Kiev'deki AFP muhabirine atfen, RSF savaşın başlamasından bu yana sekizinci şikayetini duyurdu

Agence France-Presse'nin 9 Mayıs'ta Bakhmut yakınlarında roket ateşi sonucu hayatını kaybeden video koordinatörü Arman Soldin'i anmak için 15 Mayıs'ta Ukrayna'nın başkentinde düzenlediği bir etkinlik sırasında, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) dosyalamak üzere olduğunu duyurdu. Rusya'nın Ukrayna'da gazetecilere karşı işlediği savaş suçlarıyla ilgili olarak Ukrayna başsavcılığına yaptığı sekizinci şikayet.

RSF'nin savaşın başlamasından bu yana 16 Mayıs'ta teslim edilecek olan sekizinci şikayeti, Arman Soldin'in ve Ukraynalı gazeteci Bohdan Bitik'in 26 Nisan'da Herson'da öldürülmesini içerecek.

Soldin'in arkadaşları ve meslektaşları, Kiev'de, Soldin'in hayvanlara olan sevgisini, futbol sevgisini ve tabii ki habercilik tutkusunu gülerek gösterdiğini gösteren bir videonun gösterimini içeren hareketli anma törenine katıldı.

AFP başkanı Fabrice Fries, "Ukrayna'da olup bitenleri dünyaya duyurmak için hayatını kaybetti" dedi. AFP haber direktörü Phil Chetwynd, "Meslektaşları için gerçek bir güneş ışığıydı," diye ekledi. Ukrayna haber ajansı Ukrinform'un genel merkezinde düzenlenen etkinliğe de katılan Ukrayna Kültür Bakanı Oleksandr Tkachenko, Soldin için bir dakikalık saygı duruşunun ardından Ukrayna'daki “yabancı gazetecilerin büyük kardeşliğine” övgüde bulundu.

Etkinlik sırasında RSF genel sekreteri Christophe Deloire, medya camiasının ve AFP ailesinin gururunu ve üzüntüsünü paylaştığını söyledi. "Gazeteciler tapınağına girmenin yaşı yok ama belli ki Arman çok gençti" dedi. Deloire, hem savaş halindeki ülkelerde hem de barış halindeki ülkelerde her yıl öldürülen tüm gazetecilere atıfta bulunarak şunları ekledi: "Bu panteonda çok fazla muhabir ve özellikle çok fazla genç muhabir var."

RSF'nin Uluslararası Ceza Mahkemesi savcısına gönderilecek ve Ukrayna başsavcılığına teslim edilecek olan sekizinci şikayeti, RSF'nin Ukrayna'da gazetecilere karşı savaş suçu iddialarını desteklemek için topladığı özel ifadeleri içeriyor.

Bu şikayet, Soldin'in davasına ek olarak, 26 Nisan'da Bohdan Bitik'in öldürüldüğü ve La Repubblica gazetesi İtalyan muhabiri Corrado Zunino'nun yaralandığı kasıtlı saldırıya atıfta bulunmaktadır. Ayrıca, aralarında Dmytro Khyliuk'un da bulunduğu üç Ukraynalı gazetecinin keyfi olarak gözaltına alınmasına ve zorla kaybolmasına ve çok sayıda Ukraynalı ve yabancı medya ekibinin yakalandığı sivillere yönelik bombalamalara atıfta bulunuyor.

Şikayette, savaş suçu sayılabilecek saldırıların kurbanı olan 14 gazetecinin adı geçiyor. Ayrıca, TV kuleleri ve Ukrayna'nın kamu televizyon yayıncısının binaları da dahil olmak üzere medya altyapısına yönelik saldırılara atıfta bulunuyor.

RSF, savaşın başlamasından bu yana Uluslararası Ceza Mahkemesi ve Ukrayna başsavcılığına yaptığı sekiz şikayetin yanı sıra Fransa'da iki suç duyurusunda bulundu. Toplamda, RSF, toplam 121 gazetecinin mağdur olduğu, savaş suçu olarak sınıflandırılabilecek 53 olayı ve 14 televizyon kulesinin ve medya altyapısının hedef alınmasını belgeledi.

Ukrayna, RSF'nin 2023 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde 180 ülke arasında 79. sırada yer alıyor. Rusya 164. sırada yer alıyor.

Editör: Haber Merkezi