YENİ ADANA GAZETESİ 105. YAYIN YILINI KUTLADI

25 Aralık 1918 tarihinde kurulan ve 105 yıldır yayın hayatını sürdüren Yeni Adana Gazetesi Çukurova Gazeteciler Cemiyetinde düzenlen bir etkinlikle kutlandı.

WhatsApp Image 2022-12-25 at 20.25.19

Kurtuluş Savaşı’nın yaşandığı yıllarda Fransızların Adana’yı işgal etmesiyle birlikte, Ahmet Remzi Yüreğir ve Mehmet Avni Doğan işgalden 5 gün sonra kurdukları “Adana Gazetesi’nin 25 Aralık 1918 de kapatılmasıyla, gazete Ahmet Remzi Yüreğir tarafından “Yeni Adana Gazetesi” olarak çıkarılmaya başlanır ve birçok badireyi atlatarak bugüne kadar yaşamını sürdürür.

Çukurova Gazetecileri Cemiyetinde düzenlenen 105. Yıl Kutlamasına Oya Yüreğir başta olmak üzere önceki dönem Adana Büyükşehir Belediye Başkanı olarak görev yapan Aytaç Durak, Zihni Aldırmaz ve Hüseyin Sözlü’de katıldı. Ayrıca yine önceki dönem CHP Milletvekillerinden İbrahim Özdiş ve Hulusi Güvel, Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Selahattin Menteş, Altın Koza Genel Müdürü Hüseyin Orhan, Adana Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanı Mahmut Göğebakan, Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cafer Esendemir, Çukurova Belediyesi Basın Danışmanı Doğan Gülbasar, Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Tolga Solmaz ve bir çok konuk katıldı.

Vahit Şahin tarafından yapılan açılış konuşmasında gelen tüm konuklara teşekkür edildi.

Yeni Adana Gazetesi ve Çukurova Belediyesi işbirliğinde gerçekleştirilen 2022 Çukurova Öykü Ödülü sonuçları Yazar Süreyya Köle tarafından açıklandı.

Köle, 2022 “Göç ve Göçmenlik” konulu Çukurova öykü ödülünde ilk üçe girenleri şu şekilde sıraladı;

1.       “Yurda Dönüş” adlı öyküsüyle Sofya Kurban

2.       “Karpuzlu Sakız” adlı öyküsüyle İ. Usame Yöndem

3.       “Bilinmeyen Bilinmeyen” adlı öyküsüyleErkan Damar

Daha sonra sırasıyla; Oya Yüreğir, Seyhanspor Başkanı Zekeriya Turan Bayburt, ADD Adana Şube Başkanı İsa Kayadan, Doç. Dr. İbrahim İslam, Aytaç Durak, Hulusi Güvel konuşmalar gerçekleştirdi.

WhatsApp Image 2022-12-25 at 18.47.27

Günün anlamı üzerine konuşma yapan Oya Yüreğir’in konuşması şu şekildeydi;

Yeni Adana Dostları ve Yeni Adana'ya emek verenler,

Ben Oya Yüregir, Çetin Remzi Yüregir'in kızı olarak kendisinin size gönderdiği Hoş geldin mesajını okuyacağım;

Bugün gazetemiz YENİ ADANA'nın 105. Yayın yılına girişini kutluyoruz. 105 yıl yalnız bir gazete için değil ülkemiz ölçeklerinde etkinlik gösteren her alandaki kurumlar ve kuruluşlar için de önemli bir süre sayılır. YENİ ADANA'nın bu açıdan dikkate değer özelliğe sahip olduğu düşünülebilir ilk bakışta. Bir bakıma öyledir ama gazetemizin daha da önemli asıl özelliği dikkatten kaçmamalıdır. YENİ ADANA bugün dahi kuruluşunun temelini oluşturan nedenleri, bunların ardında yatan amaçları, o zamanlarda savunulan ve gerçekleştirilmesine çalışılan ilkelerin tümünü sahiplenerek yayınını sürdürmeye çalışmaktadır. Nasıl ki 1918 yılının karanlık günlerinde ana hedef Türkiye'mizin bağımsızlığını ve ulusumuzun özgürlüğünü sağlamak olmuş ise YENİ ADANA bugün de babalarımızın zaferle çıktığı Kurtuluş Savaşının sonuçlarını ne pahasına olursa olsun koruma görevini sürdürmeye kararlı olarak yoluna devam etmektedir. İşte YENİ ADANA'nın temel özelliği budur.

Kurtuluş Savaşı sonrası genç Türkiye'nin kuruluşunda da görev yapan YENİ ADANA sonraki yaşamında Atatürk Devrimleri'nin başarılı olmasında, Cumhuriyetimizin kuruluşundan itibaren sürekli ivme kazanan çağdaş bir ulus yaratılması sürecinde bir hain saldırı sonucu yine bir Aralık ayında yaşamını yitiren YENİ ADANA dostu Cavit Orhan Tütengil'in tanımı ile "ATATÜRK TÜRKİYESİ'NİN İLERİ KARAKOLU" olma görevini yerine getirmeye çalışmıştır. Bugün de hukukun üstünlüğü temeline dayanan bir sistemin kökleşmesi adına Cumhuriyetimizin savunuculuğunu üstlenmiş bulunmaktadır.

WhatsApp Image 2022-12-25 at 19.33.10 (2)

Gazetemizin diğer temel bir özelliğini anımsatmakta da yarar görüyoruz. YENİ ADANA yayın hayatı boyunca gazetecilik alanında da örnek bir yayın organı olma sorumluluğuna özenle sahip çıkmıştır. Kendi kuruluş koşullarının tanımladığı düşünsel ve siyasal öze bağlı kalmakla beraber, toplumun olayları ve gelişmeleri izleme hakkını göz ardı etmeden habercilikte 'tarafsızlık* ilkesine saygılı olmuştur.

WhatsApp Image 2022-12-25 at 18.43.43

YENİ ADANA gazetecilik mesleğinin saygın biçimde gelişmesi yönünde meslektaşlarının yetişmesinde kendisini görevli saymış ve Adana'mıza, hatta ülkemize nice medya mensubu yetiştiren bir okul haline gelmiştir.

Bugünlere gelirsek YENİ ADANA içeriğini kısır siyasal tartışma ve atışmalardan uzak tutarak, kamuoyunu aydınlatıcı bilgilere, konusunda uzman yazarlarımızın görüşlerine ve sanat/edebiyat alanında etkinliklere yöneltmiştir. Bu bağlamda bugün burada Çukurova Belediyemizin de katılımı ile düzenlediğimiz ÖYKÜ YARIŞMASININ sonuçları açıklanacak.

WhatsApp Image 2022-12-25 at 18.43.43

Geçen yıl "EMEĞİN ÇUKUROVAS’ı ana başlığı altında yapılan yarışmanın sonuçları yine burada açıklanmıştı, DÜŞÜNCE - SANAT VE TOPLUM ekini de yöneten Süreyya KÖLE arkadaşımızın organize ettiği yarışmanın bu yılki başlığı "GÖÇÜN ÇUKUROVASI" idi bilindiği gibi. Bu etkinlik sonucu edebiyatımıza yeni yapıtlar kazandırıyor oluşumuz bizim için ayrıca bir kıvanç konusu olacak.

YENİ ADANA'nın yarınları ne olacak? Bu sorunun yanıtı daha çok ülkemizin gelecek yıllarda neler yaşayacağına bağlı. Ancak şurasını hemen vurgulayalım ki gerek basının gerek ise ülke ekonomisinin yarattığı zor koşullara rağmen aile olarak, gazetenin çalışanları olarak elimizden geleni yapmaya çalışacağız. Bir kere koşulların zorunlu kıldığı internet gazeteciliği alanında dikkate çekici gelişmeler sağladı. Günde 10 bini aşan izleyici ve ayda milyonu aşan haber izleme rakamlarına ulaşan bir ortamı yaratmış bulunmaktayız. Ülke ve dünya genelinde izleniyor duruma gelindi diyebiliriz.

WhatsApp Image 2022-12-25 at 19.33.10 (1)

2022 yılı ailemiz ve gazetemiz açısından acılarla dolu geçti. YENİ ADANA'nın ortağı ve temeli olan abim YALÇIN REMZİ YÜREGİR'i ne yazık ki kaybettik. Kendisi gerek müzik sanatı gerekse Çukurova Üniversitesinde verdiği önemli hizmetler açısından da yokluğu hissedilmemesi olanaksız bir kişi idi. Rahmetle anıyorum sevgili abimi. Ağustos ayında acı bir kayıp daha yaşadık. Yazıişleri Müdürümüz CİHAT OVALI en verimli döneminde yaşamını yitirdi. Basın İlan Kurumu Adana Şube Müdürü olarak da Adana basınına önemli hizmetler vermişti. Kendisini rahmet ve saygıyla anıyoruz.

Bu önemli günümüzde bizlerle birlikte olduğunuz ve gücümüze güç kattığınız için sizlere teşekkür ederken, başta Ahmet Remzi Yüregir olmak üzere YENİ ADANA'ya ve bu vesile ile ülkemize, ulusumuza hizmet vermiş olan kişileri saygı ile anıyoruz.

Daha sonra program pasta kesimiyle son buldu

WhatsApp Image 2022-12-25 at 20.25.30

Editör: Haber Merkezi