Pakistan'da okul saldırısında 8 öğretmen öldü

Yerel televizyon kanalı, her iki olayın da Perşembe günü Afganistan sınırına yakın Kurram aşiret bölgesine bağlı Parachinar bölgesinde meydana geldiğini söyledi.

Cinayetlerin ardındaki nedenin belirsizliğini koruduğu ve her iki olayda da öldürülen öğretmenlerin ülkedeki Şii Müslüman azınlığa ait olduğu belirtildi.

İslamabad'dan bildiren El Cezire'den Kamal Hyder, “korkunç olayın” geçmişte Şii ve Sünni aşiretler arasında mezhepsel şiddete tanık olan bir bölgede meydana geldiğini söyledi.

Hyder, "Öldürülen öğretmenlerin çoğu Turi Shia kabilesine mensuptu" dedi.

Aşiret bölgesi, yerel Taliban hareketinin bir parçası olarak silahlı gruplar tarafından sıklıkla saldırıya uğrayan, çoğunluğu Şii nüfusu içeriyor.

"Bu özel saldırı, öğretmenleri personel odasındayken hedef aldı... Öğretmenler, ortaokul için il genelinde yapılmakta olan sınavları yapmak için oradaydılar" dedi.

Hyder, pek çok kişinin neler olduğunu, kaç saldırganın olaya karıştığını veya amaçlarının ne olduğunu göremediği için koşulların "gizemli" kaldığını söyledi.

Çeşitli öğretmen örgütleri, Para Chinar'da öğretmenlerin öldürülmesine karşı bir protesto başlattı.

Protesto sırasında öğretmenler, basın kulübünün önünü lastikleri ateşe vererek yolu trafiğe kapattı.

Öğretmenler olayla ilgili tam bir soruşturma başlatıldığını, olaya karışan zanlı tutuklanana kadar protesto edildiğini ve protesto olarak tüm eğitim faaliyetlerinin askıya alındığını duyurdu.

Öğretmenlere göre, protesto öğretmenlere tam koruma sağlanana kadar Karam ilçesinde devam edecek.

Karam İlçe Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, kısa süre önce okulda şehit olan öğretmen ve işçilerin cesetleri çıkarıldı. Cesetler, otopsi için ilçe merkez hastanesi Para Chinar'a götürülüyor.

Öte yandan, öğretmenlerin öldürülmesi çeşitli siyasi ve toplumsal figürler tarafından kınanmaktadır.

Başkan Arif Alvi, tweet'inde bu olayı kınadı ve "İlim düşmanlarının öğretmenlere yönelik saldırısını kınıyorum” dedi.

Daha önce başka bir öğretmenin "o yerden çok da uzakta olmayan bir yerde" vurularak öldürüldüğünü de sözlerine ekledi.

Yerel bir polis yetkilisi olan Abid Hussaini, El Cezire'ye yetkililerin yedi cesedi okuldan hastaneye kaydırdığını ancak cinayetin arkasında ne olduğu konusunda spekülasyon yapamayacaklarını söyledi.

“Soruşturmamıza başladık, ancak saldırının nedenlerinden henüz emin değiliz. Bunu daha sonra konuşmak için daha iyi bir konumda olacağız” dedi.

Olayın ardından yerel yönetim, yerel okullarda devam eden sınavların bir sonraki duyuruya kadar ertelendiğini duyurdu.

Bu arada, saldırının ardından hükümet yetkililerinden kınama yağmurları yağdı.

Şanghay İşbirliği Örgütü'nün (SCO) dışişleri bakanları zirvesine katılmak üzere şu anda Hindistan'da bulunan Dışişleri Bakanı Bilawal Butto-Zardari üzüntüsünü dile getirdi ve faillerin tutuklanmasını talep etti.

Butto-Zardari mesajında, yönetimin "olayı derhal soruşturması, gerçekler hakkında kamuoyunu bilgilendirmesi" gerektiğini söyledi.

"Ne pahasına olursa olsun bu tür olaylara müsamaha gösterilemez. Gelecekte bu tür olayların önlenmesi sağlanmalıdır” dedi.

Pakistan Cumhurbaşkanı Arif Alvi de Twitter'dan yayınladığı mesajda saldırıları kınayarak, "görevli öğretmenlerin" öldürülmesinin yasını tuttu.

Urduca bir tweet'te "Bilgi düşmanlarının öğretmenlere saldırısı kınanabilir" dedi.

Editör: Haber Merkezi