Gazze: BM kuruluşları, yardıma erişim konusunda ısrarcı engeller nedeniyle çocukların açlıktan öldüğü uyarısında bulunuyor

BM insani yardım görevlileri Cuma günü yaptığı açıklamada, Gazze'deki insanlara yardımın çok az ulaştığını ve çocukların artık açlıktan ölmesine neden olduğunu söyledi.

Netanyahu ABD Kongresi'nde "hiç sivilin öldürülmediğini" öne sürdü. Netanyahu ABD Kongresi'nde "hiç sivilin öldürülmediğini" öne sürdü.

Dünya Sağlık Örgütü'nün ( WHO ) uyarısı , gıda güvensizliği araştırması öncesinde beş çocuktan dördünün "üç günde en az bir kez tüm gün boyunca yemek yemediği"  bulgusunun ardından geldi.

Açlık anlık görüntüsü

DSÖ sözcüsü Dr. Margaret Harris, "Bunlar, tüm gün yiyecek alamayan beş yaşın altındaki çocuklar" dedi. “Yani 'Malzemeler ulaşıyor mu?' diye soruyorsunuz. Hayır, çocuklar açlıktan ölüyor.”

Gıda güvensizliği anlık anketinden elde edilen endişe verici ek veriler, Gazze'de ankete katılan gençlerin neredeyse tamamının artık günde yalnızca iki farklı gıda grubu yediğini, oysa DSÖ'nün tavsiyesinin en az beş olduğunu gösterdi.

BM yardım koordinasyon ofisi OCHA'nın bu hafta yaptığı bir güncellemeye göre, Ocak ortasından bu yana Gazze'de beş yaş altı 93.400'den fazla çocuk yetersiz beslenme açısından tarandı; 5.604'ü orta dereceli akut yetersiz beslenme ve 1.676'sı şiddetli akut yetersiz beslenme olmak üzere 7.280 kişinin akut yetersiz beslenmeye sahip olduğu tespit edildi.

Önlenebilir korkular

Bu endişeleri yineleyen OCHA, Gazze’nin en savunmasız bireyleri arasında ölümcül yetersiz beslenme ve kıtlık riskinin altını çizdi.

“Kıtlığı önlemek, gördüğümüz her türlü dehşeti önlemek için çaresizce ihtiyaç duydukları miktarı kesinlikle alamadıklarını söyleyebilirim . Şu anda ortalıkta dolaşan çok çok az şey var” dedi OCHA sözcüsü Jens Laerke.

Yardım erişim engelleri ile ilgili sorulara yanıt vererek, İsrail yetkililerinin uluslararası insani hukuk kapsamındaki yükümlülüklerinin “sınırda durmadığını” tekrarladı. Sınırın sadece birkaç metre ilerisinde inip sonra uzaklaştığınızda ve ardından onu almayı insani yardım ekiplerinin aktif savaş bölgelerinden geçmesini (ki bunu yapamazlar) bıraktığınızda da durmuyor. Yani sorunuza yanıt vermek gerekirse, hayır, gelen yardım insanlara ulaşmıyor.”

Cuma günü İsrail'in Gazze'ye yönelik ölümcül bombardımanına ilişkin süregelen raporların ortasında, insani yardım görevlileri, yardım konvoyları için kara geçişlerinin "(yardım)'ı geniş ölçekte ve hızlı bir şekilde ulaştırmanın tek yolu olmaya devam ettiğini" vurgulamaya devam etti ... Bu kara geçişlerinden daha fazlasına ihtiyacımız var ve onlara ihtiyacımız var. OCHA sözcüsü, "açık ve yardım malzemeleri bırakıldığında onları güvenli bir şekilde almak için onlara ihtiyacımız var" dedi.

Yüzer iskele gerilemesi

Gazze kıyı şeridi açıklarında demirlemiş olan ve açık denizlerde kısmen parçalandığı bildirilen ABD ordusu tarafından inşa edilen yüzer iskele hakkındaki soruya Bay Laerke şunları kaydetti: “Yardım almanın her türlü yolu memnuniyetle karşılanır, dolayısıyla bu gerçek işe yaramıyorsa, bu bir şeydir. Elbette kötü haber… Büyük bir yardım hattı olmak ya da büyük bir yardım hattı olmak hiçbir zaman gerçekçi olmadı. Bu bir ekleme olabilirdi ve biz de bunu vurgulamaya devam ediyoruz.”

Gazze'de yaşamı tehdit eden açlığın önlenmesine yönelik devam eden çabaların bir parçası olarak DSÖ,  ortakları ve yerel sağlık otoritesinin yanı sıra, yaşamı tehdit eden yetersiz beslenme türünden muzdarip çocuklara stabilizasyon hizmetleri sunmaya devam ettiğini  bildirdi .

Bugüne kadar 68 çocuğun tedavi gördüğü belirtildi ancak son dönemde artan çatışmalar nedeniyle Gazze'nin kuzeyindeki Kamal Adwan Hastanesi'ndeki beslenme stabilizasyon merkezi hizmet dışı kaldı.

1 Mayıs'tan bu yana, BM Dünya Gıda Programı ( WFP ) ve ortakları, yetersiz beslenmenin önlenmesine yardımcı olmak için 15 günlük besin takviyesiyle beş yaşın altındaki yaklaşık 60.000 çocuğa ve 22.820 hamile ve emziren kadına ulaştıklarını bildirdi.

Editör: Haber Merkezi