DEVA Partisi Milletvekillerinden Ortak Tepki: "Meclisin işlevsizleştirilmesine İzin Vermeyeceğiz" DEVA Partisi Milletvekillerinden Ortak Tepki: "Meclisin işlevsizleştirilmesine İzin Vermeyeceğiz"

"Bilerek ve isteyerek pay ettiğiniz bütçe milyonlarca insana yoksulluk sunmaktan öte bir anlam ifade etmiyor."

Toplumsal Özgürlük Partisi Sözcüler Kurulu üyesi ve DEM Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca’nın, meclis genel kurulunda enflasyonun emekçiler, kadınlar, gençler ve çocuklar üzerinde yarattığı etkiye dair konuşma gerçekleştirdi.

Konuşmanın kayıtlara geçen metni ise şu şekildedir:

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri, ekranları başında bizleri izleyen değerli halkımız; hepinizi saygıyla, sevgiyle selamlıyorum.

Cumhuriyetin 2'nci yüzyılının ilk bütçesi dün itibarıyla AKP-MHP oy çoğunluğuyla bu Meclisten geçmiş oldu. İktidarın "Türkiye Yüzyılı Vizyonu" dediği kara vizyona yaraşır bir şekilde, "Türkiye Yüzyılı Vizyonu" dediği yoksulluk, açlık vizyonuna yaraşır bir şekilde kara bir bütçe kabul edildi bu Mecliste. Cumhuriyet tarihinin en derin yoksulluğunu yaşadığımız bir dönemde kabul edildi üstelik.

Üzerine söz almış olduğum Saadet Partisi önerisinde fahiş enflasyonun ortaya çıkardığı maddi, manevi zararların araştırılmasını talep etmiş Saadet Partisi. Ama ne yazık ki siyasi iktidar 83 milyona 1 milyonluk mutlu azınlığı doyurma politikalarını reva görüyor. Açıkça ifade etmek gerekir, geldiğimiz aşamada AKP ve küçük ortağı MHP; bu ülke için bir halk sağlığı sorunu hâline gelmiştir, bu ülke için yaşamsal bir tehdit halini almıştır. Kamudan aldığınız ballı ihalelerle zenginleşen iktidar şürekâsı olarak, 3-5 maaş alan ve gül gibi yaşayıp giden iktidar vekilleri temsilcileri olarak siz, halka tepeden baktığınız o sırça köşklerinizden pek bilmezsiniz, pek görmezsiniz ama bu ülkede derin bir yoksulluk gerçeği var. Bu ülkede bir kadın yoksulluğu gerçeği var. Bu ülkede çocuk yoksulluğu diye bir gerçekliği yaşıyoruz biz. Bu ülkede, bugün geldiğimiz aşamada yoksulluk intiharları diye bir gerçeklik türemiş durumda.

Bakın, öyle ki siz iktidara geldiğinizden beri, 2002 yılından bugüne resmî rakamlara göre 65.545 kişi intihar etmiş. Devasa bir ölüm gerçeğinden söz ediyorum ve en fazla intihar eden yaş aralığına baktığımız zaman 20-34 yaş aralığını görüyoruz. Gençler yaşamlarına son veriyorlar çünkü gençlerin katili oldunuz, gençlerin hayallerini, geleceklerini çaldınız, kurduğunuz bu düzen gençleri ölüme sürükledi. İktidarın sermaye merkezi politikalarını yurttaşlar bugün geldiğimiz acaba canlarıyla, kanlarıyla ödüyor, ölümü çaresizlik içerisinde bir çare olarak görüyorlar. Asgari ücretle çalışan herkes yoksulluk ve açlık sınırı altında yaşamakla mahkûm ediliyor. Yoksulluk kadermiş gibi davranıyorsunuz ama yoksul doğulmaz, yoksullaşılır, daha doğrusu yoksullaştırılır. Kimse yoksulluğu tercih etmez. Bilerek ve isteyerek pay ettiğiniz bütçe milyonlarca insana yoksulluk sunmaktan öte bir anlam ifade etmiyor.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Sayın Koca, lütfen tamamlayın.

PERİHAN KOCA (Devamla) - Tabii.

Ailelerin alım gücü düşünce ilk kısılanlar çocukların temel ihtiyaçları oluyor ancak çocuklar en temel ihtiyaçlarını bile karşılayamıyorlar. Çocuklara bir öğün yemek verilmesi konusunda defalarca bu Meclis kürsüsünden ifade ettik ancak halk söz konusu olduğunda her defasında yaptığınız şeyi yaptınız ve sırtınızı döndünüz. Enflasyonun etkilerinin araştırılmasını tüm bu nedenlerden dolayı istemiyorsunuz. Biraz sonra da bu önergeyi oy çokluğunuza dayanarak reddedeceksiniz çünkü gerçeklerin açığa çıkmasını istemiyorsunuz çünkü yarattığınız uçurumun siz de gayet farkındasınız.

Teşekkürler.

Editör: Süleyman Devrim Boğa