Arnavutluk'ta polis ve protestocular, on binlerce kişinin yolsuzluğa ve ülkenin geçim sıkıntısına karşı protesto için toplanması sonrasında Başbakan Edi Rama'nın Tiran'daki ofisinin önünde çatışmaya girdi.

Yaklaşık üç saat boyunca barışçıl bir şekilde gösteri yaptıktan sonra protestocular Cumartesi günü Rama'nın ofisinin etrafındaki polis kordonlarını kırdı ve hükümet binasının ana kapılarına kırmızı ve siyah boya püskürttü.

Arnavutluk, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından bu yıl özellikle temel gıda ve yakıt fiyatlarında yüzde 8'lik bir zam gördü.

Rama, Kabinesinin Avrupa'nın diğer yerlerindeki çift haneli enflasyona kıyasla enflasyonu düşük tuttuğunu ve hükümetin aileler ve küçük işletmeler için elektriği sübvanse ettiğini kaydetti.

Muhalefet destekçileri de her yıl daha iyi bir yaşam arayışıyla ülkeyi terk eden binlerce genç insandan Rama'yı sorumlu tuttular.

Muhalefetteki Demokrat Parti lideri Sali Berişa, Birleşik Krallık'a ulaşan Arnavutların sayısının artmasına atıfta bulunarak, "Tıpkı 32 yıl önce, dünya bizi küçük teknelerle [gelen] insanlar olarak görüyor" dedi.

Protesto, Arnavutluk'ta Berişa'nın Mayıs 2023'teki yerel seçimlerden önce hazırlık girişimi olarak görülüyor.

Daha önce hem cumhurbaşkanı hem de başbakan olarak görev yapan Berişa'nın, yolsuzluk iddiaları nedeniyle 2021'de ABD'ye girmesi yasaklanmıştı.

Editör: Haber Merkezi