CHP Hatay Milletvekili Servet Mullaoğlu, depremler nedeniyle evleri yıkılan ve oturdukları evlerde kiracı olarak bulunan depremzedelerin barınma sorunlarının çözümü için bir yıl süreli iki bin lira kira yardımı dışında herhangi bir adım atılmadığını belirterek, bu vatandaşlarımızın da barınma sorunlarına devletin çözüm üretmesi gerektiğine dikkat çekti.

Ev sahipleri ve işyeri sahipleri için yeterli olmasa da bazı düzenlemeler yapıldığını, hibe, uygun kredi gibi desteklerin açıklandığını söyleyen Mullaoğlu, yeterli gelire sahip olamadıkları için deprem bölgelerinde kirada oturmak zorunda kalan vatandaşlarımızın da bu ülkenin vatandaşı olduğunu ve Devletin bu insanlara sahip çıkması gerektiğini belirtti.

Kendi seçim bölgesi Hatay başta olmak üzere bütün deprem bölgelerinde yaşanan bu sorunu TBMM gündemine getiren Servet Mullaoğlu, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Sayın Mehmet ÖZHASEKİ’nin yanıtlaması için yazılı soru önergesi vererek bazı sorulara yanıtlar istedi.

Ülkemizde daha önce meydana gelen bazı depremler sonrası Devletin TOKİ eliyle evi yıkılan kiracılara konut ürettiğini hatırlatan Mullaoğlu, benzer bir uygulamanın 6 Şubat ve sonrasında meydana gelen depremde evleri yıkılan kiracılar için de uygulanıp uygulanmayacağını sordu.

Mullaoğlu, bu vatandaşlarımızın birçoğunun aileleri, çocukları olduğunu ve barınacak alanlara ihtiyaç duyduklarını söyleyerek, bu aileler için de hibe, uygun kredi, arsa tahsisi gibi bazı destekler açıklanması gerektiğini belirtti.

Başka illere göç etmek zorunda kalan vatandaşlarımızın geri dönebilmeleri için ev sahiplerinin yanı sıra kiracılara da destek verilmesi gerektiğinin altını çizen Servet Mullaoğlu, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Sayın Mehmet ÖZHASEKİ’nin yanıtlaması için aşağıdaki soruları yöneltti.

 

 

Sorular:

1- Depremlerde kiracı olarak yaşadıkları konutları yıkılan vatandaşlarımızın uzun vadede kalıcı olarak barınma sorunlarının çözümü için Bakanlığınızca başlatılmış herhangi bir çalışma var mıdır?

2-Ev sahibi olmayan fakat kiracı olarak deprem bölgelerinde yaşamlarını sürdüren bölge insanlarımızın yaşadıkları şehirlerde yeniden yaşam kurabilmeleri için ne gibi bir çözüm önerisi sunuyorsunuz?

3-İzmit, Düzce ve Van depremleri sonrası TOKİ Başkanlığı aracılığı ile kiracı vatandaşlarımız için yapılmış olan konut uygulamasını, son depremlerden etkilenmiş illerimiz için de uygulamayı düşünüyor musunuz?

4-Depremler sonrası yaşadıkları illerden göç etmek zorunda kalan vatandaşlarımızın geri dönüşlerini sağlamak için kiracı ev sahibi ayrımı yapmadan bütün mağdur kişilerin desteklenmesi gerektiği görüşüne katılıyor musunuz?

Editör: Haber Merkezi