Polis ve NATO askerleri, etnik Arnavut belediye başkanlarının göreve gelmesiyle ilgili huzursuzluğun yaşandığı kuzeyde Sırp protestocularla çatıştı.

Zvecan'da bir hükümet binasını işgal etmeye çalışan protestocuları caydırmak için göz yaşartıcı gaz ve ses bombaları kullanıldı.

NATO askerleri ayrıca diğer iki belediye binasının çevresinde güvenlik kordonu oluşturdu.

Kriz, Kosovalı Sırpların yerel seçimleri boykot ederek etnik Arnavutların yüzde dörtten daha az bir katılımla yerel meclislerin kontrolünü ele geçirmesine izin verdiği Nisan ayına kadar uzanıyor.

Hem AB hem de ABD, Kosova makamlarını kuzey Kosova'daki durumu istikrarsızlaştırmakla eleştirdi ve burada etnik gerilimi alevlendirebilecek herhangi bir eyleme karşı uyarıda bulundu.

Kosova, Sırp ve ağırlıklı olarak Arnavut sakinleri arasındaki yıllarca gergin ilişkilerin ardından Şubat 2008'de Sırbistan'dan bağımsızlığını ilan etti.

ABD ve önde gelen Avrupa Birliği ülkeleri tarafından tanındı, ancak güçlü müttefiki Rusya tarafından desteklenen Sırbistan, Kosova'daki çoğu etnik Sırp gibi bunu yapmayı reddediyor.

Etnik Arnavutlar, bir bütün olarak Kosova'daki nüfusun %90'ından fazlasını oluştururken, Sırplar kuzey bölgesindeki nüfusun çoğunluğunu oluşturuyor.

NATO, Pazartesi günkü son şiddet olaylarında yaralananlar arasında İtalya ve Macaristan'dan barış güçlerinin de olduğunu ve üçünün durumunun ciddi olduğunu söyledi. Saldırılarla ilgili olarak 5 kişi tutuklandı.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksander Vucic, 50'den fazla Sırp'ın hastanede tedaviye ihtiyacı olduğunu ve daha fazlasının da yaralandığını söyledi.

Protestocular, yalnızca etnik Arnavut belediye başkanlarının göreve gelmesine değil, aynı zamanda tüfekler ve zırhlı araçlarla ortaya çıkan Kosova polisinin sert eylemlerine de öfkelendi.

Onları daha da kışkırtan, belediye binalarından Sırp bayraklarının indirilip yerine Kosova bayraklarının konmuş olmasıydı.

Kosova başbakanı Albin Kurti, güvenlik güçlerinin yalnızca demokratik olarak seçilmiş belediye başkanlarının seçmenlerini temsil etmesini sağlamakta ısrar etti.

Ancak güvenilir bir yetkiye sahip olmayan liderleri iktidara getirmeye çalışarak bölgedeki herkes için kaos yaratmaya çalışmakla suçlanıyor.

Belgrad'da hükümetin desteklediği en büyük Kosovalı Sırp partisi olan Sırp Listesi'nin genel başkan yardımcısı İgor Simiç, "50 oy kazandılar diye o sahte belediye başkanlarının buraya girmesine izin vermeyin." dedi.

"Arnavutlar bile buna oy vermiyor."

Pazartesi günü en kötü şiddet olayları Zvecan'da yaşandı. Sabah erken saatlerde belediye binası önünde kalabalık toplandı. Yeni, etnik Arnavut belediye başkanının binaya girmesini engellemeyi umuyorlardı.

AFP haber ajansının bildirdiğine göre, NATO liderliğindeki birlikler önce protestocuları polisten ayırmaya çalıştı, ancak daha sonra kalkanlar ve coplarla kalabalığı dağıttı.

Ajans, çok sayıda protestocunun askerlere taş ve Molotof kokteyli attığını söyledi.

Kosova polisi, arabalarından birinin ateşe verildiğini ve diğer araçlara "Sırp ve Rus sembollerinin yer aldığı kışkırtıcı yazıların" yazıldığını söyledi.

NATO, saldırıları "kesinlikle kabul edilemez" olarak nitelendirerek, tüm tarafları "gerginliği daha da alevlendirecek eylemlerden kaçınmaya ve diyaloga girmeye" çağırdığını da sözlerine ekledi.

Bay Vucic, yeni protestolara yanıt olarak orduyu en üst düzeyde çatışma alarmına geçirdi. Benzer çatışmalar sonrasında Cuma günü ordu birliklerini Kosova sınırına yaklaştırdı .

Kosova profili

Son dönemdeki kargaşa, ülkenin 1,8 milyonluk toplam nüfusunun yaklaşık %5'ini oluşturan Kosovalı Sırpların çoğunluğu Sırp olan dört kuzey belediyesinde Nisan ayında yapılacak yerel seçimleri boykot etmesinden sonra başladı. Bu, etnik Arnavutların konseylerin kontrolünü ele geçirmesine izin verdi.

Belgrad, Sırp toplumunun söz verilen bir Sırp belediyeler derneğinin kurulmasını talep etmesi sonrasında ateşlenen ve katılım oranı yalnızca %3,47 olan boykotu destekledi.

Kosova'ya verdiği desteğe rağmen, Hem AB hem de ABD Priştine'yi durumu istikrarsızlaştırmakla eleştirdiler ve yetkilileri "gerginliği azaltmaya" çağırdılar. Bu tavsiye sağır kulaklara düşmüş gibi görünüyor.

Editör: Haber Merkezi