİ GÜÇLÜ KILDIĞINI VE ZENGİNLEŞTİRDİĞİNİ BİLİYORUM”

Hatay’ın birçok medeniyete ev sahipliği yapmış çok özel bir şehir olduğunu söyleyen Başkan Savaş, “Belediye başkanları bulunduğu şehri çok iyi tanıması lazım. Birçok kültürü, medeniyeti, etnik unsuru, mezhebi ve birçok bölgeden gelen insanı yüzyıllardır taşıyan bir şehirdeyiz. Ve yüzyıllardır bu şehir bize dostluk, kardeşlik, sevgi mirasıı bırakmış. Bu nedenle ben şehrimin geçmişini içinde barındırdığı bütün bu renkleri çok iyi biliyorum. Bu renklerin bizi güçlü kıldığını ve bizi zenginleştirdiğini biliyorum” dedi.

“BÖYLE BİR COĞRAFYADA ÜÇ DÖNEMDİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI YAPMAK OLDUKÇA GURUR VERİCİ”

Coğrafi açıdan Hatay’ın önemli bir bölgede yer aldığını da sözlerine ekleyen Savaş, “Binlerce yıl önce mağarada yaşamış insanların ayak izleri var burada. 27 kültürü, 13 medeniyete ev sahipliği yapmış ve uygarlıkların beşiği diyebileceğimiz ilk ışıklandırılan caddenin de burada olduğunu biliyoruz. İlk gayrıresmi olimpiyatlar burada yapılmış ve dünyadaki en büyük ikinci eski hipodromlarından bir tanesi burada. Aynı zamanda İpek Yolu’nun Akdeniz’e açılan kapısı burası. Mezopotamya’nın tam ortasında. Bu mekanda ilk tarım yapılmış. İlk buğday burada ehilleştirilerek toprakla buluşturulmuş. Zeytinin ilk buluştuğu üç noktadan bir tanesi Hatay. Burası bu kadar zenginliğin olduğu ve yüzyıllarca ticaret merkezi olmuş bir şehir.  Her gelen şehrimize bir lezzet getirmiş. 600’ün üzerinde yemek çeşidimiz var. Gastronomimiz de UNESCO tarafından tescillenmiş. Böyle bir coğrafyada üç dönemdir belediye başkanlığı yapmak oldukça gurur verici” diye konuştu.

“HATAY’DA HERKES BAYRAMLARINI VE ÖZEL GÜNLERİNİ BİRLİK VE BERABERLİK İÇİNDE KUTLAR”

Hatay’daki herkesin bayramlarını ve özel günlerini birlik ve beraberlik içinde kutladığını da söyleyen Savaş,  “Her din ve mezhepten herkesin bayramlarını birlikte kutluyoruz. Milli bayramlarımızı da bütün renklerimizle birlikte kutluyoruz. Buradaki insanlarımız Atatürk’ün kurtardığı ve kurduğu cumhuriyete inanıyor. Hepsinin yönü Ankara’ya dönük ve hepsi Türk bayrağı altında huzur arıyor ve huzurlu olmak için her adımı atıyor. Böyle bir coğrafyada belediye başkanlığı yapmak ibadet gibi bir şey. Bu şehirde her renkten ve sokaktan teşekkür ediyoruz kelimesi çıktığı zaman sizden mutlusu yoktur” dedi.

Hükümetin tarıma ve çiftçilere destek vererek üretimin arttırılması konusunda yeni bir politika oluşturması gerektiğini ifade eden Başkan Savaş, artan fiyatlar konusunda rakamları paylaştı.

“İZLENEN POLİTİKA YÜZÜNDEN İNSANLAR ÜRETEKTEN UZAKLAŞMAYA BAŞLADI”

Savaş, “İthalat ve ihracat dengeli değil. İthalat daha fazla. İktidarda üç başbakan, 6 bakan değişti. Ama tarım politikası değişmedi. Girdi masrafları çok pahalı. Tarımda geldiğimiz noktada bir yılda tarımın girdi maliyeti yüzde 235 artmış. Sadece gübre yüzde 134 artmış. Hükümet bu yıl için üreticilere 29 milyar destek sözü vermiş. 13 tane şehir hastanesi için 4 firmaya yıl boyunca ödeyeceği para 33 milyar 700 milyon. Tarımda verilecek bütün destekten daha fazla. Tarımda sadece çiftçiler 3 milyar litre mazot kullanıyorlar. Bundan alınan vergi her litre başına 7 lira. 21 milyar sadece buradan vergi olarak para almış oluyorlar. Böyle olduğu zaman da insanlar üretmekten uzaklaşıyor” açıklamalarında bulundu.

“TARIMA ÇOK ÖNEM VERİYORUZ”

HBB olarak gerçekleştirdikleri kırsal kalkınma projelerine de değinen Lütfü Savaş, “15 bin aileye fide ve tohum desteğinde bulunuyor, ucuz organemineral gübre yapıyoruz. Biz gübreyi uygun fiyata satıyoruz.  Bu sene gübre üretiminde bin 200 tonu geçtik. Yüzde 30 oranında da fiyatları düşürdük. 15 bin çiftçimize bir karış toprağı varsa bile üretmesini istiyor, ürününü satamazsa biz alacağız diyoruz. Hızlı kalkınmaya ve rahatlamaya ihtiyacımız var. Çünkü gelecek teknolojide ve tarımda. Sıkı bir tarım politikası yapılırsa biz dünyada ilk 10 tarım ülkesinin içine gireriz” açıklamalarında bulundu.

“TOPRAĞIMIZA VE ÇİFTÇİMİZE SAHİP ÇIKACAĞIZ”

Savaş konuşmasının devamında, “Hatay’da son 12 yılda toprakla uğraşan insan sayısı yüzde 75 azaldı. Çiftçi sayısı 36 binlerden 8 binlere düştü. Biz toprağımıza, çiftçimize sahip çıkacağız. Ve bu insanların girdi masraflarını hafifletmek, satarken de kolaylaştırıcı yöntemler bulmak ayrıca ithalata dönük tarım değil de ihracata dönük tarımı tercih etmemiz lazım” açıklamalarında bulundu.

 “ÜLKEMİZİ NASIL GELİŞMİŞ ÜLKELER SEVİYESİNE ÇIKARTIRIZ ONU DÜŞÜNMEMİZ LAZIM”

Türkiye’den başka ülkelere göç eden gençlerin ve eğitimli insanların olduğunu ve bu durumdan dolayı da üzüntü duyduğunu ifade eden Savaş, “Ülkemizi nasıl gelişmiş ülkeler seviyesine çıkartırız onu düşünmemiz lazım. Bizim cennet vatanımızdan çocuklarımız ve her meslekten insanlarımız göç ediyorlar. Yetişmiş insanlarımızı kaçırıyoruz. Ama kendi ülkesinde barınamayan, eğitim seviyesi yetersiz insanlar da bizim ülkemize geliyor. Bu da beni gerçekten hem insani olarak hem de belediye başkanı olarak oldukça üzmekte” dedi.

“Herkesin Rengi Faklı Olabilir Ama Bu Ülkenin Birlik Ve Bütünlüğünden Yana Bir Toplum Oluşturması Lazım”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP’li 11 büyükşehir belediye başkanının Türkiye’nin ne kadar zor durumda olduğunun farkında olduğunu sözlerine ekleyen Lütfü Savaş, “İnsanlarımız ya totaliter rejime alışacak ya da demokrasi için yeniden merhaba diyecek. Biz bu seçimde bunu yaşayacağız. Bu ülke batıya dönük olmalı, çocuklarımızın ülkelerini terk etmekten vazgeçmesini sağlamak ve demokrasiyi hakim kılmamız lazım. Herkesin rengi farklı olabilir ama bu ülkenin birlik ve bütünlüğünden yana bir toplum olması lazım” diyerek yaklaşan seçimler öncesi de birlik ve beraberliğin bir kez daha önemine değindi.

EXPO 2021’in Hatay’a olan katkılarından da bahseden Başkan Savaş, kısa bir süre içerisinde de alanları 2 milyon 250 bin ziyaretçiyi ağırladığını da açıkladı.

“HATAY’A YÜZYILLARCA KALACAK TESİSLER YAPTIK”

Savaş, “EXPO’yu Hatay’da ticaret, turizm, ekonomi ve eğlence sektörünü arttırmak için yaptık. Alamaz, yapamaz dediler ama biz başardık. 320 dönüm arazi içerisinde yüzyıllarca kalacak tesisler yaptık. İki alanımız da şu anda Hatay’ın gözbebeği. Biz bu işi ibadet gibi yaptık ve bunun için de Rabbim bize çok imkân sundu. Ve biz de bu imkânla Hatay halkına iyi bir vizyonla hizmet ettik” diyerek çalışmalara devam edeceklerini belirtti.

“EXPO 2021’DE AÇILIŞIMIZA GELMEDİLER BİZLERE DE DESTEK VERMEDİLER”

EXPO 2021 açılışında hükümet temsilcilerine davet göndermelerine rağmen katılım sağlanmadığını ifade eden Savaş, “Biz Türkiye Cumhuriyeti devletinin belediyesiyiz. Türk vatandaşıyız ve Türkiye sınırları içerisinde olan bir şehrin belediye başkanıyız. Biz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün şehrimize emeklerini ve bize karşı hassasiyetini bildiğimiz için Türkiye’de misakı milli sınırları içinde Atatürk’ü en çok seven ve dua eden toplumuz. Bu şehrin gerçekten de genel siyasette ve hükümetin hak ettiği değerinin verilmesini isteriz. Sayın Cumhurbaşkanımız da olmak üzere herkesi açılışımıza davet ettik. Gelmediler ve ekonomik destek de vermediler. Ama EXPO için başka şehirlere destek veriyorlar. Cumhurbaşkanımız Suudi Arabistan’a gittiğinde 2030 EXPO’suna yüzde yüz desteğiz diye paylaşım yapıldı. Bizi esas üzen bu oldu. Hatay da bu ülkenin evladı. Siyaseten farklı düşünen bir şehir olabilir ama bu devlet ve ülke hepimizin” diyerek Hatay’a gereken desteğin verilmediğini vurguladı.

 “HADO İLE İLK DEFA HATAY’IN DENİZDEN SINIR KAPISI OLDU”

Hatay Deniz Otobüsü(HADO) hakkında da önemli bilgiler veren Savaş, “Belediye olarak Türk bir gemi ile ihtiyaç sahiplerini taşımak ve bayrağımızın da denizde dalgalanmasını istedik. 19 Mayıs’ta denize açıldık ve sonbahara kadar da 25 bin yolcu taşıdık. Lübnan için çalıştık ve İsrail içinde çalışıyoruz. İlk defa Hatay’ın denizden sınır kapısı oldu. Ve belediye olarak uluslararası kara sularında insan taşıdık. Biz bundan çok zevk aldık. Bu işi para kazanmak için yapmıyoruz. İnsanlarımız da bu durumdan çok memnun” dedi.

Hatay’ın 15 ilçesine eşit hizmet verdiğini de ifade eden Lütfü Savaş, siyasi hiçbir ayırım yapmadan her ilçeye hizmet götürdüklerini söyledi.

“İKTİDARA EN ÇOK OY VEREN İLÇEDE BİLE OYLARIMIZ ARTMIŞ DURUMDA”

Savaş, konuşmasının devamında şöyle dedi: “Ben hiçbir zaman hiç kimseyi öteki görmedim. İktidara en çok oy veren ilçede bile oylarımız artmış durumda. İnsanlara objektif bakarsanız inançları ve yaşam tarzına bakmazsanız sizin berraklığınızı ve samimiyetinizi görürler. Böyle olunca da herkes seviyor ve destek veriyor. Bütün anketlerde iktidar partisinden daha yüksekteyiz. Bu da azimle, ötekileştirmemekle ve eşit bakmakla oluyor. Ülkesine ve şehrine zarar vermeyen herkesle dostluğumu sürdürmeye devam edeceğim” diye konuştu.

“KAMPANYAMIZA ÜÇ HAFTADA 517 BİN 259 İMZA TOPLADIK”

İskenderun’un serbest bölge olması gerektiğini ve bu anlamda çalışmalar yaptıklarını da belirten Savaş, “İstihdamı arttırarak ihracatı arttırmak istiyoruz. Ocak ayında yöneticiler, üniversite, iş insanları ile çalıştay yapacağız. Hatay’ın yıllık geliri düşmüş durumda. Sığlaşan ekonomik tablo var. İnsanların gelir seviyesi düşüyor. Hatay’ın 5.teşvik bölgesi olması için hükümetin buradaki yöneticilerine bunu anlatamadık. Halkımız başlatmış olduğumuz kampanyaya destek verdi ve üç haftada 517 bin 259 imza topladık. İskenderun’u da serbest bölge yapmak istiyoruz. Yapmazlarsa da beş ay sonra zaten Türkiye’yi Cumhur İttifakı değil Millet İttifakı yönetecek” dedi.

“BÜTÜN PARTİLERİN ORTAK GÖRÜŞÜ İLE SURİYELİLER VE SIĞINMACILAR KONUSUNDA BİR PROGRAM YAPMASI LAZIM”

Türkiye’ye gelen sığınmacıların sadece ülkeyi değil Hatay’ı da zor duruma soktuğunu söyleyen Savaş, “Bizim tahmin ettiğimizden daha fazla sığınmacı var. Doğum oranları fazla olduğu için sığınmacı sayısı gittikçe demografik yapıyı aleyhimize çeviriyor. 2013 yılında 13 bin Suriyeli oy kullandı. Şu anda seçimde zaman olmasına rağmen oy kullanacaklar 24 bini geçmiş durumda. Seçmen sayımız yüzde 85 arttı. Ama bizde yüzde 5 artmış. İçişleri Bakanımız 120 bin civarında Suriyeli seçme var diyor da gerçekçi bir rakam olduğunu sayarsak da yüzde 20’si Hatay’da yaşıyor. Bu da tesadüf değil. Ülke olarak milli bir politika izlememiz lazım ve bu işe siyaset üstü bakmamız lazım. Bütün partilerin ortak görüşü ile Suriyeliler ve sığınmacılar konusunda bir program yapması lazım. Bunun devlet politikası olarak uygulanması lazım” açıklamalarında bulundu.

Programın sonunda Başkan Savaş, herkesin barış, kardeşlik ve huzur içinde yaşamasını dileyerek herkesin yeni yılını kutladı.

Editör: Haber Merkezi