BÜYÜKŞEHİR MERCAN’DA GENÇ YETENEKLER, ROBOTİK YARIŞMASINDA BÖLGE VE TÜRKİYE DERECELERİ ELDE ETTİ

Mersin Büyükşehir Belediyesi Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi’nde robotik kodlama ve yazılım eğitimi alan öğrenciler, katıldıkları bölgesel ve ulusal yarışmalarda elde ettikleri derecelerle önemli bir başarıya imza attı. ‘The MaestRobot Robotics Competition & Festival’ kapsamında düzenlenen Akdeniz Bölgesel Yarışması’na ilkokul ve ortaokul olmak üzere 2 takımla katılan Mercan öğrencileri; ilkokul kategorisinde bölge 2.’liği, ortaokul kategorisinde ise bölge 3.’lüğü elde etti. Antalya’da düzenlenen ‘MaestRobot Türkiye Yarışması’na katılan ilkokul takımı ise Türkiye 3.’sü oldu.

Mersin Büyükşehir Belediyesi, çocukları ve gençleri bilimle buluşturduğu ‘Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi’nde, geleceğin bilim insanlarının yetişmesine katkı sunmaya devam ediyor. Merkezde düzenlenen robotik kodlama ve yazılım atölyelerine katılan öğrenciler, geliştirdikleri projelerle bölgesel ve ulusal yarışmalarda önemli dereceler elde ederek ailelerine ve Mersin’e gurur yaşattı.

Mercan öğrencileri katıldıkları yarışmalardan derecelerle döndü

‘Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi’nde eğitim alan öğrenciler, ‘The MaestRobot Robotics Competition & Festival’ kapsamında 28 Şubat-1 Mart 2026 tarihlerinde gerçekleştirilen Akdeniz Bölgesel Yarışması’na 2 ayrı takımla katıldı. İlkokul öğrencilerinden oluşan ‘Mercan Junior’ takımı, ‘LEGO Çizgi İzleyen’ kategorisinde Akdeniz Bölge 2.’liği elde ederken; ortaokul öğrencilerinden oluşan ‘Mercan’ takımı ‘ATSO Girişimcilik Robotik Teknolojileri’ kategorisinde Akdeniz Bölge 3.’sü oldu. Elde ettikleri derecelerle Türkiye Yarışması’na katılmaya hak kazanan öğrencilerden ‘Mercan Junior’ takımı, 1-3 Mayıs 2026 tarihlerinde Antalya’da düzenlenen ‘MaestRobot Türkiye Yarışması’nda ‘LEGO Çizgi İzleyen’ ilkokul kategorisinde Türkiye 3.’lüğü elde ederek başarılarını ulusal düzeye taşıdı.

Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi’nde Robotik Kodlama ve Yazılım Öğretmeni Hatice Akış’ın danışmanlığında yarışmalara hazırlanan ‘Mercan Junior’ takımında; Akdeniz Bölgesel Yarışması’nda Süleyman Onur Doğan, Yavuz Selim Çiftçi ve Cesur Ali Kaplan yer aldı. Türkiye Yarışması’nda ise Süleyman Onur Doğan ve Cesur Ali Kaplan takımı temsil etti.

Ortaokul kategorisinde bölge 3.’lüğü elde eden Mercan takımında ise Demirkan Münker, Uras Sıvacı ve Umut Göçer yer aldı. Öğrenciler, yaklaşık 5-6 aylık çalışma sürecinde görme engelli bireylerin günlük yaşamda karşılaştıkları zorluklara çözüm üretmek amacıyla bir robot prototipi geliştirdi.

Akış: “Projemizde, görme engelli bireylerin hayatlarını kolaylaştırmak istedik”

Mersin Büyükşehir Belediyesi Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi Robotik Kodlama ve Yazılım Öğretmeni Hatice Akış, merkezde yaklaşık 1,5 yıldır robotik kodlama ve yazılım eğitimi verdiklerini belirterek, öğrencilerin temel düzeyden başlayarak eğitim aldıklarını söyledi. Ortaokul öğrencilerinin geliştirdiği proje ile toplumsal bir fayda sağlamayı amaçladıklarını ifade eden Akış, “Görme engelli bireylerin hayatlarını kolaylaştırmak istedik. Çünkü normal hayatta birçok zorluk yaşıyorlar. Biz de böyle bir proje geliştirdik” dedi.

Mercan’ın küçük mucitlerinden engelleri aşan proje

Akdeniz Bölge 3.’lüğü elde eden ‘Mercan’ takımında yer alan 7. sınıf öğrencisi Demirkan Münker, geliştirdikleri robotun görme engelli bireylerin günlük yaşamlarını kolaylaştırmayı amaçladığını belirtti. Robotun engelleri algılayarak, kullanıcının güvenli bir şekilde ilerlemesine yardımcı olacak biçimde tasarlandığını anlatan Münker, “Robotumuz görme engelli bireyin önünde, yanında, sağında, solunda bir engel varsa ya da birey için tehlike oluşturabilecek bir durum varsa onu kontrol ediyor, ona göre tepki veriyor. Kendi içinde yazdığımız kodlarla, akıllı bir karar alma mekanizması olduğunu söyleyebiliriz” dedi. Robotun yön değiştireceği durumlarda kullanıcıyı ses ve titreşim yoluyla bilgilendirdiğini ifade eden Münker, “Aracımız bir engel algıladığında sağa veya sola dönecekse, bunu kullanıcıya bir ‘buzzer’ ile yani bir tür ses çıkarıcı aletle ya da daha sesli ortamlarda bir tür titreşim motoruyla bildiriyor” diye konuştu.

Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi’nde robotik kodlamanın yanı sıra, astronomi atölyesine de katıldığını belirten Münker, “Bu ikisi bana aslında çok şey kattı, çünkü belki de ömrümüz boyunca hiç bilemeyeceğimiz şeyleri buraya gelip öğrenebiliyoruz” dedi.

Mercan Bilim Merkezi’nde yaklaşık bir yıldır robotik kodlama eğitimine katılan 6. sınıf öğrencisi Uras Sıvacı da yarışmada derece elde etmenin kendisi için mutluluk verici olduğunu söyleyerek, “Yarışmada olmak bana hem heyecan hem de mutluluk hissettirdi. Mercan bana göre iyi bir yer. Burada öğretmenlerimiz bize programlamayı ve üretmeyi öğretti” ifadelerini kullandı.

Parkuru kusursuz tamamlayan çocuklar, Mercan’la daha fazlasını hayal ediyor

Yarışmadan dereceyle dönen 9 yaşındaki Cesur Ali Kaplan, “İlk robotik kodlamaya başladığımda birçok kişi vardı. Sadece basit Legolar yapıyorduk. Sonra kodlama yaparak, çizgi takip eden bir robot yaptık. Böylece önce bölgesel, sonra da Türkiye geneli bir yarışmaya katıldık. Yarışmanın ilkinden 2’nci, diğerinden ise 3’üncü olarak ayrıldık. Derece aldığımız için mutluyum. Mercan’ı da çok seviyorum. Öğretmenlerim ve arkadaşlarım bana çok güzel bir eğitim süreci sunuyor. Robotik kodlamayı seven tüm çocukları buraya kaydedebilirsiniz” diyerek, velilere de çağrı yaptı.

Legoları çok seven Süleyman Onur Doğan, yaptığı Legolara hareket katmanın kendisini çok heyecanlandırdığını söyleyerek, “Burada olmak harika. Yarışmada çok eğlendim. Orada bir tahta üzerinde çizgiyi takip etme yarışması yaptık ve dereceye girdik” diyerek, bu fırsatları kendisine sunan Büyükşehir’e teşekkür etti.

Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi, velilerin takdirini topladı

Yarışmada bölge 3.’lüğü elde eden öğrencilerden Demirkan Münker’in annesi Reyhan Münker, oğlunun teknolojiye olan ilgisinin Mercan Bilim Merkezi’nde öğretmenleri tarafından fark edildiğini ve arkadaşlarıyla birlikte yarışma ekibine katıldığını anlattı. Mercan Bilim Merkezi’nin çocukların gelişimine sunduğu katkıdan duyduğu memnuniyeti dile getiren Münker, “Bu kadar gelişmiş, ilgili bir kurum olduğunu daha önce bilmiyordum. Çocuğuma olan katkılarını gördükçe, ben de çok beğenerek ve severek getirdim. Hocalarımız da çocuklarımızı çok destekledi” diye konuştu.

Uras Sıvacı’nın babası Ertan Sıvacı da çocuklarının başarısının kendileri için gurur verici olduğunu belirterek, “Bir veli olarak çok mutluyuz. Böyle bir imkanın elimizde olması son derece memnuniyet verici. Öğretmenlerimizin bu bilgilerle donatılmış olması ve öğrencilerimize bu rehberliği yapmaları son derece önemli. Çocukların da bu gelişimden faydalanarak ortaya ürünleri koymasını gördük ve mutlu olduk” dedi.

Cesur Ali Kaplan’ın annesi Nedime Nalça Kaplan ise Akdeniz Bölgesi’ndeki ödül töreninin ardından, Türkiye genelinde yapılan yarışmadan da ödülle döndüklerini söyledi. Oğlunu küçüklüğünden bu yana robotik kodlamaya yönlendirdiklerini belirten Kaplan, “Robotik kodlamaya dair kurslar araştırdık ve Mercan’ın ücretsiz kursları olduğunu gördük, kayıt ettirdik. Öğretmenlerimiz tarafından robotik kodlama ekibine davet edildi. Mercan’da aldığı eğitim gayet güzel ve yerinde bir eğitim oldu” dedi. İlk kez bir yarışmaya katıldıklarını aktaran Kaplan, aldıkları iyi sonuçla beraber tarif edilemez bir sevinç içinde olduklarını söyledi. Büyükşehir’in verdiği ücretsiz hizmetler sayesinde eğitimde fırsat eşitliğinin her çocuk için sağlandığını ifade eden Kaplan, “Robotik kodlama ekipmanları çok pahalı ürünler. Kendimiz evimize alıp eğitimini sağlamaya çalışsak da her bütçenin karşılayabileceği ürünler değil. Eşitlik açısından düşündüğümüzde, her kesimden çocuğun en azından burada eşit bir şekilde eğitim alabilmesi gerçekten çok sevindirici. Sunduğu bu hizmetten ötürü Büyükşehir Belediyesi’ne, Belediye Başkanımıza ve tüm ekibe teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bize böyle bir fırsat sundukları için çok mutlu ve gururluyuz” ifadelerini kullandı.

Bir veli olarak çok heyecanlı bir süreç geçirdiklerini söyleyen Süleyman Onur Doğan’ın babası Mustafa Emrah Doğan, uzun zamandır Lego merakı olan oğlunun robotik kodlamaya yönelmesine çok sevindiklerini söyledi. Mercan sayesinde bu fırsatlara eriştiklerini belirten Doğan, birçok materyalin bir arada olmasının çocuklara ciddi avantaj sağladığını kaydetti. Doğan, “Çocuklarımızı bu tür alanlara teşvik etmek gerçekten önemli. Dünyanın ufkunu görebilmeleri açısından bu şekilde destek sağlamak çok önemli. Bu konuda özellikle Belediye Başkanımıza ve bütün Mercan ekibine çok teşekkür ederim” diyerek, tüm velileri ve çocukları Mercan’a bilimin ışığında atölyeler almaya davet etti.