Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) Avrupa'daki obezite seviyeleriyle ilgili Çarşamba günü yayınladığı yeni bir raporu, kabaca ilkokul çağındaki her üç çocuktan birinin obezite ile yaşadığını veya aşırı kilolu olduğunu ve bunun daha da artacağını gösteriyor.

DSÖ Avrupa Bölgesel Obezite Raporu 2022 , 16 Avrupalı ​​lider ve Devlet Başkanının eşleri tarafından Hırvatistan'ın başkentinde tanıtıldı.

DSÖ'nün Avrupa Bölgesi için çocukluk çağı obezite verileri endişe verici bir tablo çiziyor.

Zorlu çevre

Çocuklarımız, iyi beslenmelerini ve aktif olmalarını çok zorlaştıran ortamlarda büyüyor. DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Henri P. Kluge, obezite salgınının temel nedeninin bu olduğunu söyledi.

Toplumlar ve ülkeler olarak, çocukluk çağında artan obezite oranlarını şimdiye kadar tersine çevirmeyi başaramadık ve bu nedenle DSÖ/Avrupa, Cumhurbaşkanı'nın eşi Profesör Milanović'in daveti üzerine, buna yönelik siyasi desteği harekete geçirmek için burada, Hırvatistan'da bulunuyor. ele alınması daha da zor hale gelmeden önce sinsi bir halk sağlığı krizi.”

Tehlikeli tahminler

Dünya Obezite Federasyonu tarafından yayınlanan Dünya Obezite Atlası 2023, mevcut trendlere dayalı olarak ve  yalnızca  Avrupa ve Orta Asya'da 53 ülkeyi kapsayan DSÖ Avrupa Bölgesi'ndeki obeziteye bakarak,

2020 ile 2035 yılları arasında şunların olacağını öngörmektedir:

  • obezite ile yaşayan erkek çocukların sayısında %61 artış,
  • obezite ile yaşayan kızların sayısında yüzde 75 artış,
  • 2035 yılında bölgede 5-19 yaş arası toplam 17 milyon erkek ve 11 milyon kız çocuğu obezite ile yaşıyacak. 
  • Tüm yaş gruplarında fazla kilolu olma ve obeziteyi içeren sorunların, 2035 yılına kadar DSÖ Avrupa Bölgesi'ne yılda 800 milyar dolara mal olacağı tahmin ediliyor. 

Çözümleri belirleme

DSÖ Avrupa Bölgesi, mevcut projeksiyonlara karşı koymak ve bu sessiz salgının daha da kötüleşmesini önlemeye yardımcı olmak için üç özel eylem belirlemiştir:

Önleme tedaviden daha iyidir:  çocuklukta obeziteyi azaltma çabaları  erken, hamilelikten ve erken çocukluktan itibaren başlamalıdır . Önleme, bir çocuğun hayatının her aşamasında iyi beslenmeye odaklanmalıdır. Evlerde, okullarda ve daha geniş topluluklarda da önleme çabalarına ihtiyaç vardır.

Yiyecek ve içecek endüstrisinin düzenlenmesi:  Çocuklukta obezite ile mücadele etmek için en etkili politikalar arasında şekerli içeceklere vergi getirilmesi, ambalajın önünde net etiketlemenin zorunlu kılınması ve sağlıksız gıdaların çocuklara pazarlanmasının kısıtlanması yer alır.

Fiziksel aktiviteyi teşvik etmek: Bu, daha iyi kentsel tasarım ve ulaşım politikalarını, okul müfredatındaki ve müfredat dışı aktiviteleri ve yaşam boyu aktif yaşam tarzlarını desteklemek için net mesajları içerir.  

Obezite ve diğer hastalıklar arasındaki bağlantı

Fazla kilolu olmak ve obezite, Avrupa Bölgesi'nde önde gelen ölüm ve sakatlık nedenleri arasında yer almakta olup, son tahminler bunların yılda 1,2 milyondan fazla ölüme neden olduğunu göstermektedir ki bu da toplam ölüm oranının %13'ünden fazlasına tekabül etmektedir.

Obezite, kardiyovasküler hastalıklar, tip 2 diyabet ve kronik solunum yolu hastalıkları dahil olmak üzere birçok bulaşıcı olmayan hastalık (BOH) riskini artırır.

Obezite ayrıca en az 13 farklı kanser türünün nedeni olarak kabul edilmektedir ve Bölge genelinde yılda en az 200.000 yeni kanser vakasından doğrudan sorumlu olması muhtemeldir ve bu rakam önümüzdeki yıllarda daha da artacaktır.

Ayrıca, aşırı kilolu insanlar ve obezite ile yaşayanlar, genellikle daha ciddi hastalık ve diğer komplikasyonlarla karşılaşan COVID-19 salgınının sonuçlarından orantısız bir şekilde etkilenmiştir . 

Dr Kluge, "Obezite genetik, çevre ve sosyoekonomik durum gibi farklı faktörlerden etkilenen çok karmaşık olduğu için, hiçbir müdahale tek başına yükselişini durduramaz" dedi.

Fazla kilo ve obezite konularını ele almayı amaçlayan herhangi bir ulusal politikanın arkasında yüksek düzeyde siyasi taahhüt olmalıdır. Aynı zamanda kapsamlı olmalı, yaşam boyunca bireylere ulaşmalı ve eşitsizlikleri hedeflemelidir.”

Editör: Haber Merkezi